Ξέρετε πόσο πληρώνει το ελληνικό κράτος το χρόνο σε υγρά καύσιμα για την λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στα ελληνικά νησιά; Το ιλιγγιώδες κονδύλι του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ!

Παρόλα αυτά κάθε δεκαπενταύγουστο που τα νησιά έχουν ρεκόρ κατανάλωσης ρεύματος με τις τοπικές μονάδες της ΔΕΗ να λειτουργούν στο «κόκκινο» όλα κρέμονται από μία κλωστή- πέρσι η κλωστή κόπηκε και η Σαντορίνη με τους χιλιάδες τουρίστες που είχαν ακριβοπληρώσει τις διακοπές τους μεταφέρθηκε για λίγες μέρες στην εποχή των… δεινοσαύρων

Το πιο απίστευτο:όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν λυθεί εδώ και χρόνια. Το υποθαλάσσιο καλώδιο για την μεταφορά ρεύματος από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά κοστίζει όσο τα καύσιμα μιας χρονιάς – ένα δισεκατομμύριο ευρω!
Κανείς όμως δεν πίεσε για την ζωτική αυτή επένδυση όλα τα χρόνια που στην Ελλάδα έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.

Το ελληνικό κράτος , οι διοικήσεις της ΔΕΗ αλλά και τα πολιτικά κόμματα προτιμούσαν να συντηρούν διάφορα τοπικά συμφέροντα που διαχειρίζονταν τα δεξαμενόπλοια και τα βυτιοφόρα καυσίμων στα νησιά αλλά και κάποιες εκατοντάδες εργαζόμενους στις τοπικές μονάδες της ΔΕΗ παρά να εξοικονομήσουν χρήματα από τον κρατικό κορβανά. Γι αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Τώρα που η τρόικα ζητεί την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ για να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό στην αγορά ρεύματος , να βάλει φρένο στις σπατάλες του κρατικού μονοπωλίου και να βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και κάποια κόμματα που χαϊδεύουν παγίως τις συντεχνίες βάζουν εμπόδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει μάλιστα για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ εάν κερδίσει την εξουσία- ανάλογες απειλές ,για να είμαστε δίκαιοι, εκτόξευε στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ για το λιμάνι του Πειραιά, τον ΟΤΕ ,τον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ για να προσγειωθεί στην πραγματικότητα όταν βγήκε κυβέρνηση.

Διότι ό,τι και να λένε τα κόμματα ,η αλήθεια είναι ότι το χρεοκοπημένο ,πλέον, ελληνικό κράτος δεν έχει τους πόρους για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της χώρας- πόσο μάλλον έναν «δεινόσαυρο» σαν τη ΔΕΗ που χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για να ανανεώσει τον εξοπλισμό της. Η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» ,ιδιαίτερα μάλιστα εαν προσελκύσει κάποιο μεγάλο ξένο επενδυτή στο χωρο της ενέργειας ,θα προσφέρει κάποια από τα απαραίτητα αυτά κονδύλια και θα βοηθήσει στην περαιτέρω δικτυωση της επιχείρησης .

Στη δεινή οικονομική συγκυρία που ζούμε , με το ασφαλιστικό σύστημα να καταρρέει , τα νοσοκομεία με το ζόρι να λειτουργούν , τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να έχουν τεράστιες ελλείψεις όποια κυβέρνηση κι αν βρεθεί στην εξουσία θα αγωνιστεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει υποτυπωδώς έστω ζωντανό το κοινωνικό κράτος. Θα επιλέξει να στηρίξει τους ανθρώπους κι όχι τους «δεινοσαύρους». Έτσι δεν είναι;