Αρχισαν, εάν δεν το έχετε αντιληφθεί, οι οδηγίες (ΝΟΤΑΜ) προς υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς από το Μαξίμου. Οσοι εισήλθαν στην κυβέρνηση (πλην αυτών που ανήκουν στους ΑΝΕΛ) βρήκαν στους προσωπικούς υπολογιστές την παρακάτω οδηγία (ανυπόγραφη) από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτον, μην κάνετε δηλώσεις προτού ανακοινωθούν στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Πολιτικά ορθή θα πείτε η «οδηγία», άσχετα εάν ορισμένοι δεν έδωσαν σημασία. Δεύτερη οδηγία είναι να μη βγαίνουν οι υπουργοί στα… τηλεπαράθυρα. Στις τηλεοράσεις επιτρέπεται να βγαίνουν, αλλά όσοι είναι υπουργοί να επιδιώκουν να είναι… μόνοι τους στις τηλεοράσεις και να λένε γενικόλογα πράγματα. Τώρα θα πείτε γιατί το Μαξίμου δεν θέλει ακόμα τους υπουργούς στα τηλεπαράθυρα. Ο λόγος είναι προφανής, αφού σου λέει δεν γνωρίζει ο υπουργός ποιος θα είναι ο συνομιλητής του, ποιοι άλλοι θα απαρτίζουν το πάνελ κ.τ.λ. Μήπως και γίνει καμιά στραβή όπως έγινε, ας πούμε, με τον Γ. Ρωμανιά.
Το κίνημα «Τώρα πληρώνουμε»

Πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και στην Αρτα, γενέτειρα του Αλ. Τσίπρα, συνεχίζονται ακόμα τα γλέντια και τα πανηγύρια. Σε ένα μπαράκι δίπλα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρτα διοργανώθηκε μεγάλο πάρτι προς τιμήν του κ. Τσίπρα, το οποίο κράτησε ως τις 6 τα ξημερώματα. Στο πάρτι αυτό ήρθαν καλεσμένοι από το χωριό του Πρωθυπουργού Αθαμάνιο, αλλά και από πολλά χωριά της Αρτας. Η είδηση όμως είναι αλλού. Οπως με πληροφόρησαν εγκύρως από την Αρτα (και μου το επιβεβαίωσε η βουλευτής Ολγα Γεροβασίλη) στο πάρτι αυτό εμφανίστηκαν και μέλη της κινήματος «Δεν Πληρώνω» που μετά τις εκλογές μετονομάστηκαν σε μέλη του κινήματος «Τώρα πληρώνουμε τους φόρους», που έσπευσαν ομαδικά σε τράπεζες για να πληρώσουν τις δόσεις τους και βεβαίως τα χαράτσια. Και τόσο καιρό, να σκεφτείτε, έλεγαν ότι δεν είχαν να πληρώσουν.
Ο καθοδηγητής του Τσίπρα

Μία έκπληξη ετοίμασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης στον Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν τις προάλλες. Θέλησαν, μου είπαν, να «σπάσει λίγο τον τσαμπουκά» του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού. Ετσι στη συνάντηση που είχαν έφερε μαζί του τον Αθ. Σκόκο, ο οποίος ήταν καθοδηγητής του Αλ. Τσίπρα όταν και οι δύο ήταν μέλη της ΚΝΕ. Μου λένε ότι η συνάντηση των δύο ήταν εντυπωσιακή, θυμήθηκαν τα παλιά, με τον κ. Τσίπρα να λέει συνεχώς ότι ο κ. Σκόκος ήταν του… Π. Λαφαζάνη και εν συνεχεία άρχισε μία συζήτηση πώς είναι δυνατόν και οι δύο να διδάχθηκαν τα ίδια πράγματα από την ΚΝΕ και ο ένας έγινε πρωθυπουργός με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος έμεινε στο Ποτάμι. Και τέλος, σας ενημερώνω ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν έδωσε καμία υπόσχεση στον κ. Τσίπρα εάν θα δώσει ή όχι ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση. Του είπε ότι πρώτα θα ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις, θα κρίνει μαζί με τους βουλευτές του και εν συνεχεία θα αποφασίσει.
Λυκούδης αντιπρόεδρος της Βουλής

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης είπε στον κ. Τσίπρα ότι σκοπεύει να προτείνει τον Σπ. Λυκούδη ως αντιπρόεδρο της Βουλής και ζήτησε μάλιστα τη στήριξη των βουλευτών της συγκυβέρνησης. Κάτι που όπως έμαθα θα γίνει.


Ο Μηλιός πάει στην Ευρωβουλή

Αν είχατε την απορία γιατί ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο ΕΜΠ, δεν αξιοποιήθηκε στην κυβέρνηση, σας πληροφορώ ότι προορίζεται για την Ευρωβουλή. Πώς θα γίνει αυτό; Από… καραμπόλα! Ηδη παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής ο Γ. Κατρούγκαλος για να γίνει υπουργός. Τη θέση του κατέλαβε ο Στ. Κούλογλου. Τον Ιούνιο έχει δηλώσει πως πρόκειται να παραιτηθεί από την Ευρωβουλή ο Μ. Γλέζος. Τη θέση του όμως δεν πρόκειται να καταλάβει ο (επιλαχών) Ν. Χουντής που ακολουθεί καθότι έγινε και αυτός έγινε υπουργός. Αμέσως μετά έρχεται ο Γιάννης Μηλιός.


Αδεια από τη φυλακή

Πάλι θα έχουμε τα ίδια. Αδεια (η οποία μαθαίνω θα τους δοθεί) για να παραστούν στην έναρξη της ολομέλειας της Βουλής και στην ορκωμοσία βουλευτών ζήτησαν οι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό χρυσαυγίτες βουλευτές. Ετσι θα μεταφερθούν σιδηροδέσμιοι (όπως προβλέπουν οι κανονισμοί) από τον Κορυδαλλό έως τη Βουλή, θα ορκισθούν και θα επιστρέψουν στα κελιά τους. Οσοι χρυσαυγίτες βουλευτές δεν είναι προφυλακισμένοι ή έστω βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό θα χρησιμοποιούν τα ίδια γραφεία στη Βουλή που χρησιμοποιούσαν και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.


Στανίση: Αν είχα ακόμα λίγο χρόνο

Ενθουσιασμένη εμφανίζεται η Κατερίνα Στανίση από την προεκλογική εκστρατεία που έκανε με την Τελεία του Απ. Γκλέτσου: «Συγκέντρωσα 1.300 ψήφους, βγήκα πρώτη από το κόμμα και εάν είχα λίγο χρόνο περισσότερο θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα» μου είπε. Της άρεσε αυτή η νέα ενασχόλησή της με την πολιτική και στις επόμενες εκλογές θα είναι και πάλι υποψήφια, όπως δηλώνει από τώρα. Δηλώνει ότι εισήλθε στην πολιτική για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσει τον κόσμο και όχι για να «κάνει σόου» ή για να αποκτήσει φήμη και δόξα (την οποία άλλωστε την έχει από τα τραγούδια της). Η κυρία Στανίση όμως έχει ένα παράπονο: «Ποτέ δεν είπα ότι θέλω το υπουργείο Πολιτισμού, όπως έγραψαν ορισμένοι. Το μόνο που ήθελα ήταν να βοηθήσω κόσμο».

HeliosPlus