Πριν από λίγες ημέρες η σκηνοθέτιδα του μιούζικαλ ‘«Mamma Mia» Φυλλίδα Λόιντ, που με την ταινία της δόξασε ανά την υφήλιο τις ακτές της Σκοπέλου, της Σκιάθου και δι’ αυτών συνολικά τις ελληνικές παραλίες, απέστειλε επιστολή στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση των παραλιών μας, με τον πρόσφατο νόμο για τον αιγιαλό.

«Σας γράφω για να διαμαρτυρηθώ έντονα σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις ιδιωτικοποίησης των ακτών σας» σημείωνε η αμερικανίδα σκηνοθέτιδα στην υπουργό Τουρισμού. Και προσέθετε ότι «Εχετε δώσει σε εμάς και στο κινηματογραφικό κοινό παγκοσμίως το μεγαλύτερο δώρο απαράμιλλης ομορφιάς νησιωτικά τοπία. Είναι αδιανόητο για όσους από εμάς συνδέθηκαν με την ταινία – και αισθανόμαστε περήφανοι που εξυμνήσαμε τα υπέροχα νησιά της Σκοπέλου και της Σκιάθου – ότι οι εκπληκτικής ομορφιάς ακτές σας θα μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό κατ’ αυτόν τον τρόπο».
Η εκφρασθείσα ευαισθησία – εντονότερη και ίσως αποτελεσματικότερη από κάθε άλλη – κατέδειξε στην κυβέρνηση πόσο εύκολο είναι να χαθεί το πολύτιμο και μοναδικό φυσικό κεφάλαιο της χώρας, που μας ξελασπώνει στις παρούσες συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Έτσι έπειτα από κυοφορία ημερών την Τρίτη αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, δημοσιοποιώντας απαντητική επιστολή προς τη σκηνοθέτιδα του «’Mamma Mia», με την οποία παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται μόνο η καταγραφή του αιγιαλού και διά αυτής της προστασία των ακτών μας από καταπατήσεις και κακοποιήσεις του φυσικού περιβάλλοντος.
Καλοδεχούμενες βεβαίως οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών και η πράξη του ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη.
Αν μη τι άλλο δηλώνει ευαισθησία και αντίληψη της κακής δημοσιότητας που μπορεί να προκύψει από αμφισβητήσεις μιας προσωπικότητας διεθνούς εμβέλειας που αυτοβούλως και άδολα έχει προβάλει τη χώρα μας.
Έστω κι έτσι οι διαβεβαιώσεις του κ. Χαρδούβελη προς την κυρία Λόιντ έχουν αξία. Αρκεί να μην υπηρετούν επικοινωνιακές ανάγκες και να συνιστούν πραγματική δέσμευση για την προστασία των ανεκτίμητης αξίας ακτών μας.

ΤΟ ΒΗΜΑ