Ενέργεια, αισιοδοξία, θετικό πνεύμα. Εμπνευστικά λόγια από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Φάληρο. Είχε προηγηθεί ένας πρωτότυπος «χορός των γερανών», η χορογραφημένη κίνηση των φωτισμένων μηχανημάτων, φυσικά με τη βοήθεια των χειριστών τους, που δημιούργησε μια φαντασμαγορία τεχνολογίας και τέχνης (αξεδιάλυτα πλέον) σε αυτό το νέο, υπό διαμόρφωση, αστικό τοπίο. Ημουν δίπλα στην Ντέμπορα Νέβινς, την αμερικανίδα αρχιτέκτονα τοπίου που σχεδίασε το μεγάλο μεσογειακό πάρκο των 170 στρεμμάτων, και δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και να της απακαλύψω ότι εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα υπερηφάνεια για το έργο. Λίγο πιο πριν μου είχε μιλήσει για τις ελιές που έχουν αρχίσει να φυτεύουν και νομίζω ότι μου έδειξε μια χαρουπιά κάπου στο βάθος. Γύρω μας πολλοί δημιουργικοί και αισιόδοξοι άνθρωποι. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Αγουρίδης, από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος, έδειχνε με χαρά ένα φρι πρες με τη γεωμετρική φωτογραφία του εργοταξίου από τον φωτογράφο Γιώργο Γερόλυμπο.
Απόλυτα μέσα στο χρονοδιάγραμμα, χωρίς ούτε ένα ευρώ υπέρβαση στον προϋπολογισμό του, το έργο θα παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2016. Ως τώρα έχουν ολοκληρωθεί το 90% του κελύφους του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το 90% του κελύφους του κτιρίου της Λυρικής Σκηνής, καθώς και το 100% της επιχωμάτωσης του τεχνητού λόφου και του βασικού αρδευτικού έργου. Στο είδος του το Κέντρο είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και ως επένδυση είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα.
Το ΚΠΙΣΝ είναι ένα έργο μεγάλης εξωστρέφειας αλλά και πρωτοφανούς δυναμικής αφού συνδυάζει, πρώτο σε όλον τον κόσμο, όπερα, βιβλιοθήκη, που σημαίνει και κέντρο έρευνας, πάρκο και μεγάλο φάσμα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων σχεδιασμένων για ενεργούς πολίτες. Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η εμπλοκή του κράτους, αφού οι δύο βασικοί οργανισμοί του Κέντρου, η Λυρική και η Βιβλιοθήκη, είναι κρατικοί. Είδαμε την περασμένη Πέμπτη στο εργοτάξιο του Φαλήρου τον υπουργό Πολιτισμού Τασούλα. Δεν είδαμε τον υπουργό Παιδείας Λοβέρδο. Ισως δεν ξέρει ακόμη ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι της αρμοδιότητάς του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ