Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ είναι ένας τόσο πλατύς χώρος, όπου το καθεστώς της χούντας έδρασε μεθοδικά και αποτελεσματικά. Ωστόσο, στα όσα λέγονται, γράφονται και τηλεοπτικά αναφέρονται στην επταετία τα περί αθλητισμού ελλείπουν ουσιαστικά. Συνεπώς είναι λίαν σημαντική η ερευνητική προσφορά του καθηγητή της Φυσικής Αγωγής Ανέστη Γιαννακόπουλου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, ο οποίος στη διδακτορική διατριβή (την εκπονεί με επιβλέποντα τον αν. καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, γνωστό ιστορικό του Αθλητισμού Ευάγγελο Αλμπανίδη) καλύπτει την «Προσπάθεια στρατιωτικοποίησης της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού κατά την περίοδο της δικτατορίας 1967-74».
***
Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ διείσδυση και η πολυεδρική τεκμηρίωση αναπτύσσονται σελίδα με σελίδα, κεφάλαιο με κεφάλαιο. Είναι δε τόσα τα πρόσωπα και τα γεγονότα! Από τον «δικτάτορα» του Αθλητισμού Κων. Ασλανίδη και τους επωνύμους που είχαν τοποθετηθεί στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στο Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, στις ομοσπονδίες με κυβερνητικούς επιτρόπους μέχρι τα σωματεία –όπου πλείστες όσες οι στοχευμένες και σκόπιμες τοποθετήσεις –ήσαν σε μεγάλο ποσοστό στρατιωτικοί εν ενεργεία ή συνταξιούχοι.
***
Η ΑΠΛΗ αναφορά στις ενότητες του έργου δίνει και το μέτρο της αξίας της όλης ιστορικής και επιστημονικής επίδοσης του συγγραφέα. Με επίμετρο: «Κατά την περίοδο 1967-1974 έγινε συστηματική προσπάθεια να στρατιωτικοποιηθούν τα πάντα γύρω από τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό με γνώμονα τον έλεγχο, τη χειραγώγηση και φυσικά τον αποπροσανατολισμό του λαού. Το στρατιωτικό πνεύμα και η σωματική αγωγή ήταν στοιχεία στα οποία βασίστηκαν η οργάνωση και ο προγραμματισμός για τη νεολαία της εποχής» καταλήγει ο ερευνητής Ανέστης Γιαννακόπουλος σε μια υπεύθυνη πορεία αξιολόγησης ανθρώπων και γεγονότων που η στάχτη του χρόνου δεν πρέπει να τα βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορικής και εθνικής λήθης. Ειδικότερες αναφορές γίνονται κατά τη διδακτορική διατριβή στο «Σώμα Ελλήνων Αλκίμων (Κ. Πλεύρης), στις γυμναστικές επιδείξεις ως τελετουργικές διαδικασίες πειθάρχησης και μύησης, στη συμμετοχή στο πανελλήνιο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και ομάδων της Κύπρου, και άλλων στοιχείων για τη διαμόρφωση –με την παρουσία του αθλητισμού –μιας κυρίαρχης πολιτικής ιδεολογίας».