Δεν είναι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, διαχρονικά, στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά το τελευταίο παράδειγμα αφορά τους Ερυθρόλευκους: η προσπάθεια αντιπερισπασμού για την κριτική που τους γίνεται για «διαιτητικά σπρωξίματα» στις εγχώριες αναμετρήσεις με την επίκληση διεθνών επιτυχιών και συγκεκριμένα στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στο Γιουρόπα Λιγκ. Μετά την επιτυχημένη εμφάνιση του Ολυμπιακού στο Τουρίνο που δεν συνοδεύτηκε όμως και από ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα, και λίγες ημέρες μετά το… ξέσπασμα Σπάθα στην Τρίπολη στον αγώνα με τον Αστέρα, από το ερυθρόλευκο στρατόπεδο εκπορεύτηκε μια επικοινωνιακή πολιτική που έλεγε λίγο-πολύ ότι «δεν μπορείτε να μας μέφθεσθε για βοήθειες από τη διαιτησία στην Ελλάδα όταν έχουμε τόσο καλή παρουσία στην Ευρώπη όπου διαφημίζουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Κατ’ αρχάς και μόνο το γεγονός ότι οι Ερυθρόλευκοι προσέτρεξαν στον συσχετισμό των «εγχώριων» με τα «διεθνή» καταδεικνύει ότι αισθάνονται πιεσμένοι, τουλάχιστον, από τη λεγόμενη προπαγάνδα των αντιπάλων τους.
Από την άλλη, αν η λογική του συσχετισμού μεταφερθεί κάποια χρόνια πίσω, όταν οι διεθνείς παρουσίες του Ολυμπιακού δεν ήταν επιτυχημένες, τότε θα δικαίωνε τους αντιπάλους του που επικαλούνται τις ευρωπαϊκές αποτυχίες του για να χρεώσουν τις εντός συνόρων διακρίσεις του στα ευνοϊκά σφυρίγματα.
Το κυριότερο όμως είναι ότι πρόκειται για δύο γεγονότα (η ύπαρξη ή μη διαιτητικής βοήθειας στην Ελλάδα και η καλή παρουσία στην Ευρώπη) ανεξάρτητα και αυτόνομα. Αν ακολουθούσαμε τη λογική των συσχετισμών τι θα μπορούσαν να πουν, για παράδειγμα, οι παράγοντες της Ντόρτμουντ, η οποία θριαμβεύει στο Τσάμπιονς Λιγκ –έχει ήδη προκριθεί με 4 νίκες σε ισάριθμα ματς –ενώ στην Μπουντεσλίγκα βρίσκεται στην τελευταία θέση και κινδυνεύει με υποβιβασμό. Θα επικαλούνταν άραγε καταδίωξη από τη διαιτησία; Θα γέλαγαν και τα γερμανικά τσιμέντα, που εκτός των άλλων είναι και πολύ γερά. Για να μη θυμίσουμε το παράδειγμα της Λίβερπουλ, η οποία τη δεκαετία του 2000 κατέγραψε μία κατάκτηση (2005) και έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (2007) αλλά την ίδια εποχή έβλεπε την κορυφή της Πρέμιερ με το κιάλι…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ