Το θράσος ορισμένων ιδιωτικών αλλά και δημόσιων αγγλόφωνων καναλιών δεν έχει όρια. Παραγωγοί αγγλόφωνης τηλεοπτικής εκπομπής πλησίασαν τον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα (φωτογραφία) και πρόσφεραν ένα γενναίο ποσό προκειμένου να εγκαταστήσουν κάμερες στην Αμφίπολη (το ποσό το καθόρισαν προτού ανακοινωθεί ότι βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός) και να μεταδίδουν real picture on real time ό,τι συμβαίνει στην Αμφίπολη, ό,τι δηλαδή ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι. Ο κ. Τασούλας απέρριψε χωρίς συζήτηση την πρόταση, όπως απέρριψε και τις προτάσεις πολλών ξένων τηλεοπτικών καναλιών (ανάμεσά τους και το… BBC). Εκείνο που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει έτοιμο το δικό του βίντεο για την Αμφίπολη στο οποίο δείχνει βήμα- βήμα την πορεία των ανασκαφών. Πρόκειται για μια καταπληκτική παραγωγή, η οποία όταν προβληθεί θα βοηθήσει στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.


Σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει

Οπου υπάρχει… φτώχεια καταγράφεται και γκρίνια! Στα γραφεία της ΝΔ στη Λεωφ. Συγγρού επικρατεί αναστάτωση καθώς οι υπάλληλοι του κόμματος (άνθρωποι που πληρώνονται με χαμηλούς μισθούς) ξεσηκώθηκαν. Οχι, δεν έχουν κάνει ακόμη επανάσταση ή κατάληψη στα γραφεία του κόμματος, αν και δεν θα αργήσει να γίνει και αυτό, αν δεν πληρωθούν. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται, διότι τους οφείλονται τρεις μισθοί και έχουν ζητήσει να εξοφληθούν άμεσα. Ο διευθυντής του κόμματος Κώστας Τσιμάρας τους ζήτησε να κάνουν υπομονή και ως την Παρασκευή θα πληρωθούν ένα μηνιάτικο, ενώ τα υπόλοιπα θα τα λάβουν ως τα Χριστούγεννα. Η γκρίνια είναι μεγάλη και λέγεται ότι ο διευθυντής τούς είπε (δεν θέλω να το πιστέψω) ότι σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα!


Ευχαριστώ, Ελενα, με έκανες διάσημο

Επί μισή ώρα στο καφενείο της Βουλής συζητούσαν ο Ν. Κακλαμάνης και η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά: «Προσπαθεί ο ένας να πείσει την άλλη να επανέλθει στη ΝΔ και να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή» έλεγαν οι γαλάζιοι βουλευτές που έβλεπαν (με αρκετή δόση… φθόνου, θα πρόσθετα) τόση ώρα την κυρία Κουντουρά πάνω από το κεφάλι του Κακλαμάνη συνομιλώντας μαζί του. Σε κάποια στιγμή το κατάλαβε ότι τη σχολίαζαν και περιέγραψε τη συνάντηση που είχε τις προάλλες με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, τον οποίο μάλιστα… είχε ξανασυναντήσει. Αυτή τη φορά δεν τους είδε κανένας ώστε να τους «καρφώσει» (όπως έγινε την προηγούμενη φορά). Και είπε στον κ. Σταμάτη: «Είδες που σε έκανα φίρμα; Μια συνάντηση είχαμε και έγινε πρωτοσέλιδο, σε έκανα διάσημο». Ο κ. Σταμάτης της είπε ένα «ευχαριστώ», πλην όμως δεν παύει να είναι είδηση. Ποια είναι αυτή; Οτι οι επαφές της ΝΔ με την κυρία Κουντουρά συνεχίζονται…


Τι μπορεί κανείς να μάθει στη Βουλή

Την ίδια ώρα σε ένα άλλο τραπέζι του καφενείου της Βουλής άρχιζε σοβαρή συζήτηση για τις… τσάντες-«μαϊμού» τύπου Kelly της Hermès. Εισηγήτρια του θέματος ήταν η (γνωστή για τις γνώσεις της στα «μαϊμού» προϊόντα) Φωτεινή Πιπιλή. Ελεγε λοιπόν ότι εντόπισε στη Βουλή μια τέτοια τσάντα και εξοργίστηκε (πάλι). Και γιατί εξοργίστηκε; Επειδή οι συγκεκριμένες τσάντες έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Είπε συγκεκριμένη ότι η τσάντα Kelly ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της πριγκίπισσας του Μονακό Γκρέις Κέλι και ότι ο οίκος Hermes που την κατασκευάζει την έχει ως «σύμβολο». Οταν κάποια την παραγγέλνει εισέρχεται αυτομάτως στη διαδικασία της… λίστας αναμονής και μπορεί να περιμένει ακόμη και έξι μήνες! Βεβαίως όλα αυτά έγιναν με αφορμή δύο γεγονότα: Για την τσάντα της Γιάννας Αγγελοπούλου με την οποία εμφανίστηκε στη Βουλή (που ήταν μεν Hermes, αλλά όχι Kelly) και για τις επικρίσεις που δέχθηκε η βουλευτής της ΝΔ όταν μίλησε για τσάντες-«μαϊμού» που κυκλοφορούν στη Βουλή. Είπε μάλιστα ότι γενικά τα «μαϊμού» προϊόντα ζημιώνουν τους μικρομεσαίους.


Ο Νεράντζης, ο Μαραντζίδης και η Ζωή

Εις εκ των αντιπροέδρων της Βουλής είναι τοις πάσι γνωστός για δύο ιδιότητες: πρώτον γιατί ομιλεί δυνατά, ωσάν ο συνομιλητής του να έχει πρόβλημα ακοής, και δεύτερον για τους ομηρικούς καβγάδες που έκανε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην παρουσίαση του βιβλίου του «γαλάζιου» Μάξιμου Χαρακόπουλου δικαίωσε και τις δύο ιδιότητές του. Συζητούσε με τον πρώην υπουργό Ευρ. Στυλιανίδη. Αν και ιδιωτική η συζήτηση, ο κ. Νεράντζης όταν μιλούσε ήταν σαν να έκανε… παρέμβαση στον ομιλητή. Και οι ομιλητές ήταν πολλοί: οι κ.κ. Γ. Φλωρίδης, Αλ. Μητρόπουλος, Ν. Μαραντζίδης. Οταν στο βήμα ήταν ο κ. Μαραντζίδης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) ξαφνικά ακούγεται δυνατά η φωνή του κ. Νεράντζη: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτε για τους πρόσφυγες». Ο ομιλητής διέκοψε, τον κοίταξε και πήγε να συνεχίσει, πλην όμως υπήρξε νέα παρέμβαση Νεράντζη: «Δεν στάθηκαν στο ύψος τους οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η Κοινωνία των Εθνών μαζί με την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων έκανε ό,τι έκανε για τους πρόσφυγες». Και ενώ συνεχιζόταν αυτός ο ιδιότυπος διάλογος, ορμά προς το μικρόφωνο ο συνήθως ήπιος και υπομονετικός Γ. Φλωρίδης και λέει στον κ. Νεράντζη: «Τάσο, αυτός που ομιλεί είναι ο Μαραντζίδης, και όχι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και διακόπτεις συνέχεια».

Κουίζ: Ενα… Cayenne στο Μαξίμου

Ήταν μεσημέρι, όταν ξαφνικά κάνει την εμφάνισή του στο Μέγαρο Μαξίμου ένα θηριώδες Cayenne S. Απ΄αυτά που κυκλοφορούσαν παλιά προ κρίσης και που ξαφνικά εξαφανίστηκαν (λόγω κρίσης και λόγω τελών κυκλοφορίας) από τους δρόμους και καμιά φορά τα συναντάς τα Σαββατοκύριακα γιατί οι κάτοχοί τους νομίζουν ότι είναι πιο χαλαροί οι έλεγχοι της αστυνομίας και του ΣΔΟΕ. Επιβάτες του Cayenne ήταν δύο, αλλά περισσότερη σημασία είχε ο οδηγός. Στάθμευσε στην πίσω πόρτα του Μαξίμου και έδωσε τα κλειδιά σ΄ένα μοτοσικλετιστή που τον ακολουθούσε (προφανώς για λόγους… προστασίας) να το… παρκάρει. Όπερ και εγένετο. Οι δύο επιβάτες του πολυτελούς αυτοκινήτου εισήλθαν αμέσως στο Μαξίμου. Εκείνη την ώρα καταφθάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο ο Γερ. Γιακουμάτος. Περίμενε τη σειρά του να ολοκληρωθεί πρώτα η είσοδος των επιβατών του Cayenne και εν συνεχεία να εισέλθει…

Το βάσανο των πρεσβευτών

Κανένας ξένος διπλωμάτης που υπηρετεί στην Αθήνα δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τούτο γιατί, θα πρέπει να γράφει υπηρεσιακά σημειώματα στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του επί μία εβδομάδα, ίσως και περισσότερο για τα όσα τους είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Είχε κέφι ο κ. Βενιζέλος στο γεύμα της ιταλικής πρεσβείας προς τιμή του και προς τους πρεσβευτές της ΕΕ. Είπε τα πάντα, με τόσες λεπτομέρειες και ήταν πρόθυμος να απαντήσει ακόμα και στις πιο δύσκολες ερωτήσεις- παγίδα ορισμένων πρεσβευτών. Για παράδειγμα: «Θα έχουμε εκλογές;», «θα εκλέξει η παρούσα Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας;», «πώς πήγε το πείραμα της συγκυβέρνησης;», «πώς θα βγείτε στις αγορές;» κτλ. Όσον αφορά τις εκλογές είπε (και αυτό προσπαθούν ακόμα οι πρεσβευτές να αποκρυπτογραφήσουν) ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει θεσμικά και θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές. Ήταν πολύ σκληρός με τη στάση της Τουρκίας, τους έκανε μία ανάλυση για το κυπριακό, για την τριμερή του Καΐρου για τις θαλάσσιες ζώνες, για την τριμερή με το Ισραήλ και γενικά ήταν χείμαρρος- όπως το χαρακτήρισαν- ενημέρωσης. Τους άφησε άφωνους. Όχι όμως και… νηστικούς. Γιατί ο Ιταλός πρεσβευτής τους είχε και του πουλιού το γάλα: πάστα αλά νόρμα (κοφτό μακαρονάκι τυλιγμένο με καπνιστή μελιτζάνα και παρμεζάνα), κοτόπουλο με σάλτσα μανιταριών και τρούφας και ως επιδόρπιο πανακότα (τι άλλο;) με διπλή γεύση σοκολάτας και καφέ.

HeliosPlus