Ο καθηγητής Κ. Λαπαβίτσας δεν είναι ένας συνηθισμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πάντοτε έχει αιρετικές απόψεις από το κόμμα του, χωρίς να υπολογίζει το κομματικό κόστος. Οπως για παράδειγμα αυτό που λέει ότι «εγώ δεν θα χειριζόμουν έτσι τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς όπως τις χειρίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης», ή ότι η συμφωνία με τους δανειστές μας ήταν ένας «ωμός εκβιασμός»: «Η χώρα βρέθηκε προ εκβιασμού ωμού και δυστυχώς υπέκυψε και άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Δεν προέβαλε αντιστάσεις και, το σημαντικότερο, θα βρεθεί πάλι σε σκληρότερο εκβιασμό σε λίγους μήνες και πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί». Ακόμη, προειδοποιεί ότι η ρευστότητα βρίσκεται σε «πολύ στενά επίπεδα» επειδή έχουν καταρρεύσει τα έσοδα, ότι το πλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ εξαφανίστηκε και ότι η νοοτροπία τού «δεν πληρώνω» δυστυχώς, όπως λέει, εξακολουθεί να υπάρχει.
Το haircut των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Το haircut κτύπησε πρώτους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν επώδυνο. Με εσωκομματική εντολή θα παρακρατείται το 40% του βουλευτικού τους μισθού. Το 10% της παρακράτησης θα πηγαίνει σε δράσεις υπέρ της αλληλεγγύης (για να αγοράζονται δηλαδή τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη) και η μερίδα του λέοντος, δηλαδή το 30%, κατευθείαν υπέρ του κόμματος. Οι βουλευτές, κυρίως οι πρωτοεκλεγόμενοι (που είναι καμιά 70νταριά) και όσοι εκλέγονται από την επαρχία, έμειναν άναυδοι όταν άκουσαν αυτό, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κυβέρνηση και μπορεί μέσω των κυβερνητικών δράσεων να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Αλλωστε αυτό ήταν και το προεκλογικό του σύνθημα και η αντιπαράθεσή του με τους λεγόμενους «θεσμούς»: «Δεν είναι δυνατόν να μας κόβουν στο μισό τον μισθό μας και να μας φορολογούν ολόκληρο το ποσό» είπαν αρκετοί βουλευτές που υπενθύμισαν ότι έχουν έξοδα για μετάβαση στις εκλογικές τους περιφέρειες, για τη συντήρηση γραφείων, βενζίνες κ.τ.λ.
Ο Βαρουφάκης κομματικό μέλος

Πρώτα ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε το παράπονό του ότι δεν είναι ακόμα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτή που διήρκεσε 12,5 ώρες και έπρεπε να απαντήσει στην κριτική βουλευτών για τη δανειακή σύμβαση. Εν συνεχεία επανέλαβε το παράπονό του σε καμιά δεκαριά συνεντεύξεις και εν τέλει στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να τον κάνουν μέλος. Τώρα, θα πείτε, πώς γίνεται ένας υπουργός Οικονομικών, επίκουρος καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο με ακριβό (αν και εξεζητημένο) dress code, να είναι και μέλος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση είναι απλή: Κάνει αίτηση στην τοπική οργάνωση του κόμματος ή στην κλαδική οργάνωση, εξετάζεται και εάν καλύπτει τα κομματικά κριτήρια γίνεται μέλος. Πού νομίζετε ότι θα υποβάλει αίτηση εγγραφής μέλους ο κ. Βαρουφάκης; Στην κλαδική οργάνωση οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ!
nnn
Υπάρχουν όμως και άλλοι υπουργοί που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Εις εξ αυτών (από τους πλέον προβαλλόμενους στα τηλεοπτικά παράθυρα) ρωτήθηκε τις προάλλες εάν θέλει να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή μάλιστα που ανήκει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ιδού η (αυθόρμητη) απάντησή του: «Σιγά που θα γίνω και μέλος. Για τρελό με περάσατε;».

nnn
Με όλες αυτές τις τηλεοπτικές περιηγήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη από κανάλι σε κανάλι, από εκπομπή σε εκπομπή (σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ), πού να βρει καιρό να ανταποκριθεί και στα κομματικά του καθήκοντά του, τώρα που θέλει να γίνει και κομματικό μέλος. Να σκεφτείτε ότι την Παρασκευή τον αναζητούσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για να τον ρωτήσει για κάποια ομόλογα που λήγουν στις αρχές Μαρτίου και δεν τον έβρισκε πουθενά. Εάν όμως άνοιγε την τηλεόρασή του ο κ. Τσίπρας θα τον έβλεπε να δίνει τηλεοπτική συνέντευξη σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Τι είχε συμβεί; Δεν είχε μαζί του το κινητό ή το είχε και το έβαλε στο αθόρυβο; Εάν είχε συμβεί το δεύτερο τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για τον υπουργό Οικονομικών. Γιατί είδε ότι τον καλούσε ο Πρωθυπουργός και αυτός τον αγνόησε…
Ζωή και Νικήτας

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στη συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με τους αντιπροέδρους της Βουλής, μια συνάντηση γνωριμίας αλλά και συντονισμού του έργου του προεδρείου της Βουλής. Κάποια στιγμή ο Ν. Κακλαμάνης θέλησε να σπάσει το αυστηρό πρωτόκολλο και απευθυνόμενος στη Ζωή την ρώτησε τι κάνει ο καπετάνιος σύζυγός της, λέγοντας ότι και ο πατέρας του ήταν συνάδελφός του, δηλαδή καπετάνιος. Η Πρόεδρος της Βουλής του είπε ότι είναι πολύ καλά, αλλά έχει… φύγει. Μπάρκαρε σε πλοίο και θα επιστρέψει κοντά της τον Αύγουστο!
Αυτοί που δεν έχουν… δόντι

Ηρθε η ώρα όλων αυτών των κληρωτών που δεν είχαν έως τώρα κανένα μέσον («δόντι» λέγεται στον Στρατό) και είχαν πάρει αγόγγυστα τον δρόμο προς τα σύνορα υπηρετώντας τη στρατιωτική τους θητεία. Ορισμένους απ’ αυτούς τους ξέχασαν οι πάντες και έμειναν σε συνοριακές μονάδες και έξι και επτά μήνες. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου. Για να γίνει όμως αυτό, έπρεπε να δώσει εντολή να πάνε 1.400 κληρωτοί, άλλοι νεοσύλλεκτοι, άλλοι που υπηρετούσαν σε προνομιακές μονάδες, στα σύνορα.

HeliosPlus