Τίποτε δεν πείθει τον καθηγητή Κ. Λαπαβίτσα (φωτογραφία) ότι βρισκόμαστε κοντά στη συμφωνία. Μου είπε μάλιστα ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να ετοιμάζει γρήγορα το σχέδιο Β. Οταν ρωτήθηκε ποιο πρέπει να είναι το σχέδιο Β, μου απάντησε ως εξής: «Πρώτα απ’ όλα να πει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό την πραγματικότητα και (σ.σ.: προσοχή στο «καρφί» που έρχεται), όχι την πραγματικότητα που ήθελε η κυβέρνηση να είναι. Οταν λέω πραγματικότητα εννοώ τη σκληρή πραγματικότητα γιατί διαφορετικά δεν έχει νόημα. Δεύτερον να ετοιμάσει σχέδιο Β, έπρεπε ήδη να το έχει κάνει, με το οποίο να προετοιμάζει τον ελληνικό λαό για το τι πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον». Κατά τον κ. Λαπαβίτσα, εδώ που έφτασε η κατάσταση θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το τι πρόκειται να ακολουθήσει γιατί, όπως σημειώνει, «το θέμα πλέον είναι εθνικό, ξέφυγε από τα στενά κομματικά κριτήρια και κανένα άλλο κόμμα δεν μπορεί να το επιλύσει». Ο κ. Λαπαβίτσας αποφεύγει πάντως σε αυτή τη φάση να αναφερθεί στη δραχμή.


Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη έχει η… ρουφιανιά

Αυξήθηκαν κατακόρυφα, σύμφωνα με στοιχεία από τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι καταγγελίες (επώνυμες και μη) για φοροδιαφυγή: «Το τελευταίο τρίμηνο δεν προλαβαίνουμε να δεχόμαστε κλήσεις-καταγγελίες για φοροδιαφυγή. Φτάσαμε στο σημείο η ρουφιανιά να έχει τον μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης στη χώρα» διαπιστώνουν οι εισαγγελείς. Τις περισσότερες καταγγελίες κάνουν συγγενείς εναντίον συγγενών, γυναίκες εναντίον των πρώην συζύγων τους, καταγγελίες για κληρονομικά, για αγροτεμάχια, ακόμα και καταγγελίες όταν κάποιος στη γειτονιά εμφανιστεί με καινούργιο αυτοκίνητο. Με δυο λόγια η ρουφιανιά εξελίσσεται σε εθνικό σπορ στη διάρκεια της κρίσης.
nnn
Το πρόβλημα είναι τι κάνουν οι εισαγγελείς τις χιλιάδες καταγγελίες που δέχονται σχεδόν καθημερινώς για φοροδιαφυγή. Τις καταγράφουν, αλλά δεν μπορούν να τις ελέγξουν όλες, αφού έχουν έλλειψη ελεγκτών. Και να σκεφτείτε ότι η παρούσα κυβέρνηση έφερε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως πρώτη προτεραιότητα, πλην όμως δεν εφοδιάζει (τουλάχιστον ως την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές) με εξειδικευμένο προσωπικό τις ελεγκτικές αρχές: «Χάνονται εκατομμύρια κάθε μήνα από τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής και από έλλειψη ελεγκτών» παραδέχονται στο οικονομικό επιτελείο.
nnn
Οι εισαγγελείς πάντως δεν πολυπιστεύουν ότι η πληρωμή με πλαστικό χρήμα θα φέρει ουσιαστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή, θεωρώντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι αυτός των ελέγχων από εξειδικευμένους φοροτεχνικούς και ελεγκτές. Ούτε βεβαίως η καλωδίωση των τουριστών όπως είχε προταθεί από τον Ι. Βαρουφάκη παλαιότερα θα έφερνε αποτελέσματα και ευτυχώς που αποσύρθηκε αμέσως.
nnn
Για να δείτε πόσο μεγάλη άνθηση έχει η τρέχουσα φοροδιαφυγή, ρώτησα έναν από τους οικονομικούς εισαγγελείς πώς την αντιμετωπίζει στην προσωπική-οικογενειακή του ζωή. Αν δηλαδή ο υδραυλικός ή ο τεχνικός που καλεί στο σπίτι του ή ακόμα και ο εστιάτορας του δίνουν αποδείξεις: «Οταν γνωρίζουν ποιος είμαι σκοτώνονται να φέρουν την απόδειξη. Οταν δεν με γνωρίζουν αναγκάζομαι εγώ να τους ζητήσω απόδειξη…».

Μες στην πολλή χαρά

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πήγε στο υπουργείο Παιδείας και φαινόταν τόσο χαρούμενος και άνετος ωσάν να μην τον απασχολούσε κανένα πρόβλημα. Ούτε καν ότι βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Είχε διάθεση για χιούμορ, αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους, έδωσε οδηγίες για τον… ήχο στους ηχολήπτες των τηλεοπτικών μέσων, τον κέρασαν πολύχρωμα μακαρόν και φοντανάκια, προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού σε πολλές γυναίκες υπαλλήλους που μόλις τον είδαν ύψωσαν το κινητά τους για να τον φωτογραφίσουν. Εν συνεχεία αυτός τις αντάμειψε με χαμόγελα και χειραψίες. Εκανε πως δεν άκουσε την προτροπή του υπουργού Αρ. Μπαλτά ότι «είναι δύσκολη ημέρα για δηλώσεις» και γενικά έδειχνε ευδιάθετος σαν να μην τον περικύκλωναν σοβαρά προβλήματα.


Πόσο στοιχίζει η μετονομασία ενός υπουργείου;

Από την εποχή της Αννας Διαμαντοπούλου έως σήμερα η ονομασία του υπουργείου Παιδείας άλλαξε τρεις φορές. Από το 2012-2013 ονομάστηκε υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Από το 2103-2015 ονομάστηκε υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το 2015 υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κάθε φορά που αλλάζει η ονομασία του υπουργείου Παιδείας εκτιμάται ότι στοιχίζει στο Ελληνικό Δημόσιο 800.000 ευρώ (γιατί πρέπει να αλλάξουν όλα, έγγραφα, σφραγίδες ταμπέλες, γραφήματα κ.τ.λ.). Να σημειώσω ότι ο κ. Μπαλτάς δεν άλλαξε την πινακίδα-φόντο που υπήρχε στην αίθουσα Τύπου από την εποχή της κυρίας Διαμαντοπούλου και εκεί έδωσε τη συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό. Μπορεί να άλλαξε τον νόμο Διαμαντοπούλου, άφησε όμως την ταμπέλα της.

Μεταξύ Λαφαζάνη και Βίζερ


Πολύ αγχωμένος μαθαίνω πως είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης εν όψει του σημερινού κρίσιμου EuroWorking Group. Φυσιολογικό το θεωρώ. Όπως μαθαίνω στη χθεσινή συνεδρίαση του Brussels Group στην οποία μετείχαν ο ίδιος, ο ειδικός σύμβουλος του Ι. Δραγασάκη Δ.Λιάκος και ο επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, Φραγκίσκος Κουτεντάκης το κλίμα ήταν τεταμένο. Η ελληνική πλευρά παρέλαβε την πρόταση συμφωνίας των θεσμών και διαπίστωσε πως οι αποκλίσεις είναι μεγάλες. Πολύ μεγάλες. Και ο κ. Χουλιαράκης ο οποίος λογοδοτεί στην ελληνική κυβέρνηση και έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τις αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, ξέρει τι είναι πολιτικά εφικτό και τι όχι. Σήμερα το απόγευμα πάντως οι 18 οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης, οι συνάδελφοι του κ. Χουλιαράκη θα περιμένουν στο EuroWorking Group να τους πει κάτι θετικό σχετικά με το πώς η Ελλάδα βλέπει την πρόταση – συμφωνίας των ΔΝΤ, ΕΕ ή ΕΚΤ. Σε αντίθετη περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΟΕ θα εισπράξει «δυσφορία». Το δίλημμα πλέον είναι ποιανού τη δυσφορία αντέχει. Του Παναγιώτη Λαφαζάνη ή του επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ.

nnn
Αλλά και στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας ο κ. Τσίπρας περικυκλώθηκε από γυναίκες μέλη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Μίλησε μαζί τους στα αγγλικά, είπε για μια Γερμανίδα ότι «γνωρίζει πολύ καλά πως προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε τις δυσκολίες». Στο τέλος αποκάλυψε ότι είναι πολύ φίλος με τον γερμανό πρεσβευτή Πέτερ Σόοφ. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή όταν μια Γερμανίδα του είπε ότι θα ήταν μαζί τους και ο πρεσβευτής, ο κ. Τσίπρας απάντησε «είναι πολύ καλός φίλος μου».

HeliosPlus