Υπουργοί δεν εμφανίστηκαν πολλοί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Και όσοι πήγαν από νωρίς περνούσαν σαν φαντάσματα ανάμεσα στους δημοσιογράφους, που άλλοτε έπεφταν σαν σμήνη πάνω τους. Οι πρώτες συνεδριάσεις της νεοκλεγμένης ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζαν με γιορτή. Τα έδρανα ήταν γεμάτα από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, με ανθρώπους χαρούμενους, με φίλους και γνωστούς που είχαν σαστίσει από την αναπάντεχη επιτυχία της πρώτης αριστερής κυβέρνησης και πίστευαν ότι μπορούν να αλλάξουν το μέλλον. Η πίστη τους εκδηλωνόταν μέσα από το ηχηρό χειροκρότημα τους.
Την Τρίτη, μια (πολιτικά) μεταλλαγμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα υποδέχθηκε έναν (πολιτικά) μεταλλαγμένο Πρωθυπουργό. Δέκα μήνες μετά ούτε χαμόγελα ούτε ψίθυροι ούτε διάθεση. Ενα σιωπητήριο που έμοιαζε να πηγάζει από το βαθύ εσωτερικό τραύμα του μνημονιακού παρόντος. Μόνο τα μηχανικά κλικ κλικ κλικ κλικ των φωτογραφικών μηχανών προσέδιδαν την πρέπουσα επισημότητα στη συνεδρίαση.
Ο κ. Τσίπρας σήμανε επίθεση, σε πείσμα των σκυλιών που ουρλιάζουν, έχοντας ενώπιον του ένα …καραβάνι υποταγμένο. Στη μισή ομιλία του, τα άδεια βουλευτικά έδρανα – η αίθουσα γέμισε λίγο πριν κατεβεί από το βήμα -έστελναν ηχηρά ερωτήματα στον ίδιο και στους συνεργάτες του, κι ας παρίστανε ο Νίκος Παπάς ότι ήταν τόσο απορροφημένος από τον Πρωθυπουργό που δεν πρόσεχε τι γινόταν δίπλα του.
Αυτό που γινόταν ήταν ότι αρκετοί βουλευτές δεν χειροκροτούσαν τον κ. Τσίπρα, προτιμώντας να παίζουν με τα τάμπλετ και τα κινητά τους. Μόνο δύο φορές έλαβε θερμό χειροκρότημα από όλους τους παριστάμενους στην αίθουσα. Οταν είπε ότι η αντίδραση της κοινωνίας αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης και όταν τελείωσε την ομιλία του.
Κι αν αυτά δεν είναι παρά οι εντυπώσεις ενός εθισμένου παρατηρητή χωρίς να έχουν πολιτικό βάθος, πώς ερμηνεύεται η απροθυμία των βουλευτών να χαιρετήσουν τον πρόθυμο Γιώργο Κατρούγκαλο, τον οποίο περιέβαλε η αχλύ των νέων περικοπών στις συντάξεις; Ποιός θέλει διαχύσεις με τον υπουργό που αποτελεί κόκκινο πανί για την κοινωνία την ώρα που παραφυλάει ο φωτογραφικός φακός; Και τι να υποθέσει κανένας για τα κεφάλια που γύρισαν προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν μπήκε στην αίθουσα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής; Ο μόνος, από τίς δύο πρώτες σειρές καθισμάτων, που προθυμοποιήθηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον πασοκογενή υπουργό ήταν ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Μανιός, ο οποίος καθόταν στην άλλη άκρη της αίθουσας της Γερουσίας.
Με τον σκληρό και διχαστικό του λόγο ο Πρωθυπουργός ενδεχομένως να συσπειρώσει το κόμμα του. Ο κίνδυνος, βάζοντας όλους τους υπόλοιπους απέναντι, είναι να συσπειρώνει όλο και λιγότερες δυνάμεις και στο τέλος ίσως μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ της Κουμουνδούρου.