Ξέρετε γιατί οι κάμερες της ΕΡΤ σπανίως έδειχναν στο ανιαρό debate γενικό πλάνο και εστίαζαν μόνον στον εκάστοτε αρχηγό που μιλούσε; Για να μη φαίνονται άδεια τα καθίσματα! Ναι, υπήρξαν πολλές στιγμές στην τρίωρη αυτή «τηλεμαχία» που οι αρχηγοί σηκώνονταν από τη θέση τους για να πάνε στην… τουαλέτα. Ολοι πλην ενός. Του κ. Π. Λαφαζάνη (φωτογραφία), ο οποίος βγήκε τρεις φορές έξω από το στούντιο για να… τηλεφωνήσει και να καπνίσει. Κανείς ωστόσο δεν τολμούσε, να καπνίσει μέσα στο στούντιο. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή ο floor manager έβαλε τις φωνές όταν κάποιος από τους συμμετέχοντες άναψε ξαφνικά τσιγάρο: «Ακου να δεις εσύ, σβήσε αμέσως το τσιγάρο, μου θολώνεις την κάμερα» ήταν η αντίδραση του υπευθύνου του στούντιο. Αλλά μη νομίσετε ότι στα «κλεφτά» αυτά διαλείμματα δεν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ακόμη και παραπόνων ανάμεσα στους αρχηγούς. Να, πάρτε για παράδειγμα τη συνάντηση που είχαν οι Μεϊμαράκης και Τσίπρας στον διάδρομο, όπου ο κ. Μεϊμαράκης τον ρώτησε: «Πότε να έρθω στην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε για κυβέρνηση συνεργασίας;». Ο κ. Τσίπρας απλώς γέλασε. Ή ακόμη τη συνάντηση που είχε ο κ. Στ. Θεοδωράκης με τον κ. Τσίπρα (και οι δύο ήταν μες στην τρελή χαρά), ή ακόμη τα παράπονα που εξέφρασε ο Δ. Κουτσούμπας στον κ. Θεοδωράκη όταν άκουγε να αναφέρονται στον Μαρξ και στον Λένιν: «Ολοι εδώ μέσα έγιναν ξαφνικά κομμουνιστές, συνεπώς λύσαμε το πρόβλημα» έλεγε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.
Η Ζωή και ο Βελουχιώτης

Και μάλλον είχε δίκιο ο κ. Κουτσούμπας ότι ξαφνικά όλοι έγιναν… κομμουνιστές. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για παράδειγμα, πήγε την Πέμπτη προεκλογική περιοδεία στη Λαμία και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πάει στο άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη, στην πλατεία Λαού. Οχι, δεν κατέθεσε λουλούδια (όπως κάνουν οι ηγεσίες του ΚΚΕ), αλλά έκανε… δηλώσεις. Είχε ανακοινωθεί ότι θα βρισκόταν στη Λαμία γύρω στις 12 το μεσημέρι, πλην όμως καθυστερούσε και κανείς δεν ήξερε τι συμβαίνει. Κάποιος είπε ότι χάλασε το αυτοκίνητό της, με αποτέλεσμα πολλοί να θυμηθούν την ιστορία της Ζωής και του «Σκαραβαίου» της με το βενζινάδικο στην Αιδηψό. Κάποια στιγμή ήρθε στην πόλη με ένα λευκό Golf και θέλησε να περπατήσει στους δρόμους της Λαμίας. Μου λένε ότι κατά σύμπτωση πλησίαζε άτομα που δεν… ψηφίζουν (!). Τα ρωτούσε τι τάξη πάνε, τι θέλουν να σπουδάσουν κ.τ.λ. Κάποια στιγμή την πλησίασε μια κυρία και αμέσως η Ζωή τη ρώτησε αν έχει αποφασίσει τι πρόκειται να ψηφίσει. Αυτή απάντησε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει και τότε η Ζωή της είπε ότι ως… αναποφάσιστη έχει ελπίδες να ψηφίσει Λαϊκή Ενότητα. Εκείνο που επίσης έμαθα είναι ότι υπήρξε μια έντονη κινητικότητα στη Θήβα. Το βράδυ της Πέμπτης επρόκειτο να εμφανιστεί στην κεντρική πλατεία το φοβερό δίδυμο Ζωή – Ραχήλ. Αν υπήρχαν εισιτήρια θα ήταν… sold out.


Το τσουρέκι στον… Πούτιν με αγάπη

Οταν πριν από λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός βρέθηκε με το «Εμπραέρ» στη Θεσσαλονίκη καθ’ οδόν προς την Πετρούπολη, πήγαν πολλοί υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο για να τον δουν (και να τους δει) και ορισμένοι του πρόσφεραν τσουρέκια Τερκενλής και τρίγωνα Θεσσαλονίκης: «Πάρε για τον δρόμο, δώσε και στον Παππά, ακόμη και στον Πούτιν» μου αφηγήθηκε ένας αεροελεγκτής ότι του έλεγαν οι φαν του στη Θεσσαλονίκη. Γιατί το θυμήθηκα αυτό; Επειδή την τελευταία φορά που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ούτε τσουρέκια, ούτε τρίγωνα του πρόσφεραν. Τι άλλαξε ουδείς γνωρίζει. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται συνεχώς σε αεροπλάνα (και μάλιστα στην οικονομική θέση). Επιστρέφοντας από την Κρήτη συνάντησε την Αντιγόνη Λυμπεράκη του Ποταμιού και την προέτρεψε να πάει στην εκλογική της περιφέρεια (Β’ Αθηνών) για να μαζέψει καμιά… ψήφο!
Λαπαβίτσας: Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης, μπροστά σε μια καφετέρια στο Νέο Ψυχικό, όπου για άλλη μια φορά ο Κ. Λαπαβίτσας της Λαϊκής Ενότητας γιουχαρίστηκε από συνταξιούχο περαστικό. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υποψήφιος με το κόμμα του Π. Λαφαζάνη, ο επονομαζόμενος και «ούλτρα αριστερός οικονομολόγος», περπατούσε αμέριμνος τρώγοντας μια σπανακοτυρόπιτα. Μαζί του ήταν και ένας πανύψηλος κύριος (και αυτός με τη σπανακοτυρόπιτα). Ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά τους ένας συνταξιούχος και χωρίς πολλές-πολλές εισαγωγές του λέει: «Εχεις μούτρα και τρως σπανακοτυρόπιτες; Δεν ντρέπεσαι; Θέλεις να μας οδηγήσεις στη δραχμή, να μας αφανίσεις». Ο κ. Λαπαβίτσας αιφνιδιάστηκε και του είπε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα: «Πώς δεν είναι έτσι; Εχεις τα λεφτά σου στην Αγγλία, εκεί εξασφαλισμένα και θέλεις να μας πας στη δραχμή; Για να οικονομήσετε; Είναι ντροπή αυτό που κάνεις» επέμεινε ο συνταξιούχος. Οπότε συνέβησαν τα εξής: Ο κ. Λαπαβίτσας χάνει την ψυχραιμία του και του λέει (το γνωστό πλέον που λέει σε όλους όσοι του επιτίθενται): «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Εγώ έχω λεφτά στην Αγγλία;» και ο συνοδός του αγριεύει και φωνάζει στον συνταξιούχο: «Είσαι αλήτης. Αυτό που κάνεις είναι αλητεία». Κάτι είπε ο συνταξιούχος, αλλά ο κ. Λαπαβίτσας συνέχισε αδιάφορα τον δρόμο του απολαμβάνοντας τη σπανακοτυρόπιτα.

Ο Μεϊμαράκης στην Πρώτη Σερρών

Στην Πρώτη Σερρών θα βρεθεί την Παρασκευή ο Ευ. Μεϊμαράκης, για να αποτίσει φόρτο τιμής στον ιδρυτή της παράταξης, πρώην Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εν συνεχεία θα μεταβεί και πάλι στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της επίσκεψής του στην ΔΕΘ και όπως μαθαίνω θα έχει συνάντηση και με τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Οταν πασχίζεις για πολιτική

Εδώ και χρόνια βρίσκεται στα μετόπισθεν της γαλάζιας παράταξης ο Κ. Πάσχος, ως «αφανής στρατιώτης» όπως λέει συχνά. Τώρα αποφάσισε να δώσει το παρών και να εκτεθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, την Β΄Αθηνών, σε μη εκλόγιμη θέση. Θέλει όπως λέει να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση για τη σταθερότητα που απαιτείται στην χώρα την επόμενη ημέρα.

HeliosPlus