Καρφί ή έπαινος;
«Βλέπω ότι Ελλάδα και Κίνα κινείστε στον δρόμο του μεταξιού» είπε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην πρώτη επαφή που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στις Βρυξέλλες αναφερόμενη στην επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Ρόδο και στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Χωρίς να πει κάτι άλλο, προβλημάτισε τους συνομιλητές της αν αυτό ήταν κάποιο «καρφί» για το ελληνικό άνοιγμα στην Κίνα ή έπαινος για την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.
«Εκτός τόπου και χρόνου»


Ενοχλημένοι είναι στο υπουργείο οικονομικών με τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΧΣ Χρήστου Σκλαβούνη, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg σημείωσε πως εξετάζεται η δημιουργία μιας ενιαίας bad bank στην οποία θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια όλων των ελληνικών τραπεζών. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» σημείωναν πηγές του υπουργείου και της ΤτΕ μόλις είδαν στις οθόνες των υπολογιστών τους το σχετικό δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση αυτή είχε εξεταστεί πριν από περίπου δύο χρόνια αλλά απορρίφθηκε. Αλλωστε, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, κάθε τράπεζα έχει δημιουργήσει τον δικό της μηχανισμό για την παρακολούθηση και διαχείριση των καθυστερήσεων. Ως εκ τούτου τονίζουν ότι η πρόταση Σκλαβούνη ήταν «εκτός τόπου και χρόνου».
Ο διαγωνισμός…


O OΠΑΠ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έπειτα από κλειστό διαγωνισμό επέλεξε την GTECH ως πάροχο του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος που θα διαχειρίζεται τα παιγνιομηχανήματα VLTS που θα εγκαταστήσει σε όλη την Ελλάδα καθώς πληροί επιτυχώς όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί από τη διοίκηση. Με νεότερη ανακοίνωση ανέφερε μάλιστα ότι «η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων –είχαν υποβληθεί τέσσερις –ολοκληρώθηκε επιτυχώς και με πλήρη διαφάνεια». Τίποτε άλλο.
…και οι διευκρινίσεις


Για την ιστορία θυμίζουμε ότι η νικήτρια είναι μέτοχος της Emma Delta, που ελέγχει το 33% του ΟΠΑΠ, και ο διευθύνων σύμβουλός της Μάριο Σάλα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Γι’ αυτό και οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης απαιτούν περισσότερη πληροφόρηση. Να μάθει π.χ. και το υπόλοιπο 67% των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών ποιες ήταν οι προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων και αν όντως η προσφορά της GTECH ήταν η πιο συμφέρουσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ