Σε κανέναν δεν είπε τίποτα ο Πρωθυπουργός για την αυγουστιάτικη περιπέτεια της υγείας του, αυτή που έπαθε με τη μέση του, ούτε έδειξε ότι υποφέρει όταν εισήλθε στη μεγάλη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλωστε του Πρωθυπουργού δεν του πολυαρέσει να μιλάει για την υγεία του ή για τα προβλήματα υγείας που πιθανώς αντιμετωπίζει. Κι όμως, με το που μπαίνει στην αίθουσα, όσοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τον συναντούσαν τον ρωτούσαν πρώτα απ’ όλα αν είναι καλά και, δεύτερον, αν ακόμη… πονάει. «Ελα, βρε παιδί μου, τι έπαθες πάλι;» ήταν η υποδοχή που του έκαναν οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες. Ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ φαινόταν να ήταν καλά πληροφορημένη για το πρωθυπουργικό λουμπάγκο. Δύο όμως ηγέτες ανατολικών κρατών θέλησαν να δώσουν και… ιατρικές συμβουλές στον κ. Σαμαρά «για να μην ταλαιπωρείται συνεχώς», όπως του έλεγαν. Του εκμυστηρεύτηκαν μάλιστα και κάτι γιατροσόφια που, όπως είπαν, λειτούργησαν στους ίδιους… θαυματουργά επειδή και αυτοί είχαν υποφέρει με τη μέση τους.
Η πρώτη του Τουσκ στην Ακρόπολη

Ούτε δύο μήνες δεν έχουν περάσει από τότε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας είχαν συνάντηση στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας (και σημερινό προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ. Τότε που ο πολωνός πρωθυπουργός τους έλεγε πόσο λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού ήταν, πόσο συγκινήθηκε αντικρίζοντας για πρώτη φορά την Ακρόπολη, πόσες ώρες έμεινε στον Ιερό Βράχο θαυμάζοντας τον ελληνικό πολιτισμό. Και κάτι ακόμη: τους αποκάλυψε ότι κάθε καλοκαίρι, εδώ και μερικά χρόνια, του αρέσει να κάνει διακοπές μαζί με την οικογένειά του στη Μήλο, «ένα από τα ομορφότερα νησιά στον κόσμο», όπως έλεγε.


Οταν ο Κουκοδήμος ήθελε να γίνει υπουργός

Καθόλου δεν άρεσε στην κυβέρνηση η αιφνιδιαστική παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κ. Κουκοδήμου, ακόμη και όταν επικαλέστηκε για την παραίτησή του προσωπικούς λόγους. Τι προσωπικοί λόγοι ήταν αυτοί; Τους ίδιους λόγους δεν είχε και πριν από δύο μήνες όταν ορκιζόταν υφυπουργός και μάλιστα όταν του έλεγε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Θέλω να δώσεις σημασία στον σχολικό αθλητισμό»; Τι συνέβη μέσα σε δύο μήνες και παραιτήθηκε; Γιατί, αν έχει οικονομικά προβλήματα, όπως άφηνε ο ίδιος να διαρρεύσει, δεν τα είχε και τότε; Και βεβαίως δεν είναι λίγοι αυτοί που ενθυμούνται ότι στον πρώτο ανασχηματισμό που δεν έγινε υπουργός ή υφυπουργός πήγε ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου ως ταύρος εν υαλοπωλείω και ζητούσε εξηγήσεις από τους κ.κ. Μπούρα και Σταμάτη.


Η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα…

Ενοχλημένοι είναι οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πληροφορήθηκαν τα περί του γάμου της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τις εφημερίδες. Περισσότερο ενοχλημένοι είναι επειδή δεν πήραν ακόμη το προσκλητήριο γάμου, αν και τόσο καιρό τη στήριζαν στην Ολομέλεια της Βουλής, στα κομματικά όργανα και στις επιτροπές. Ενοχλημένη για τον ίδιο λόγο είναι και η προσωπική της φίλη Ραχήλ Μακρή, η οποία και αυτή δεν γνώριζε τα περί γάμου ούτε έλαβε προσκλητήριο. «Δεν με προσκάλεσε αλλά το σέβομαι, είναι μια προσωπική στιγμή της. Αλλωστε δεν είμαστε προσωπικές φίλες, είμαστε πολιτικές φίλες» λέει τώρα η Ραχήλ προσπαθώντας να τη δικαιολογήσει. Αλλά εκείνο με το οποίο ίσως πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται είναι ότι, σύμφωνα με το προσκλητήριο, η Ζωή πρόκειται να παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, με κουμπάρο και παπά (με το «Ησαΐα χόρευε» και με το «η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα»).
nnn
Η Ζωή μπορεί να μην έχει στείλει ακόμη προσκλητήρια στους συντρόφους της για τον γάμο αλλά βγάζει ανακοινώσεις για τον καπετάνιο γαμπρό: ότι ο γαμπρός Απ. Μαντής είναι εν ενεργεία υποπλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, ότι εργάζεται στην ποντοπόρο ναυτιλία και ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση με το Πολιτικό Γραφείο της.
Ο Μ1 και ο Μ2

Τελικά όποιος μπλέκει με το υπουργείο Υποδομών μπορεί να πάθει ζημιά. Ο δαίμων του τυπογραφείου, χαμένος ανάμεσα στις μειώσεις των εισιτηρίων της Αθήνας και στις αυξήσεις των κομίστρων στη Θεσσαλονίκη, μπέρδεψε τις κωδικές ονομασίες του υπουργού Υποδομών κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και του υφυπουργού Υποδομών κ. Μ. Παπαδόπουλου, οι οποίοι είναι γνωστοί στο υπουργείο ως Μ1 και Μ2 αντίστοιχα. Και κάπως έτσι ο Δαίμων εμφάνισε τον Μ2 να μπλέκεται στα πόδια του Μ1 διεκδικώντας μερίδιο από το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, όταν οι κακές γλώσσες μεταδίδουν το αντίθετο: ότι, δηλαδή, ο Μ1 μπλέκεται με τις Μεταφορές, που ανήκουν στον Μ2, μόνο όταν υπάρχει δόξα. Και κάπως έτσι o Μ2 βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώνει αυξήσεις στα εισιτήρια της Θεσσαλονίκης όταν ο Μ1 προχωρούσε σε μειώσεις των κομίστρων στην Αθήνα.


Να τον παντρέψουμε να ησυχάσουμε

Τα κατορθώματά του με τις συχνές «κατακτήσεις» του στο γυναικείο φύλο άρχισαν, όπως μαθαίνω, να απασχολούν και το Μέγαρο Μαξίμου. Οχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά ο περί ου ο λόγος υπουργός είναι προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος. Συχνά-πυκνά δημοσιεύονται φωτογραφίες του με διάφορες εντυπωσιακές γυναίκες (κυρίως από το lifestyle). Ετσι, όταν ρώτησα ένοικο του Μαξίμου αν τους απασχολεί η συμπεριφορά τού εν λόγω κυρίου και αν με τη συμπεριφορά του μπορεί κάποια στιγμή να εκθέσει την κυβέρνηση, ιδού τι απάντηση έλαβα: «Θα τον παντρέψουμε να ησυχάσουμε».

Φέρτε ένα… χάμπουργκερ

Τι συνέβη στην πτήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους κατά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα; Ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διάβαζε, όπως το συνηθίζει, τη Herald Tribune. Κάποια στιγμή την άφησε και άρχισε (όπως επίσης το συνηθίζει) να λύνει sudoku. Οι συνεπιβάτες του Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου είχαν πιάσει κουβέντα μεταξύ τους. Η Σοφία Βούλτεψη διάβαζε ισπανικές και ιταλικές εφημερίδες. Κίνησε την περιέργεια του Πρωθυπουργού και της είπε να του μεταφράσει τα πρωτοσέλιδα, όπερ και εγένετο. Σε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός, ενώ το αεροσκάφος πετούσε στα 38.000 πόδια, ρώτησε τους συνεργάτες του εάν έχουν φάει τίποτα, επειδή όλη την ημέρα ήταν εν εγρηγόρσει, λόγω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και στην ερώτηση περί γεύματος αποκαλύφθηκε ότι στο Gulfstream σερβίρονταν έως τώρα… «περίτεχνα πιάτα», ή «πιάτα νοσοκομείου», όπως παρατήρησε η κυρία Βούλτεψη. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να σερβίρονται εφ΄εξής πιο απλά γεύματα, όπως για παράδειγμα… χάμπουργκερ, τα οποία σημειώνω του αρέσουν πολύ.

Τα ελληνόπουλα ξέρουν ξένες γλώσσες


Δύο φορές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου (με θέμα την απασχόληση) αναγκάστηκε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός βάζοντας, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, «τα πράγματα στη θέση τους». Η πρώτη ήταν όταν ακούστηκε ότι τα ελληνόπουλα δεν γνωρίζουν αγγλικά και θα πρέπει να εκπαιδευτούν προς τούτο ώστε να έχουμε αύξηση στον τουρισμό. Ο κ. Σαμαράς διέκοψε τον συνομιλητή του και του είπε: «Τα ελληνόπουλα γνωρίζουν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Δεν πρέπει να λέτε ότι δεν γνωρίζουν αγγλικά», είπε. Και η δεύτερη όταν ένας εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων (και καταστηματάρχης) παρατήρησε ότι ο τουρισμός είναι ο μόνος που πάει καλά, «συνεπώς να κλείσουμε τα μαγαζιά μας και να γίνουμε όλοι… τουριστικοί πράκτορες». Ο κ. Σαμαράς έδειξε να ενοχλείται και του είπε: «Ο τουρισμός έδωσε 13,5 δισ. ευρώ εφέτος, τόσοι τουρίστες ήρθαν, δεν μπήκε κανείς στα μαγαζιά σας;»

HeliosPlus