Στη χώρα που γέννησε τους μύθους ένας ακόμη μύθος κατέρρευσε. Πρόκειται για τον μύθο ότι η απειλή εξόδου από το ευρώ ήταν μια μπλόφα για να φοβηθούν οι ψηφοφόροι το 2012 και να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, όπως με αδιάσειστα στοιχεία αποκάλυψαν όχι μόνο οι γνωστοί για το κύρος τους «Financial Times» αλλά και ο πρώην αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ (και τα οποία φέρνει σήμερα μαζί με πρόσθετα αποκαλυπτικά στοιχεία «Το Βήμα»), η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο ενώ είχε καταστρωθεί και απόρρητο σχέδιο για την οργάνωση αυτής της εξόδου και της αντιμετώπισης των γενικότερων αρνητικών συνεπειών στην πορεία της ευρωζώνης. Και όλα αυτά την περίοδο της πιο κρίσιμης φάσης της ελληνικής οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε με τη γνωστή τραγωδία των Καννών και έληξε με τις διπλές εκλογές του 2012. Οπως όμως φαίνεται, αυτά δεν ανήκουν απλώς στο παρελθόν, είναι πολύ πιθανόν να επαναληφθούν και σήμερα.
Η διαπίστωση αυτή γίνεται καθώς ένα παραπλήσιο σενάριο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η φαεινή ιδέα του δημοψηφίσματος που πρώτος επαγγέλθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, με τα γνωστά αποτελέσματα τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα, επανέρχεται τώρα, υπό άλλη όμως μορφή. Πρόκειται για τη γνωστή εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι οι δημοτικές και οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της κυβέρνησης στην εξουσία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ουσιαστικά θα πρόκειται για το δημοψήφισμα που δεν έγινε τον Νοέμβριο του 2011, εκείνο δηλαδή του Παπανδρέου. Τώρα πώς η επιλογή μας για τους δημάρχους και τους βουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για το αν θέλουμε ή όχι αυτήν τη κυβέρνηση, την οποία μόλις πριν από δύο χρόνια είχαμε εκλέξει, είναι μια άλλη ιστορία που μένει να εξηγηθεί. Αυτό όμως που δεν μπορεί να εξηγηθεί είναι πώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος λειτουργεί με την ίδια λογική, υποστηρίζοντας ότι αν η Ελιά καταψηφισθεί θα ενημερώσει αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα περαιτέρω.
Η ουσία όλων αυτών είναι ότι αν καταψηφισθεί η Ελιά ή έλθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε νέες εθνικές εκλογές. Τις τρίτες μέσα σε μια διετία και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή καθώς υποτίθεται ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του περιώνυμου τούνελ. Πολύ πιθανόν λοιπόν να επαναληφθούν οι απειλές για έξοδο από το ευρώ και το τούνελ να σκοτεινιάσει και πάλι, διότι η υπομονή των εταίρων μας είναι λογικό ότι θα έχει εξαντληθεί και οι γνωστές απόψεις Σόιμπλε, αν και δεν μπόρεσαν να επικρατήσουν την περασμένη φορά, θα αντιμετωπισθούν τώρα διαφορετικά. Υπό το πρίσμα αυτό είναι ενδεικτική η απόφαση του ΔΝΤ να εξετάσει την εκταμίευση της δόσης των 3,5 δισ., μόνο μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Και ο νοών νοείτω.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ