Η Λαϊτμτότα Στραουγιούμα (φωτογραφία) είναι οικονομολόγος, πρωθυπουργός της Λετονίας και στην τελευταία, επεισοδιακή, Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είχε μείνει την περισσότερη ώρα σιωπηλή. Αφηνε τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο να κάνουν τις παρατηρήσεις (για άλλους «μαστίγωμα») στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πολλές φορές ξεδίπλωνε τα επιχειρήματά του με όχι και τόσο κομψό, ή εάν θέλετε ευρωπαϊκό, τρόπο. Σε κάποια στιγμή όταν η συζήτηση έφθασε στο Ασφαλιστικό και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και ο κ. Τσίπρας έδειχνε ανυποχώρητος, πετάχτηκε η κυρία Στραουγιούμα και του είπε: «Δεν μπορώ να καταλάβω. Οι συντάξεις στη Λετονία είναι γύρω στα 300 ευρώ. Και μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Εσείς δεν μπορείτε να μειώσετε τις συντάξεις;». Η φωνή της πρόδιδε οργή, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η Λετονία με τις χαμηλές συντάξεις δανείζει τη χώρα μας.


Ζήτησε κανείς γιατρό;

Αλλά και το Eurogroup μη νομίζετε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης το πέρασε αβρόχοις ποσί. Μου λένε ότι ήταν «οδυνηρά απομονωμένος», ότι δεν του απηύθυναν τον λόγο, ότι οι υπουργοί Οικονομικών, μετά τα όσα ο ίδιος αποκάλυψε για το ότι τους… μαγνητοφωνεί, δεν θέλουν και πολλά πάρε-δώσε μαζί του. Αλλωστε δεν είναι λίγα τα μέλη του Eurogroup που προεξοφλούν ότι ο κ. Βαρουφάκης μετρά ημέρες ως υπουργός Οικονομικών, τη στιγμή μάλιστα που του έχουν αφαιρεθεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα οι αρμοδιότητες. Απλώς, μαθαίνω, στις ατέλειωτες αυτές συνεδριάσεις «τον ανέχονται». Αλλά δεν λείπουν και τα αστεία που γίνονται, κυρίως από τον κ. Γιούνκερ. Την Τετάρτη το μεσημέρι, ενώ όλοι οι υπουργοί του Eurogroup κάθονταν σε μια αίθουσα περιμένοντας να ολοκληρωθεί η μαραθώνια σύσκεψη των κ.κ. Τσίπρα, Ντράγκι, Γιούνκερ και των υπολοίπων, ανοίγει η πόρτα της αίθουσας και εισέρχεται μια κυρία. Κατευθύνεται προς το μέρος του κ. Βαρουφάκη που καθόταν σε μια γωνιά και τον ρωτά στα αγγλικά: «Ζητήσατε… γιατρό;». Στην αρχή ο υπουργός Οικονομικών είπε ένα «όχι», αλλά η κυρία απευθύνθηκε γενικά: «Ζήτησε κανείς από εσάς γιατρό;». Ανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης να δώσει απάντηση: «Οχι, κυρία μου, προς το παρόν δεν ζητήσαμε γιατρό». Να σημειώσω ότι η κυρία αυτή δεν ήταν γιατρός, απλώς συνεργάτης του κ. Γιούνκερ. (Σας τα περιέγραψα όπως ακριβώς μου τα μετέφεραν.)


Ρεπορτάζ Εξαρχείων στην ΕΡΤ

Αυτά που συμβαίνουν τούτες τις ημέρες στην ΕΡΤ είναι αδύνατον να περιγραφούν με δυο λόγια. «Πράματα και θάματα» μου λένε. Ας προσπεράσω τις εσωτερικές αντιπαλότητες (διάβαζε «φραστικές μάχες» εκ του συστάδην) με τους ΝΕΡΙΤες (δηλαδή της παλαιάς, μετά το μαύρο ΝΕΡΙΤ) και με τους ΕΡΤιανούς (της νέας ΕΡΤ), οι μεν να αποκαλούν τους δε με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Και το γεγονός ότι (οι νέοι) έχουν μπλέξει τις γραμμές τους με το εάν θα πρέπει να επιστρέψουν ή όχι την αποζημίωση που έλαβαν όταν έκλεισε η ΕΡΤ, ή ακόμα η αναστάτωση που επικρατεί επειδή τους περισσότερους δεν τους έχουν ακόμα πληρώσει, αλλά θα τους δώσουν κάτι έναντι στο τέλος του μήνα. Εκείνο που έμαθα (και δυσκολεύομαι να το πιστέψω) είναι ότι ζητήθηκε από νεαρούς ρεπόρτερ να αποκτήσουν πηγές και στα… Εξάρχεια για την πληρότητα του ρεπορτάζ. Είμαι περίεργος, εάν βεβαίως αληθεύουν όλα αυτά, πώς και με ποιον τρόπο αποκτάς τέτοιου είδους πηγές.
Ο μήνας του μέλιτος και η συμφωνία

Ξέρετε ποια με αγωνία και προσμονή περιμένει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές; Η Αν Μισέλ Μπαστερί, η νέα σύζυγος του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. Το νέο αυτό, με την προτροπή «άντε να τελειώνουμε», μετέφερε ο γάλλος επίτροπος στον Στ. Θεοδωράκη όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού τον επισκέφθηκε προσφέροντάς του μάλιστα ως δώρο δύο βαζάκια… μέλι από τα Χανιά, δώρο, όπως του είπε, για να τον… γλυκάνει για τον πρόσφατο γάμο του. Ο κ. Μοσκοβισί αυθόρμητα του είπε ότι σκοπεύει να περάσει μέρος των διακοπών του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά «που έχει καλό μέλι». Ο κ. Θεοδωράκης όμως με το γνωστό (πολλές φορές ακαταλαβίστικο) ύφος του είπε: «Μην έρθεις στα Χανιά μόνο και μόνο επειδή έχει καλό μέλι. Ελα για να περάσεις καλά». Ο κ. Μοσκοβισί του το υποσχέθηκε, με την προϋπόθεση όμως «να τελειώνουμε με τη συμφωνία».


Χρυσαυγίτης σκίζει… νομοσχέδιο

Δεν ήταν τόσο η πράξη μίσους και σκοταδισμού του υπόδικου κατηγορουμένου για εγκληματικές ενέργειες υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά, να σκίσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που παρέχει την ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών, όσο το… περίεργο ξέσπασμα του βουλευτή της συγκυβέρνησης, των ΑΝΕΛ, Παύλου Χαϊκάλη: «Ελληνας δεν γίνεσαι, γεννιέσαι» είπε, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι οι μετανάστες είναι αυτοί που ευθύνονται για την αύξηση των ασθενειών και της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, όπως παρατήρησαν πολλοί βουλευτές, ο κ. Χαϊκάλης συναγωνίστηκε σε επιχειρήματα τους βουλευτές του ακροδεξιού μορφώματος, λέγοντας μάλιστα ότι «υπάρχουν φωτογραφίες Αλβανών που υπηρετούν στον ελληνικό στρατό να σχηματίζουν τον αλβανικό αετό».