Υπάρχει ένα σοβαρό κατηγορητήριο για τον Γιάνη Βαρουφάκη (φωτογραφία), το οποίο ευθύς αμέσως σας το εκθέτω. Κατ’ αρχάς γίνεται σε όλους αντιληπτό ότι η διαπραγματευτική «δεινότητά» του έφερε τη χώρα στον γκρεμό. Διενήργησε την πιο γελοία διαπραγμάτευση, εξαντλώντας όλα τα πλεονεκτήματα της χώρας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στους πέντε μήνες που ήταν υπουργός Οικονομικών ή άλλως «τσάρος της Οικονομίας», έφυγαν από τις τράπεζες 45 δισ. ευρώ σε καταθέσεις. Τα τραπεζικά ενέχυρα από 45 δισ. ευρώ εξαντλήθηκαν στα 5-6 δισ. και όλα αυτά, όπως σας ανέφερα παραπάνω, μέσα σε πέντε μήνες. Αλλά να ‘ταν μονάχα αυτά;
nnn
Απέτυχε παταγωδώς στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις του. Προέβλεψε φέρ’ ειπείν ότι θα κατέρρεαν οι αγορές και ότι θα λύγιζαν οι Ευρωπαίοι υπό την απειλή του Grexit και τίποτα απ’ αυτά δεν συνέβη. Ανέπτυξε την ιδέα ότι μπορούν να βρεθούν λεφτά από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, αλλά ούτε ένα ευρώ από τις χώρες αυτές εμφανίστηκε, με μια μικρή εξαίρεση των Κινέζων με 250 εκατ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Πληρώνοντας τις δόσεις 7,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ στέρησε 7,5 δισ. ευρώ ρευστότητας από τη χώρα. Αφαίμαξε τα αποθεματικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων οργανισμών, πήγε να κάνει τον τσαμπουκά στους δανειστές με τη χώρα χρεοκοπημένη, δεν φρόντισε εγκαίρως για την ανανέωση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να τα αφήσουν να λήξουν και να πληρωθούν στους ξένους. Θέλετε κι άλλα ώστε να συμπληρωθεί πλήρως το κατηγορητήριο;
nnn
Φέρει, πώς να το κάνουμε, ο κ. Βαρουφάκης ακέραιη την ευθύνη για την απόλυτη απομείωση της τραπεζικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου που από 16 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο σήμερα κινδυνεύει να μηδενιστεί. Υπονόμευε κάθε φορά τη χώρα όταν έφθανε κοντά σε συμφωνία, υπέβαλλε στους δανειστές μας ανεδαφικές, σχεδόν γελοίες προτάσεις (καλωδίωση τουριστών για τον ΦΠΑ στα νησιά, φόρος λίπους, κόφτης εξόδων κ.τ.λ.) ως αντιστάθμισμα μέτρων, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν. Και το χειρότερο απ’ όλα; Οι αμερικανοί φίλοι του, οι συνεργάτες του επιφανείς οικονομολόγοι εργάζονταν παράλληλα συμβουλευτικά σε ξένα ερευνητικά funds!
nnn
Αλήθεια, τι απαντά σε όλα αυτά ο οικονομικός καταστροφέας της πατρίδας μας και όλοι αυτοί που τόσο καιρό τον υποστήριζαν; Θα είχε ενδιαφέρον εάν τολμήσουν να δώσουν απαντήσεις τι θα πουν, και είμαι έτοιμος να ακούσω… Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι άμοιροι ευθυνών αυτοί που τον τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση, τον ανέχτηκαν, τον προέβαλαν ανά τον κόσμο και υλοποίησαν πολλές φορές τις (καταστροφικές για τη χώρα) προτάσεις του.


Οι γερμανοτσολιάδες του Μέισον
Τελικά θα πρέπει κάποιος να τραβήξει το αφτί του περιβόητου δημοσιογράφου του Channel 4 Πολ Μέισον και απορώ πώς ακόμη δεν έχει παρέμβει η (κατά τα άλλα λαλίστατη για το δημοψήφισμα) ΕΣΗΕΑ (έστω με μια ανακοίνωση αποδοκιμασίας), τη στιγμή που φθάνει στο σημείο να αποκαλέσει τους υποστηρικτές του «Ναι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα… «γερμανοτσολιάδες». Να υπενθυμίσω όμως μερικά πράγματα για τον ταλαντούχο κ. Μέισον. Θεωρείται ο βασικός υποστηρικτής των κυβερνητικών θέσεων και θερμός υποστηρικτής του Γιάνη Βαρουφάκη, που προθύμως μάλιστα θέλησε να γράψει τον πρόλογο του βιβλίου του. Ο κ. Βαρουφάκης του έστελνε συνεχώς σημειώσεις με τις ιδέες και τις προτάσεις του και τις δημοσιοποιούσε αυτός ως αποκλειστικότητες. Πολλές φορές, πολύ πιο πριν από τους δανειστές. Είχε μια θερμή συζήτηση στο Twitter με έναν μπλόγκερ που ασκούσε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τη στρατηγική της. Ο κ. Μέισον ανέλαβε αμέσως να κάνει τον συνήγορο της κυβέρνησης απαντώντας: «Ευτυχώς ο ελληνικός λαός έχει περισσότερο θάρρος από τη δική σου συρρικνωμένη ομάδα των γερμανοτσολιάδων». Κάποιος θα πρέπει να τον μαζέψει.

Πάνε περίπατο οι κόκκινες γραμμές

Με τα μούτρα στην επίτευξη συμφωνίας έπεσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, όπως μου μεταφέρουν οι πηγές μου από τις Βρυξέλλες. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να διαγράψει τις περιβόητες «κόκκινες γραμμές» του προκατόχου του με σκοπό να συναντήσει τις… γραμμές των δανειστών και να ζητήσει νέο πρόγραμμα με σκληρούς όρους. Βρίσκεται, μαθαίνω, σε ένα δωμάτιο και γράφει και σβήνει, έχοντας μαζί του και γάλλους τεχνοκράτες (ευγενική προσφορά του γάλλου υπουργού Οικονομικών) που τον βοηθούν ώστε να μην έρχονται οι προτάσεις του σε σύγκρουση με αυτές των δανειστών, που απέδειξαν ότι δεν μπλοφάρουν. Πάντως, μου λένε επίσης ότι οι ενέργειες Τσακαλώτου δημιουργούν νέα γεγονότα και ίσως να μη χρειαστεί να γίνει και Σύνοδος Κορυφής το Σαββατοκύριακο και έως την Παρασκευή θα συγκληθεί το Eurogroup. Το θέμα είναι ποιο είναι το ακριβές ποσό που ζητεί η Αθήνα και ότι όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει ως τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία στην οποία πρέπει αν πληρωθούν τα 3,45 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Εξυπακούεται βεβαίως ότι θα υπογραφεί η συμφωνία (κάτι όμως που ακούσαμε πολλές φορές τους τελευταίους πέντε μήνες) και θα πρέπει να εγκριθεί και από την ελληνική Βουλή.


Ο Μεϊμαράκης βάφτισε «χαρούμενο» τον Τσίπρα

Ούτε μία φορά δεν αναφέρθηκε ο προεδρεύων της ΝΔ ονομαστικά στον κ. Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του. Οσες φορές αναφέρθηκε στον Πρωθυπουργό, τον αποκαλούσε… «χαρούμενο».

HeliosPlus