Πλανάται όποιος πιστεύει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στις ιστορικές ημέρες τις οποίες διανύουμε αφορούν μόνον την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό ή το κόμμα του. Αφορούν τη χώρα και το μέλλον της.

Άλλωστε, ουδείς αμφιβάλλει ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η χώρα χρήζει ριζικών βελτιώσεων σε μια οικονομία που πεθαίνει ημέρα με την ημέρα και σε μια κοινωνία που ακολούθως διαλύεται σιγά σιγά μαζί της.

Όλοι, ακόμα και εκείνοι που διαφωνούν πλήρως με την κυβερνητική στάση, ομονοούν ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές – γι αυτό άλλωστε ήταν που έπεσε ουσιαστικά και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, η οποία δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει τα όσα απαιτούσε το διαβόητο email Χαρδούβελη.

Οι δανειστές δεν της το συγχώρεσαν, η αξιολόγηση χάθηκε και οι εκλογές από εξαιρετικά δυσμενή θέση ήταν πλέον μονόδρομος.

Αν τους είχαν αφήσει να προχωρήσουν ένα ακόμα βήμα και να προλάβουν να αλλάξουν καθεστώς επιτροπείας της χώρας, οι εξελίξεις θα ήταν πιθανότατα εντελώς διαφορετικές.

Σήμερα, όπως στελέχη της κυβέρνησης αυτοκλήτως δημοσίως διαπιστώνουν, εκείνες οι απαιτήσεις έχουν ήδη αντικατασταθεί από ακόμα πιο επώδυνες.

Όμως, δυστυχώς, το συνολικό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο και από το απλό άθροισμα των μερών του. Και είναι εξαιρετικά σύνθετο, γεμάτο ακανθώδεις αντιφάσεις.

Έτσι, η μόνη πιθανότητα να το διέλθει η χώρα επιτυχώς αυτή την άγρια κρίση είναι να αντιληφθεί το μέγεθος των όσων κρίνονται και να επιστρατεύσει τη μέγιστη δυνατή ενότητα μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις που, είτε θέλουμε είτε όχι, αναγκαστικά έρχονται μπροστά μας.

Ενότητα σημαίνει όμως πάνω απ’ όλα αμοιβαίες υποχωρήσεις – αν θέλουμε να έχει ουσία και να μην εξαντλείται σε ρητορικό σχήμα. Και υπάρχουν περιθώρια σε όλες τις πλευρές γι αυτό. Υπάρχουν πολλά περιθώρια.

Σήμερα, όλη η Ελλάδα προεξοφλεί μια θυελλώδη, γεμάτη εντάσεις και αντεγκλήσεις κοινοβουλευτική συζήτηση την οποία προκάλεσε ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.

Είναι λοιπόν η ιδανική στιγμή να διαψευστούν όλοι: να μην υπάρξει τελικά μια τέτοια συζήτηση όπως άπαντες, εντός κι εκτός Ελλάδος την αναμένουν. Αλλά το αντίθετό της: οι συγκρούσεις, έστω για μια φορά, να λείψουν. Και στη θέση τους, η διάθεση σύνθεσης και εθνικής ενότητας να φανούν στο λόγο και στην πράξη.

Σήμερα εκπλήξτε μας. Είναι τόσο δύσκολο;