Με τις εκλογές το κοντέρ μηδένισε, το τοπίο καθάρισε και τα βλέμματα επίσης.
Τώρα όλοι βλέπουν καθαρά, χωρίς τις παρεμβολές των ενδιάμεσων, τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνησή του.
Ο πρωθυπουργός είναι πλέον ευθέως αντιμέτωπος με το μέγα οικονομικό πρόβλημα της χώρας, κυρίως με αυτό.
Από την αντιμετώπισή του,από την ικανότητα και ιδιαιτέρως από την ταχύτητα διευθέτησής του θα κριθεί στο μέλλον.
Στην παρούσα μετεκλογική συγκυρία ηγεμονεύει της πολιτικής, έχει στο τραπέζι μια συμφωνία εγκεκριμένη από τον λαό και καλείται δια αυτής να σταθεροποιήσει την οικονομία και να διαμορφώσει τις συνθήκες επανάκαμψης της ανάπτυξης.
Όσοι τα τελευταία πέντε χρόνια παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη των οικονομικών και πολιτικών υποθέσεων της χώρας μας γνωρίζουν ότι οι πολιτικές ηγεσίες ευθύνονται κυρίως για την παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης. Το περιβόητο πολιτικό κόστος επέδρασε καταλυτικά ,αναστέλλοντας μέτρα συμφωνημένα και αποφάσεις εγκεκριμένες.
Ο κ.Τσίπρας ανέλαβε πλήρως το πολιτικό κόστος κατά την προεκλογική περίοδο. Ο ελληνικός λαός ψήφισε γνωρίζοντας τα πάντα. Ουδείς μπορεί να δηλώσει άγνοια ή να υποστηρίξει ότι παραπλανήθηκε.
Έχει με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός μοναδικό πλεονέκτημα. Δύναται να εφαρμόσει με ταχύτητα μεγάλη τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία , να τελειώσει με το σύνολο των προαπαιτούμενων και των άλλων μέτρων εντός των επόμενων δύο μηνών.
Στην περίπτωση αυτή θα επιτύγχανε ταχεία ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Aυτή τη στιγμή όλα τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά σπίτια παρακολουθούν την Ελλάδα με μεγάλο ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχουν άλλωστε τούτο τον καιρό πολλές χώρες ικανές να δημιουργήσουν προσδοκίες προόδου και κερδών για τα αμέτρητα λιμνάζοντα διεθνή κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες.
Αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να επιβεβαιώσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, αποκλείσει το ενδεχόμενο Grexit και »θάψει» την απειλή του κουρέματος των καταθέσεων, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το κλίμα να αλλάξει και οι οικονομικές συνθήκες να βελτιωθούν κατά τρόπο εντυπωσιακό.
Χωρίς αμφιβολία η ανάληψη όλου του κόστους προσαρμογής της οικονομίας σε σύντομο χρόνο θα επέτρεπε στον κ.Τσίπρα να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα.
Η Ευρώπη θα αναγνώριζε την πρόοδο ,το πολιτικό ρίσκο θα εκμηδενιζόταν και οι διεθνείς επενδυτές θα ξεπερνούσαν τις πολλές αμφιβολίες για τη χώρα μας.
Τότε θα μπορούσε επίσης ταχύτερα να αναπτύξει τις δικές του συμπληρωματικές πολιτικές κάλυψης των χειμαζόμενων κοινωνικών ομάδων και να διαφοροποιηθεί από τους αντιπάλους του.
Έχει λοιπόν ο κ.Τσίπρας την ευκαιρία.
Ακόμη οφείλει να γνωρίζει ότι οι νέες κυβερνήσεις υποχρεούνται να εκμεταλλευθούν στο μέγιστο βαθμό την ανοχή των πρώτων μηνών.
Επιπλέον έχει στη διάθεσή του καθαρό πολιτικό χρόνο τεσσάρων ετών.
Μέχρι το 2019 δεν μεσολαβούν εθνικές, αυτοδιοικητικές ή ευρωπαϊκές εκλογές.
Εκ της συγκυρίας διαθέτει δώρο πολιτικού χρόνου τεσσάρων ετών, που του επιτρέπει να απορροφήσει το όποιο κόστος της πρώτης περιόδου.
Χωρίς αμφιβολία ο κ.Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα και την ευκαιρία. Το ζήτημα είναι αν ο ίδιος και το κόμμα του αντέχουν ένα τέτοιο άλμα.