Δείγμα γραφής για την θητεία της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής αποτελεί η πρόθεσή της να συνταχθεί με τους 19 δημάρχους – οι περισσότεροι του ΣΥΡΙΖΑ – οι οποίοι αρνούνται να αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στοιχεία για τον επανέλεγχο των συμβασιούχων υπαλλήλων τους.

Προσέξτε: δεν μιλάμε για αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων και για τη – λανθασμένη κατά τη γνώμη μου – προαποφασισμένη ποσόστωση του 15% των δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να πάρουν μικρή βαθμολογία για να μπουν σε διαθεσιμότητα.
Μιλάμε για τον στοιχειώδη νομικό επανέλεγχο των πιστοποιητικών των υπαλλήλων των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Δηλαδή μία διασφάλιση ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν είναι απατεώνες
Δηλαδή, τι πιο λογικό, μέσα στο όργιο διαφθοράς που υπάρχει στους δήμους (στην οποία επανειλημμένα έχει αναφερθεί στα πορίσματά του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής) το υπουργείο να επανελέγχει τα πιστοποιητικά των υπαλλήλων για να διαπιστώσει κατά πόσο τα αντικειμενικά τους προσόντα με βάση τα οποία έχουν προσληφθεί είναι πραγματικά. Διότι, ως γνωστόν, εάν ένας δημόσιος υπάλληλος έχει προσληφθεί με πλαστό πτυχίο και εντοπισθεί,τότε απολύεται από το δημόσιο και διώκεται διότι η πράξη του αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έλεγχο των δημοτικών αστυνομικών των ΟΤΑ στις αρχές του χρόνου είχε βρεθεί ένα περίπου 5% (πάνω από 150 υπάλληλοι) να έχουν προσληφθεί με μη σύννομες διαδικασίες και γι αυτό στη συνέχεια απολύθηκαν.

Κάποιοι είχαν προσκομίσει πλαστά δικαιολογητικά, κάποιοι δήλωναν για να προσληφθούν ότι είχαν πτυχία που δεν είχαν ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις υπαλλήλων που οδηγούσαν δημοτικά αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες χωρίς να έχουν δίπλωμα. Σε ανάλογη έρευνα σε χίλιους οδηγούς του Οδικών Συγκοινωνιών βρέθηκαν 75 που είχαν πλαστογραφημένα διπλώματα οδήγησης!

Είναι αδιανόητο σε μία εποχή πρωτοφανούς κρίσης, με 1,5 εκατομμύριο Έλληνες στην ανεργία να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από το ελληνικό κράτος με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά με την ανοχή και στήριξη δημάρχων και περιφερειαρχών που θέλουν να εμφανισθούν ως προστάτες των εργαζομένων.

Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας έχει υποστηρίξει ότι ακόμη κι αν – κάποτε – βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα επιδιώξει την συναίνεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να βρει λύση στα περίπλοκα προβλήματα του τόπου. Ας κάνει,λοιπόν, από τώρα μία πρόβα συναίνεσης τουλάχιστον για τα αυτονόητα.​