Με καζάνι που βράζει μοιάζει η ΕΡΤ πριν καλά –καλά ανοίξει. Οι εργαζόμενοι και αρκετοί από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι σε πόλεμο με την προτεινόμενη διοίκηση, η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι σε πόλεμο με τον αρμόδιο υπουργό, ενώ ιδιώτες καταφεύγουν στη δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του νέου Δ.Σ.

Μέρα με τη μέρα, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική νίκη της κυβέρνησης, κινδυνεύει να μεταλλαχτεί σε μια βραδυφλεγή βόμβα διασποράς, ικανή να εκραγεί σε πολλά μέτωπα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ήδη έχει κοστίσει μια λανθασμένη εκτίμηση στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα όταν την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από συνάντησή του με τους κκ Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη, διαβεβαίωσε ότι «η ΕΡΤ θα ανοίξει την επόμενη Δευτέρα».
Πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.
Στο τυπικό μέρος εκκρεμεί ακόμα η έγκριση της νέας διοίκησης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία επρόκειτο να συζητήσει το θέμα χθες, Πέμπτη, αλλά η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα. Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι αιτία της αναβολής ήταν το γεγονός ότι την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, έπρεπε να βρίσκεται στη Ρίγα συνοδεύοντας τον κ. Τσίπρα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του κ. Ταγματάρχη.
Όλες οι κυβερνήσεις κάνουν λόγο για ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και όλες την αντιμετωπίζουν σαν συνέχεια του κρατικού μηχανισμού. Είναι ένα πολιτικό καμπούκι. Η παρούσα κυβέρνηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και οι το αυξημένο εύρος παρέμβασης που εξασφαλίζει στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό είναι ενδεικτικό.
Αποδεικνύοντας ακριβώς ότι το όλο ζήτημα είναι αποκλειστικά και μόνο πολιτικό ο κ. Παππάς αιτιολογώντας την επιλογή του παρουσιάζει μόνο ένα επιχείρημα: ο κ. Ταγματάρχης δεν ανήκει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ρεβανσισμό. Δεν έχει μέχρι σήμερα κάνει καμία αναφορά στην ικανότητα ή το έργο του προσώπου που προτείνει να αναλάβει το τιμόνι της ΕΡΤ. Ωσάν οι ικανότητες για το πόστο να περνούν σε δεύτερο πλάνο και το πιο σημαντικό είναι να αποδείξει η κυβέρνηση ότι δεν έχει ρεβανσιστικό προφίλ.
Μέσα στη χαρούμενη ατμόσφαιρα ήρθε να προστεθεί και ο αστάθμιστος παράγων, προσθέτοντας ακόμα ένα επίστρωμα παραλογισμού στην όλη υπόθεση. Με αίτηση που κατέθεσε ο πρώην δικηγόρος της ΕΡΤ, κ. Γ. Κόκκας ζητείται η αναστολή της διαδικασίας στην Επιτροπή της Βουλής για το διορισμό του νέου Δ.Σ.
Πριν ακόμα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ κινδυνεύει να βαλτώσει στις παθογένειες του παρελθόντος, τις οποίες οι πάντες αποκηρύσσουν, αλλά ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει. Πολιτικό προσωπικό, διοίκηση και εργαζόμενοι οφείλουν να κάνουν ο καθένας τις δικές του υπερβάσεις προκειμένου να προσφέρουν στον ελληνικό λαό αυτό που τους επιτάσσει το Σύνταγμα: έγκυρη ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία και κοινωνικό έργο. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού. Και – δυστυχώς ή ευτυχώς – μαζί με τις αντοχές της κοινωνίας, εξαντλούνται και οι ανοχές της.