Δύο ημερομηνίες κυριαρχούσαν στις συζητήσεις των «γαλάζιων» βουλευτών την επόμενη ημέρα της πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και είναι οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών. Οι περισσότεροι έλεγαν ότι είχαν πληροφορίες πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, αλλά δεν τις ήθελαν τόσο κοντά (και μέσα στις γιορτές) και προτιμούσαν την 1η Φεβρουαρίου. Να σημειώσω πως ήταν πεπεισμένοι ότι θα διεξαχθούν εκλογές, ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ένας βουλευτής περιφέρειας επεδείκνυε υπερηφάνως και προεκλογικό… φυλλάδιο (με φωτογραφία προ 20 ετών) που εξέδωσε (με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου).
Καθαρές λύσεις ή αλήθεια;

Οι λέξεις «καθαρές λύσεις», που προέρχονταν από το Μαξίμου, και «αλήθεια» που προέρχονταν από τη Χαριλάου Τρικούπη, επίσης κυριάρχησαν την επόμενη ημέρα. Με την πρώτη το Μαξίμου εννοούσε ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε σε εκλογές, ενώ η δεύτερη (άλλωστε το είπε ευθέως ο Ευ. Βενιζέλος) σημαίνει όχι στον εκφοβισμό, όχι στη στρατηγική του φόβου, ναι στη στρατηγική της αλήθειας. Βλέπετε διαφοροποίηση; Πολλοί λένε ότι ήδη άρχισε η διαφοροποίηση, κάτι όμως που δεν ενοχλεί τους δύο συνεταίρους στη συγκυβέρνηση. Αν και από το ΠαΣοΚ λένε ότι ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός προπαγάνδας της ΝΔ και διοχετεύει τέτοιου είδους πληροφορίες περί «διάσπασης».

Οταν η Ολομέλεια χειροκροτεί

Μια σπάνια σκηνή συνέβη στην Ολομέλεια της Βουλής μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσαν όρθιοι το αποτέλεσμα. Καλά, θα πείτε, και οι δύο ήταν ευχαριστημένοι; Και όμως, οι μεν ήταν για τους 160 και οι δε επειδή συγκέντρωσαν οι άλλοι μόνο 160. Το έναυσμα για να σηκωθούν όρθιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να χειροκροτήσουν το έδωσε ο Ν. Βούτσης που καθόταν δίπλα στον Αλ. Τσίπρα. Ρώτησα τον κ. Βούτση τι έκανε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της ψηφοφορίας: «Μετρούσε τα «παρών». Οχι με χαρτί, το χαρτί το είχε πίσω η Φωτίου, αλλά με το… μυαλό του. Τον ενδιέφεραν οι πέντε βουλευτές που ήταν επίφοβοι να ψηφίσουν «ναι». Οταν άκουσε και τον Μελά να λέει «παρών», γέλασε και είπε: «Τώρα μάλιστα».

Η Αλεξία σύμβουλος Μητσοτάκη

Την επικοινωνιακή πολιτική του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη ανέλαβε πλέον και επισήμως η εγγονή του, κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη, Αλεξία Μπακογιάννη. Ηταν η μόνη που εισήλθε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Π. Καμμένο για να τον βοηθήσει να συντάξει τη γραπτή ανακοίνωση περί του κινδύνου που υπάρχει (κυρίως στην οικονομία) από τις πρόωρες εκλογές. Εν συνεχεία την ανακοίνωση αυτή τη διοχέτευσε προς όλα τα ΜΜΕ από το προσωπικό της e-mail. Νέα καθήκοντα λοιπόν για την Αλεξία.

Οποιος πρόλαβε έφυγε
Οποιος πρόλαβε πρόλαβε να παραιτηθεί για να συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές, αφού η προθεσμία έληγε την Τετάρτη (ημέρα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας). Και πρόλαβαν πολλοί που επιθυμούν να πολιτευθούν. Ανάμεσά τους η γενική γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης, η γενική γραμματέας Πρόνοιας Εφη Μπέκου, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κ. Παπαθανασίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Αγ. Τσικρής (είχε αναλάβει πρόσφατα αυτή τη θέση), ο διοικητής του ΟΓΑ Ξ. Βεργίνης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Δ. Παπαγιαννίδης. Ακόμη έχουν παραιτηθεί ο Δ. Λιντζέρης (ΕΟΦ) και ο Μιχ. Κατρίνης (ΟΚΑΝΑ). Ο τελευταίος μάλιστα επί τη αποχωρήσει του έκανε και… πάρτι (προφανώς επειδή γλίτωσε ο άνθρωπος) στο μπαράκι «Μαύρη Πάπια».
Δύο φορές άτυχος
Οσον αφορά τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας Π. Κοκκόρη, διαθέτει, όπως διαβάζω στο βιογραφικό του, αρκετή εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις. Είχε εκτεθεί άλλες δύο φορές ως υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, αλλά τον «έφαγε» η προτίμηση Κ. Καραμανλή. Στις εκλογικές αυτές αναμετρήσεις ο πρώην πρωθυπουργός επέλεγε πάντοτε την Α’ Θεσσαλονίκης και έτσι ο κ. Κοκκόρης έμενε απέξω. Αυτή τη φορά ευελπιστεί κάτι να κάνει. Κάτι παρόμοιο πάθαινε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ Δ. Καρύδης με την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Αυτή τη φορά όμως, όπως μαθαίνω, ο κ. Καρύδης είναι αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα στον Πειραιά, με καλές πιθανότητες εκλογής.
Γιατί μύρισα το παλτό της Ραχήλ

«Οταν μπήκα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, κάτι μύριζε. Δεν γνώριζα ακριβώς τι και άρχισα να μυρίζω και εγώ διάφορα πράγματα για να δω τι μύριζε. Είδα το γαλάζιο παλτό της Ραχήλ. Ηθελα να δω τι το έχουν… ψεκάσει, τι είδος ψεκασμού τού έχουν κάνει, και το μύρισα. Επειδή σπούδασα χημεία ,διαπίστωσα ότι το ψέκασαν με… Κ24». Αυτή τη δικαιολογία έδωσε με αρκετή δόση χιούμορ ο Γρ. Ψαριανός που ο φωτογράφος στη Βουλή τον εντόπισε να μυρίζει την ώρα της ψηφοφορίας μαζί με τον Π. Τατσόπουλο το παλτό της Ραχήλ Μακρή. Μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου.
Θα σας περιγράψω όμως τι ακριβώς συνέβη για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Πήγε να καθήσει στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών ο Π. Τατσόπουλος και βρήκε το παλτό: «Ποιανού είναι αυτό το παλτό;» ρώτησε και πήγε να το παραμερίσει. Το παίρνει ο κ. Ψαριανός το μυρίζει και ρωτάει τη Ραχήλ: «Τι ωραίο άρωμα είναι αυτό που φοράς;». Η Ραχήλ απλώς γέλασε και έληξε η ιστορία εκεί. Και όλα αυτά την ώρα της ψηφοφορίας. Τα άλλα περί σεξισμού κ.τ.λ. ο κ. Τατσόπουλος τα χαρακτηρίζει σχιζοφρενικά, δηλώνοντας ότι εφεξής θα μυρίζει μόνο τον κιτρινισμό, για να αποφεύγει να κάθεται κοντά του.

Οι 8 επανέρχονται

Μαθαίνω ότι οι οκτώ βουλευτές που υπέγραψαν προ ημερών για συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επανέρχονται πιο δραστήρια. Αρχισαν από την Πέμπτη να συγκεντρώνουν και πάλι υπογραφές και όπως μαθαίνω υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση όχι μόνον από ανεξάρτητους, αλλά και από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές. Θα δείξει βεβαίως το τελικό κείμενο και πόσοι τελικά θα βάλουν την υπογραφή τους σ΄αυτό. Και τι ζητούν; Εκλογή Προέδρου από κοινού, να αρχίσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του συντάγματος και καθορισμός ημερομηνίας εκλογών το ταχύτερο. Είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η Ολγα η γάτα

Εισέπραξε πάλι το κομπλιμέντο της η υπουργός Πολιτισμού Ολγα Κεφαλογιάννη όταν συνάντησε τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκη. Είπε ότι «η Ολγα είναι γάτα γιατί είναι πολύ έξυπνη». Κάτι που ικανοποίησε την υπουργό Πολιτισμού που έδειχνε χαλαρή, χαμογελαστή ακόμα και ξεκαρδισμένη παρ΄ότι υπέγραψε και…μνημόνιο. Ήταν το μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Τουρισμού με τον Δήμο Μαραθώνα. Δήλωσε μάλιστα ότι το υπουργείο θα εντάξει τις όποιες δράσεις του Δήμου Μαραθώνα στην επικοινωνιακή προβολή της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι όποιος υπόσχεται να βοηθήσει τον κ. Ψινάκη δέχεται και έναν χαρακτηρισμό.: «Θεό» ( ή κάπως έτσι) χαρακτήρισε τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη που του έλυσε τα προβλήματα, «Ροκ δήμαρχο» χαρακτήρισε τον Ι. Μπουτάρη, όταν τον συνάντησε.

HeliosPlus