Eναν χρόνο μετά την απεχθή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από στέλεχος της Χρυσής Αυγής, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε αυτά που έλεγε ο Γάλλος Πιερ Mιλζά. Δηλαδή, ότι οι νεοφασιστικές ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου δεν σταμάτησαν ποτέ να κυνηγούν τις χίμαιρές τους για την εγκαθίδρυση μιας ολοκληρωτικής κοινωνίας.
Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε τι έλεγαν –τον χειμώνα –οι δύο ανακρίτριες στο πόρισμά τους: δηλαδή ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποτελούν «την ηγετική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργεί κατ’ επίφασιν μόνο ως πολιτικό κόμμα»!
Ομως τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή εν όψει της περίεργης πρότασης της επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα. Τι προτείνει η επιτροπή; Οτι είναι αναγκαίο για τη συγκρότηση μιας οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης ο δράστης να έχει ως σκοπό τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.
Αν η πρόταση τούτη υιοθετηθεί από τον υπουργό της Δικαιοσύνης, τότε είναι προφανές ότι θα οδηγηθούμε ολέθρια στην «αθώωση» της Χρυσής Αυγής, γιατί το προκείμενο ακραίο πολιτικό μόρφωμα δεν έχει ως σκοπό το οικονομικό όφελος (μόνο αφελής θα μπορούσε να δεχθεί κάτι τέτοιο).
Ωστόσο, η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης θα συνιστά και ένα τεράστιο λάθος. Τι εννοώ; Βεβαίως υπάρχει η «οργανωμένη εγκληματικότητα» που έχει στόχο μόνο το οικονομικό όφελος (όπως η εγκληματική ομάδα που κάνει εμπόριο λευκής σαρκός).
Ομως υπάρχει και η οργανωμένη εγκληματικότητα (τύπου «μαφία») που έχει σκοπό τον έλεγχο των αγορών και την επιρροή της πολιτικής ζωής ή της Δικαιοσύνης, όπως φάνηκε και από τις δίκες που έγιναν στην Ιταλία μετά την περίφημη επιχείρηση «καθαρά χέρια» (Πιερ Λασκούμ, «Διαφθορά»).
Τέλος, είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι ακραίες πολιτικές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή –που λειτουργούν με τη δομή μιας εγκληματικής οργάνωσης –θέλουν να ακρωτηριάσουν το δημοκρατικό πολίτευμα, όπως τονιζόταν και πάλι στο παραπάνω πόρισμα, και όχι να προσποριστούν οικονομικό όφελος!
Το συμπέρασμα; Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να απορρίψει κατηγορηματικά την παραπάνω παράδοξη πρόταση που θα οδηγήσει απαράδεκτα στην απαλλαγή της Χρυσής Αυγής έναν χρόνο, δυστυχώς, μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ