Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης είναι, μαθαίνω, θιασώτης της αμερικανικής προπολεμικής σχολής πρεσβεύει ότι, «αν θέλουμε να έχουμε ήρωες πολιτικούς και φιλοσόφους, πρέπει να αποκτήσουμε μορφωμένες γυναίκες». Και το δείχνει. Δεν είναι τυχαίο ότι στη διαπραγματευτική ομάδα του Brussels Group συμμετέχουν πολλές γυναίκες, ορισμένες ιδιαιτέρως καταρτισμένες και μορφωμένες. Οπως για παράδειγμα η Μαριάνθη Αναστασάτου (φωτογραφία δεξιά), επιστημονική συνεργάτρια του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, με διδακτορικό στην Οικονομική Μεγέθυνση από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
nnn
Με πληροφορούν λοιπόν ότι η Μαριάνθη, αδελφή του τέως ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Γκίκα Χαρδούβελη Τάσου Αναστασάτου, λειτουργεί ως διαπραγματευτικό όπλο στις τεχνικές συναντήσεις με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ επί βελγικού εδάφους. Η εμπειρία της στην ανάλυση μακροοικονομικού περιβάλλοντος έχει επιστρατευθεί πολλές φορές ώστε να ξεπερασθούν παράλογες εκτιμήσεις και προβλέψεις των δανειστών. Μαθαίνω ακόμη ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει κερδίσει και από την εξωτερική εμφάνιση της Μαριάνθης. Οπως μου μεταφέρει στέλεχος με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, οι τροϊκανοί αποσυντονίζονται όταν η Μαριάνθη ξεκινά να τους μιλάει για τα υποδείγματα του… Solow και των Ramsey, Cass και Koopmans.
Ο κρυφός πόθος του Νίκου Κοτζιά

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς καλόβλεπε τη θέση του υπουργού Οικονομικών, να αντικαταστήσει δηλαδή τον ταλαντούχο Γιάνη Βαρουφάκη. Τον ρώτησα λοιπόν ευθέως αν ενδιαφέρεται να γίνει ο νέος «τσάρος» της οικονομίας. Και ιδού τι μου απάντησε: «Βασικά αυτό που θέλω είναι να πάω στην Αλόννησο για να γράψω κανένα βιβλίο» (ως τώρα έχει γράψει περί τα 24 βιβλία). Οσο για το υπουργείο Οικονομικών, με διαβεβαίωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει, αφού δεν γνωρίζει τα οικονομικά (παρότι σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και συνόδευσε τον κ. Δραγασάκη στο ταξίδι του στην Κίνα για επενδύσεις) και γενικά, όπως έλεγε, «δεν με ενδιαφέρουν εμένα τα υπουργιλίκια». Και αμέσως μετά συμπλήρωσε κάτι το οποίο θύμιζε λίγο Βύρωνα Πολύδωρα (θυμάστε το «αγγαρεία ποιώ ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη») αλλά πιο φιλοσοφημένο αφού επικαλέστηκε και τον Πλάτωνα: ότι, δηλαδή, ο καλός πολίτης δεν υπηρετεί τα κοινά από φιλοδοξία αλλά από ανάγκη. Κατά τα άλλα, ο κ. Κοτζιάς δηλώνει αφοσιωμένος στην επίτευξη συμφωνίας σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής και λέει και καλά λόγια για τον… Π. Καμμένο: «Μπορεί να έφαγε πολύ ξύλο για το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, αλλά τα τηλεγραφήματα από την πρεσβεία μας μου λένε ότι τα πήγε καλά» αναφέρει.
Το C-130 «τρώει» ευρώ

Τσουχτερό απεδείχθη το πρόσφατο ταξίδι της κυβερνητικής αποστολής στη Ρίγα με αεροσκάφος C-130. Οπως μου αναφέρουν, το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρο καθώς καίει καύσιμα αξίας 8.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης και χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες για να φτάσει στην πόλη της Βαλτικής. Σύμφωνα με υπολογισμούς ανθρώπων που ξέρουν τα «χούγια» του αεροσκάφους, το κόστος του ταξιδιού ενδέχεται να έχει ξεπεράσει τις 60.000 ευρώ. Το Εμπραέρ που είναι καθηλωμένο λόγω συντήρησης έχει κόστος 5.400 ευρώ ανά ώρα πτήσης και μπορεί να φτάσει στη Βαλτική σε λιγότερο από τρεις ώρες. Οπως μου λένε, το ταξίδι από και προς τη Ρίγα θα κόστιζε λιγότερο από 30.000 ευρώ.


Υπό την «ομηρεία» της Ζωής

«Στον αέρα» έχουν βρεθεί 30 συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οι οποίοι απασχολούνται σε υπηρεσίες της Βουλής (Κανάλι, Βιβλιοθήκη, βρεφονηπιακός σταθμός, τεχνικοί κ.τ.λ.). Οι συμβάσεις τους, που έληξαν σταδιακά από τον περασμένο Ιανουάριο, παραμένουν στο πλήρες σκοτάδι όσον αφορά τις προθέσεις της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία, όπως φαίνεται, αρέσκεται να «παίζει» με τις αντοχές τους. Αν και απλήρωτοι, κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και, όπως μαθαίνω, η Ζωή, που έχει κατορθώσει σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να γίνει «ο φόβος και ο τρόμος» του Κοινοβουλίου, είναι έξαλλη διότι παράκουσαν τις εντολές της που ήταν να μην επανέλθουν στα καθήκοντά τους, αν και καλύπτουν –αν όχι όλοι, σίγουρα πολλοί από αυτούς –πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
nnn
Ετσι οι υπάλληλοι αυτοί βρίσκονται στο καθεστώς «ομηρείας» που έχει επιβάλει η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που υπέγραφαν οι προκάτοχοί της. Δεν ξεκαθαρίζει όμως τι προτίθεται να κάνει –ποιους θα διώξει, ποιους θα κρατήσει και με ποια σχέση εργασίας, αλλά και αν σκοπεύει να τους αναπληρώσει με άλλους, ποιους και με ποιον τρόπο.


Τι γύρευε ο Ζουράρις με τους Συριζαίους;

Από τους πρώτους που κατέφθασαν στο ξενοδοχείο όπου διεξαγόταν η (επεισοδιακή) σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Κώστας Ζουράρις (επικεφαλής της Πυρίκαυστου Ελλάδος, συνεργαζόμενος με ΑΝΕΛ και επικεφαλής, κατά δήλωσή του, του fun club Βαρουφάκη και Ζωής). Τι γύρευε εκεί; Μου λέει ότι ήθελε να ξαναζήσει αναμνήσεις παλαιών και ένδοξων εποχών, τότε που ήταν στον Ρήγα Φεραίο ως καθοδηγητής πολλών σημερινών πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν, δηλαδή, στέλεχος (στήριζε, δηλαδή, τότε όχι Λεωνίδα Κύρκο αλλά Μπάμπη Δρακόπουλο) και έδινε τη δέουσα γραμμή. Τον ρώτησα ποιους καθοδηγούσε; Τον Αλέκο Φλαμπουράρη και πολλούς άλλους, είπε.

Τι έκανες Ραχήλ στο Τόκιο;

Επειδή πολλοί ίσως αναρωτηθήκατε γιατί η Ραχήλ Μακρή καταψήφισε πρώτη την υποψηφιότητα του Λάμπη Ταγματάρχη για την ΕΡΤ και έφυγε βιαστικά από την αίθουσα, σας πληροφορώ ότι: Πήγε Τόκιο απεσταλμένη της Βουλής των Ελλήνων. Επρόκειτο να φύγει από την Κυριακή, αλλά άλλαξε τα εισιτήριά της για να καταψηφίσει τον κ. Ταγματάρχη. Σας πληροφορώ ότι ταξίδευσε μέσω Κωνσταντινούπολης με τις «Turk Hava Yollari» (επειδή ήταν φθηνότερα τα εισιτήρια και είχε καλύτερη ανταπόκριση) και βρίσκεται στην ιαπωνική πρωτεύουσα ως νέα βουλευτής για να συμμετάσχει στην διεθνή κοινοβουλευτική διάσκεψη για τους νέους βουλευτές. Τώρα θα πείτε η Ραχήλ είναι η νεότερη βουλευτής στο Κοινοβούλιο; Οχι βεβαίως ούτε είναι η νεότερη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (στην οποία προεδρεύει η Ζωή) από την οποία ζητήθηκε η πιο νέα βουλευτής για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Τόκιο. Νεότερή της είναι η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία όμως δεν θέλησε να πάει και έτσι πήγε η Ραχήλ. Τι θέματα θα συζητηθούν; Τα πάντα και κυρίως θέματα που αφορούν τις γυναίκες πολιτικούς και την προσαρμογή τους στην πολιτική. Σεμινάριο, δηλαδή, που δεν χρειάζεται η Ραχήλ, αλλά ας είναι, πήγε.

Κουίζ

Και ένα κουίζ άσχετο με τα παραπάνω: Ποια αδελφή μεγαλοστελέχους της ΕΡΤ βάφτισε την κόρη της αδελφής μέλους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης; Ο ευρών κερδίζει… μπομπονιέρα!

HeliosPlus