Πλέον όλοι έχουν καταλάβει ότι είναι πολύ εύκολο να κλείσεις μια δημόσια ραδιοτηλεόραση σε μία βραδιά, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να την ανοίξεις ξανά αρχίζοντας από το μηδέν.
Εντεκα μήνες μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ ο νέος φορέας δεν έχει ακόμη αρχίσει να μεταδίδει, ενώ ο μεταβατικός λειτουργεί στα όρια της φάρσας, γεγονός που αποδεικνύεται και από το πασχαλιάτικο πρόγραμμα με το οποίο η Δημόσια Τηλεόραση φιλοδοξεί να μας ψυχαγωγήσει τις άγιες ετούτες ημέρες. Ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ που έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές, παραδοσιακές μεταδόσεις από πασχαλινές λειτουργίες και ταινίες του τύπου «Σάντα Τσικίτα», υπάρχουν μόνο δύο καινούργιες εκπομπές: ένα ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο αγιογράφο Μανουήλ Πανσέληνο και η ψυχαγωγική εκπομπή «Πάντα ν’ ανταμώνουμε», που θα μεταδοθεί μετά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.
Στην ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιούσε την παραίτησή του ο κ. Παντελής Καψής, μέχρι πρότινος υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, σημείωνε ότι η λειτουργία του μεταβατικού φορέα έβαλε «τέλος στο μαύρο». Το ζήτημα όμως είναι ότι το «μαύρο» αντικαταστάθηκε από ένα σκοτεινό «γκρίζο», που θυμίζει τηλεόραση της δεκαετίας του ’80. Αν το πρόγραμμα της ΔΤ είναι ενδεικτικό, τότε δεν έχουμε και πολλούς λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι για το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ, όποτε αυτό αρχίσει να μεταδίδεται.
Οι «φωτεινοί» εμπνευστές του σκοταδιού στην ΕΡΤ πήραν την απόφαση να την κλείσουν χωρίς να έχουν κάνει ούτε έναν υποτυπώδη σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα. Από ένα καπρίτσιο, από ένα πείσμα, αποφάσισαν να απολύσουν εν μια νυκτί 2.700 εργαζομένους, να αποστερηθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος, ενώ την ίδια στιγμή άρχισαν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με άλλες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη στελέχωση και τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα.
Την παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία –δεδομένου ότι δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε πολιτισμένη χώρα να κλείσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση –ακολούθησαν και άλλες πρωτοφανείς αποφάσεις. Οπως για παράδειγμα να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα διπλά από όσα απαιτούνται για τη λειτουργία του νέου φορέα με τη λογική ότι τα επιπλέον χρήματα θα πηγαίνουν στο… πρωτογενές πλεόνασμα. Οπως φαίνεται, όσοι κόπτονται για τις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να του φορτώσουν κι άλλες.
Οι αρμόδιοι επιβεβαιώνουν ότι η ΝΕΡΙΤ θα αρχίσει να μεταδίδει πρόγραμμα στις 28 Απριλίου και κάνουν λόγο για νέες προσλήψεις συμβασιούχων, δεδομένου ότι δεν έχουν ως σήμερα καταφέρει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες στελέχωσης του νέου φορέα. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά εφέτος η δορυφορικήμετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, θεσμική λειτουργία του φορέα επί σειρά ετών,ανατέθηκε για φέτοςστη… Νova με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.
Συνεχίζοντας να πληρώνουμε για μια υπηρεσία που δεν έχει ακόμη αρχίσει να μας παρέχεται θα περιμένουμε να δούμε το πρόγραμμά της. Δεν θέλω να παίξω τον ρόλο της Κασσάνδρας, αλλά κάτι μου λέει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα κάνουμε… πολλά γέλια!

HeliosPlus