Με ανοιχτές αγκάλες, που λέει και ο λόγος, υποδέχθηκε στις σκάλες του Μεγάρου Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος εμφανίστηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο με κουστουμιά και γραβάτα. Τον κράτησε εκεί περί τις δύο ώρες κάνοντάς του μια εκτίμηση για το ΔΝΤ, το Πρόγραμμα, το Ασφαλιστικό, την Κύπρο, τη Συρία, την Τουρκία, το Προσφυγικό. Το βασικό «μενού» όμως ήταν άλλο…
nnn
Ηταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο Πρωθυπουργός είπε στον κ. Κουτσούμπα ότι σκοπεύει να φέρει στη Βουλή αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, χωρίς όμως να περιγράψει τις λεπτομέρειές του. Και ζήτησε τη βοήθειά του ώστε να περάσει ο νέος εκλογικός νόμος με την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές.
nnn
Αυτό που του είπε ο κ. Κουτσούμπας είναι ότι η πάγια θέση του κόμματός του είναι υπέρ της απλής αναλογικής και βλέπει με καλή διάθεση μια τέτοια προσπάθεια. Αλλά, όπως είπε, το να μειωθεί το μπόνους των 50 εδρών σε 40 δεν έχει κανένα νόημα.
nnn
Προφανώς ο κ. Τσίπρας θα κάνει την ίδια προσπάθεια και με τη Φώφη Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη, καθώς και με τον Β. Λεβέντη. Και όλα αυτά, κατά τα φαινόμενα, γίνονται μετά την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός ανησυχεί προφανώς ότι θα χάσει την πρωτοκαθεδρία και θέλει να υψώσει εμπόδια για μια επερχόμενη νίκη και πλειοψηφία στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Ενα αναλογικότερο σύστημα θα δυσκολέψει τη συγκρότηση μιας μονοκομματικής κυβέρνησης…
nnn
Αλλωστε στις πρώτες κυβερνητικές συσκέψεις που έγιναν για τον εκλογικό νόμο οι οδηγίες που δόθηκαν στους αρμόδιους υπουργούς είναι να φτιάξουν ένα εκλογικό σύστημα που να αναχαιτίσει τη Δεξιά να καταλάβει την εξουσία. Από τότε τα κυβερνητικά στελέχη εργάστηκαν πυρετωδώς και με απόλυτη μυστικότητα και ετοίμασαν τις πρώτες προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για τις οποίες ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό. Τις παρουσιάζουμε…
nnn
Προβλέπουν τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 (ή στην καλύτερη περίπτωση, αν τα κόμματα συμφωνήσουν, σε 250). Επίσης προβλέπουν τη μείωση του εκλογικού μπόνους από 50 σε 20 έδρες, κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών (η κυβερνητική πρόταση είναι να μην υπάρξουν περιφέρειες που να εκλέγουν περισσότερους από έξι βουλευτές), ανώτατη 12ετή θητεία στο βουλευτικό αξίωμα (με εξαίρεση τους αρχηγούς των κομμάτων), καθιέρωση ενός μεικτού συστήματος σταυρού και λίστας (όπως συμβαίνει σε κρατίδια στη Γερμανία), δυνατότητα να ψηφίζονται πρόσωπα και από άλλα κόμματα και, βεβαίως, συμμετοχή στις εκλογές συνασπισμών κομμάτων (που θα μπορούν να λαμβάνουν και το μπόνους των πλέον 20 εδρών).

Στουρνάρας στο Νομισματοκοπείο
Σας πληροφορώ ότι την Παρασκευή το μεσημέρι αυτός που έκανε «ντου» στο Νομισματοκοπείο ήταν ο Ι. Στουρνάρας. Πήγε εκεί που κόβουν τα κέρματα και έκοψε την πίτα των υπαλλήλων, η οποία (ως large διοικητής που είναι) είχε τέσσερα φλουριά. Το πρώτο πράγμα που τον ρώτησαν με το που πάτησε το πόδι του στο Νομισματοκοπείο ήταν αν όντως η ΕΥΠ γνώριζε τα σχέδια όλων αυτών (διάβαζε Λαφαζάνη, Βαρουφάκη και λοιπών) που ήθελαν, όπως γράφτηκε, να το καταλάβουν και να κυκλοφορήσουν διπλό νόμισμα: «Δεν το γνωρίζω, αλλά εάν όντως έγιναν έτσι τα πράγματα, τότε η ΕΥΠ έκανε καλή δουλειά» ήταν η αινιγματική απάντηση του κεντρικού τραπεζίτη προς τους υπαλλήλους, τους οποίους εν συνεχεία… αποθέωσε. Και τι δεν τους είπε: ότι στάθηκαν στο ύψος τους, ότι διαφύλαξαν το εθνικό νόμισμα, ότι φρόντισαν να «ενημερώνουν» συνεχώς τα ΑΤΜ σε περίοδο που ήταν κλειστές οι τράπεζες και τα capital controls σε πλήρη εξέλιξη, ότι όλο αυτό το διάστημα εργάστηκαν πολύ σκληρά και πολλά άλλα. Εκεί όμως που τους «τρέλανε» και άρχισαν άλλοι να χειροκροτούν, ένας-δύο μάλιστα φώναξαν «Στουρνάρας – Στουρνάρας», ήταν όταν τους είπε: «Να ξέρετε ότι γίνατε για τους περισσότερους Ελληνες the dark object of desire». Και για να γίνει πιο κατανοητός, το μετέφρασε λέγοντας ότι «γίνατε το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου, όπως στην ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ». Ολοι οι Ελληνες, τους είπε, ήθελαν να γίνουν όπως εσείς –και έγινε το έλα να δεις. Στιγμιαία όμως, γιατί πολύ γρήγορα κατάλαβαν ότι οι τέσσερις υπάλληλοι που κέρδισαν τα φλουριά στην πίτα δεν κέρδισαν φλουρί, ούτε καν νόμισμα, αλλά μερικά βιβλία.
nnn
Μη νομίζετε όμως ότι ο κ. Στουρνάρας δεν σκέφτεται και τους άλλους τραπεζικούς υπαλλήλους που εργάζονται στη Φρανκφούρτη. Ετσι έπεισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, μια και θα επισκεφθούν μαζί τον Μάριο Ντράγκι (για το αναγκαίο «μασάζ» για το χρέος και για τα ελληνικά ομόλογα), να κάνουν και μια βόλτα στους κάτω ορόφους του επιβλητικού μεγάρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να πει μια καλησπέρα στους έλληνες εργαζομένους εκεί. Ρώτησα περίπου πόσοι «τυχεροί» θα υποστούν την έκπληξη να δουν έναν αρχηγό κράτους να επισκέπτεται τον χώρο εργασίας τους και μου είπαν: «Πάνω από 100, δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους».

Τσαρικό γεύμα στο Κρεμλίνο
Τι φαγητά νομίζετε ότι προσφέρει ο πρόεδρος Πούτιν στους επίσημους καλεσμένους του; Μου λένε ότι το μενού είναι το ίδιο για όλους τους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται το Κρεμλίνο. Ας δούμε τι περιελάμβανε το γεύμα που παρέθεσε ο ρώσος πρόεδρος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο: χτένι με σάλτσα από αστακό, εν συνεχεία ραβιόλια στουργιόνι (με οξύρρυγχο Σιβηρίας, από τα αβγά του οποίου προέρχεται το μαύρο χαβιάρι), ακολούθησε σούπα σολιάνκα (πικάντικη σούπα από μοσχάρι) και αμέσως μετά σορμπέ μανταρίνι. Κυρίως πιάτα: είτε φιλέτο βασιλικού κυπρίνου, είτε χοιρινό στηθάρι (στήθος). Επιδόρπιο ο ρώσος πρόεδρος προσέφερε στον δικό μας Πρόεδρο αχλάδι κατσαρόλας. Τα κρασιά ήταν από ρωσικά σταφύλια, του 2003 και του 2012. Το γεύμα, μου λένε, ήταν… τσαρικό!

Αδωνις για… επιλοχίας
Και επειδή ένα σοβαρό κόμμα χρειάζεται τον… επιλοχία του για να επιβάλλει και τη…νομιμότητα, μαθαίνω ότι τέτοια καθήκοντα αναλαμβάνει στη ΝΔ ο Αδωνις Γεωργιάδης. Πέραν του τίτλου «Β’ Αντιπρόεδρος» που λέει ότι του προσφέρθηκε, θα έχει και την εποπτεία του κοινοβουλευτικού έργου. Δηλαδή με δυο λόγια θα συντονίζει τις προτάσεις νόμου που θα κατατίθενται, θα καλεί τους βουλευτές να εισέρχονται στην Ολομέλεια όταν θα ομιλεί ο πρόεδρος του κόμματος ή κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και γενικά θα είναι ο νέος «επιλοχίας» της ΝΔ. Να σημειώσω εδώ ότι αμέσως μετά την πτώση της χούντας στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, «επιλοχίας» του κόμματος είχε διατελέσει και ο Γεώργιος Ράλλης.
Η πείνα και οι εκλογείς

Για να δείτε πόσο νοιάζεται ο Πρωθυπουργός για τον εκλογικό νόμο, το συζήτησε και με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη. Ο δήμαρχος πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει τέσσερα θέματα, των προσφύγων (στον Ελαιώνα), το τζαμί, το σύμφωνο συμβίωσης και την αποτέφρωση, και ο κ. Τσίπρας τον κράτησε περί τα 90 λεπτά.
nnn
Και επειδή ένας δήμαρχος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τον εκλογικό νόμο, ο Πρωθυπουργός άρχισε να του λέει για τη διοικητική μεταρρύθμιση, με την οποία, όπως είπε, καθώς και με τον νέο εκλογικό νόμο, θα «κτυπηθούν» οι πελατειακές σχέσεις στην πολιτική.
nnn
Αλλά ο κ. Καμίνης επέμενε, αφού τα προβλήματα των προσφύγων, των αστέγων, των ανέργων και των εξαθλιωμένων από την πείνα συμπολιτών μας δεν λύνονται με τροποποίηση του εκλογικού νόμου, και είπε στον κ. Τσίπρα για τις 8.300 οικογένειες που έχουν ανάγκη και σιτίζονται μέσω ραντεβού από τον δήμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ