Έπειτα από τέσσερα χρόνια σκληρού αποκλεισμού η Ελληνική Δημοκρατία ξαναβρήκε τη θέση της στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η απόπειρα εξόδου στις αγορές εστέφθη με επιτυχία, οι προσφορές υπερκάλυψαν πολλές φορές τα διεκδικούμενα από την Ελλάδα ποσά και το επιτόκιο είναι πολύ καλύτερο από εκείνο που δανείζονταν η Ελλάδα πριν τον αποκλεισμό της από τις αγορές.
Η επιτυχία είναι δεδομένη και η χθεσινή μέρα είναι επίσης σημαντική για τον ελληνικό λαό.
Όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός δεν μπορούν να αρνηθούν τον ισχυρό συμβολισμό του, ούτε τη σημασία του για την ελληνική οικονομία.
Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την επανένταξη της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, καθώς συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της προόδου και αποκαθιστά την χαμένη εμπιστοσύνη των προηγούμενων ετών.
Ας μην ξεχνούμε ότι στην τετραετία που διέρρευσε υπήρξαν φάσεις που ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούσαν ούτε εγγυητικές να λάβουν από τις Τράπεζες για τις απλούστερες των συναλλαγών τους εδώ και στο εξωτερικό. Και ακόμη υπήρξαν στιγμές που κινδύνευσε η πίστη, οι καταθέσεις, το συσσωρευμένο απόθεμα των Ελλήνων πολιτών.
Γι’ αυτό και κατεγράφη τόσο μαζική διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό και στέγνωσε στην κυριολεξία η οικονομία.
Είναι η πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια που μπορεί πραγματικά να ελπίζει κανείς ότι οι πιστωτικές συνθήκες θα αλλάξουν στην Ελλάδα, ότι θα ανοίξουν οι γραμμές χρηματοδότησης για την βιομηχανία, την παραγωγή, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις λοιπές υπηρεσίες.
Οι επιδράσεις της εξόδου στις αγορές θα είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, θετικές και αναγεννητικές της οικονομικής δραστηριότητας.
Ανάκαμψη με τις αγορές κλειστές δεν επρόκειτο να έλθει. Κι αν ερχόταν θα ήταν αργή, βασανιστική και εντέλει μίζερη.
Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, οι πιστωτικές γραμμές θα ανοίξουν, μερίδα των καταθέσεων θα επιστρέψει, η τραπεζική χρηματοδότηση θα βαθμιαία θα αποκατασταθεί, οι όροι εμπορίου θα βελτιωθούν, η οικονομία θα κινηθεί με καλύτερους ρυθμούς, θα ξεφύγει από το περιβάλλον ασφυξίας.
Επιπλέον η Ελλάδα, αποκαθιστώντας βαθμιαία τη θέση που κατείχε στο διεθνές οικονομικό σύστημα, σε συνδυασμό με την αλλαγή των οικονομικών δομών που επέτυχε, θα έχει τώρα την ευκαιρία να υποδεχθεί κεφάλαια και επενδύσεις που κανείς δεν φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια.
Το επόμενο διάστημα μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, εξαιτίας του ελληνικού ανοίγματος και της εξάλειψης των πολλών κινδύνων, θα άρουν τις επιφυλάξεις τους και θα εγκατασταθούν εδώ για να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.
Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κέντρα εμπορίου για την Ευρώπη και την Αφρική κι ο Ασπρόπυργος να αποτελέσει μια διεθνή βάση συναρμολόγησης και ολοκλήρωσης βιομηχανικών και τεχνολογικών προϊόντων.
Συνολικότερα η χώρα μπορεί να κερδίσει από το νέο κύμα παγκοσμιοποίησης που έρχεται και να απολαύσει κύματα προόδου που είχε αρνηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω των ελληνικών αγκυλώσεων και των ιδεοληψιών που καταδίωκαν την πολιτική της τάξη.
Όπως και να έχει, το γεγονός επιστροφής στις αγορές είναι μεγάλο και είναι λάθος να αποδίδεται σε προεκλογικούς ή άλλους λόγους.
Είναι υπέρτερο αυτών, ήταν προγραμματισμένο και το σημαντικότερο πρέπει να αντιμετωπισθεί ως κίνηση απελευθέρωσης και οικονομικής ανεξαρτησίας παρά ως οτιδήποτε άλλο, καθώς σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων.
Και γι’ αυτό είναι γεγονός ανεκτίμητο.