Αλλαξε το κλίμα, έγινε πιο αισιόδοξο, σχεδόν ενθουσιώδες, ακόμη και μέσα στο Gulfstream που μετέφερε τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό το καταθλιπτικό, προβληματικό κλίμα που συνόδευε συνήθως τους επιβάτες του πρωθυπουργικού αεροσκάφους κάθε φορά που πήγαιναν στις Βρυξέλλες αποτελεί πλέον, όπως φάνηκε, παρελθόν. Η συμφωνία με την τρόικα έφερε την ικανοποίηση και ο Πρωθυπουργός πολλές φορές την εξέφρασε στους συνεπιβαίνοντες στο αεροσκάφος κ.κ. Ι. Μανιάτη, Χρ. Λαζαρίδη, Κ. Χατζηδάκη, Σ. Κεδίκογλου και τον διπλωμάτη κ. Βασιλόπουλο.
nnn
Ηταν το πρώτο ταξίδι του κ. Σαμαρά μετά την επίτευξη συμφωνίας και η λιτότητα πήγε περίπατο στο Gulfstream. Διότι εκεί που τόσο καιρό σερβίρονταν σαντουιτσάκια και ξηρά τροφή, ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους γεύματα. Μέσα στον ενθουσιασμό τους όμως ξέχασαν να τοποθετήσουν στο αεροσκάφος εφημερίδες που διαβάζει μετά μανίας ο Πρωθυπουργός. Μόνον ο κ. Κεδίκογλου είχε μαζί του «Τα Νέα» και οι πάντες τα… «ξεκοκάλισαν» (κατά έκφραση κυβερνητικού παράγοντα).
nnn
Χωρίς εφημερίδες ο κ. Σαμαράς σε όλη τη διάρκεια της πτήσεως άνοιξε φακέλους και τους μελετούσε. Κυρίως συζητούσε με τους υπουργούς για το θέμα της Ουκρανίας. Οταν προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες και μόλις έφθασε στο σημείο όπου συνεδρίαζε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον περίμενε μια έκπληξη. Ολοι ήρθαν να τον συγχαρούν για τη συμφωνία με την τρόικα και όχι μόνον. Δεν ήταν λίγοι που του έδιναν συγχαρητήρια και για τους χειρισμούς της ελληνικής προεδρίας. Ενας μάλιστα ηγέτης τού είπε: «Κάθε λίγο και λιγάκι καταφέρατε να κλείνετε και ένα θέμα, όπως την τραπεζική ένωση, τη μετακίνηση των εργαζομένων και πολλά άλλα».


Ντόρα: Ψυχοπλακώθηκα, φεύγω για διακοπές

Επιεικώς απαράδεκτη ήταν η εικόνα που παρουσίαζε το Κοινοβούλιο την Πέμπτη με τους ενδοκυβερνητικούς καβγάδες ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Λ. Γρηγοράκο για την τροπολογία που αφορούσε τους μετανάστες. Ο κ. Γρηγοράκος απέσυρε την τροπολογία και λίγη ώρα αργότερα ο κ. Μιχελάκης τον «άδειασε» και την… επανέφερε. Στην αίθουσα επικρατούσε εκνευρισμός και κάποια στιγμή πρόσεξα την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να πλησιάζει τα υπουργικά έδρανα και να κάνει… παρατηρήσεις στους δύο υπουργούς που κάθονταν εκεί, τους κ.κ. Μιχελάκη και Αδωνι Γεωργιάδη: «Θέλω να ξέρω τι ακριβώς ψηφίζω, μήπως μπορείτε να μου πείτε, γιατί είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βουλή» τους είπε. Η Ντόρα ακούστηκε να λέει «ψυχοπλακώθηκα, φεύγω για διακοπές». Εξήγησε ωστόσο αργότερα ότι πάει στο Παρίσι, για δουλειές, όπως είπε, χωρίς όμως να αναφέρει τι είδους δουλειές είναι αυτές.
nnn
«Ακόμη κι αν μου τάξουν να γίνω υπουργός, δεν πρόκειται να ψηφίσω το νομοσχέδιο για το γάλα» έλεγε και ξανάλεγε στους διαδρόμους της Βουλής ο «γαλάζιος» βουλευτής κ. Γ. Βλάχος. Και για να γίνει πειστικός ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει, ανέφερε: «Τι υπουργός; Και… Πάπα της Ρώμης να μου τάξουν ότι θα με κάνουν δεν πρόκειται να το ψηφίσω, έστω κι αν με διαγράψουν». Περίπου τα ίδια έλεγε και ο «πράσινος» κ. Μιχ. Κασσής, με τη σημείωση ότι ακόμη και αν φέρουν προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το γάλα σε ένα άρθρο, δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δεν έλεγε σχεδόν τίποτε παρά μόνο ότι εμμένει στις αρχικές του θέσεις για το γάλα, ενώ όταν οι συνάδελφοί του τον ρωτούσαν αν θα παραιτηθεί απαντούσε: «Περιμένετε ως αύριο και θα δείτε». Πληροφορούμαι όμως ότι υπήρξαν νέες διατυπώσεις στο νομοσχέδιο για το γάλα, οι οποίες όπως έλεγε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου «θα ικανοποιούν όλους τους αντιρρησίες». Λεκτικά, θα πρόσθετα. Επί της ουσίας όμως δεν θα αλλάζει τίποτε…


Οι καρδούλες της Μισέλ

Πάντως, αν εξαιρέσει κανείς τις γκρίνιες ορισμένων βουλευτών για το γάλα, στο «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό στρατόπεδο επικρατούσε αισιοδοξία για τη συμφωνία με την τρόικα. Η εκπρόσωπος της ΝΔ κυρία Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου μοίραζε στους βουλευτές… καρδούλες με γαλάζιο μάτι: «Επειδή τώρα με την επιτυχία αυτή πιθανόν να σας… ματιάσουν και εγώ θα είμαι μακριά για να σας ξεματιάσω, πάρτε ένα μάτι για καλό και για κακό» τους έλεγε. Η κυρία Φωτεινή Πιπιλή έψαχνε τον κ. Πέτρο Τατσόπουλο για να του δωρίσει μια χτένα «για να μην τον βλέπει αχτένιστο, τώρα με τη συμφωνία με την τρόικα», ενώ ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κ. Γκιουλέκας κερνούσε φαγητό στο εστιατόριο της Βουλής τους… δημοσιογράφους.
Οταν ο Παπαδημούλης συνάντησε την Γκερέκου

Ο κ. Δ. Παπαδημούλης πλησίασε ξαφνικά την κυρία Αντζελα Γκερέκου θέλοντας, όπως της είπε, να της δώσει μια συμβουλή: «Να ζητήσεις να βάλεις υποψηφιότητα στην Ευρωβουλή. Θα είσαι χρήσιμη» είπε αιφνιδιάζοντάς την. Η βουλευτής του ΠαΣοΚ τον κοίταζε με καχυποψία, αλλά ο κ. Παπαδημούλης επέμενε: «Το ΠαΣοΚ θα βγάλει δύο ευρωβουλευτές και τώρα με τον σταυρό ποιος δεν θα σε ψηφίσει. Θα έρθεις πρώτη, από κανέναν δεν απειλείσαι». Η Αντζελα του είπε ότι σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης αλλά θέλει τη στήριξη όλων, αριστερών και δεξιών. Ο κ. Παπαδημούλης όμως ήταν ανένδοτος: «Να πας ευρωβουλευτής, ξέρω τι σου λέω».

Η ιγμορίτιδα του κ. Τσίπρα

Από οξεία ιγμορίτιδα πάσχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας η οποία τον ταλαιπωρεί, όπως λέει αφάνταστα. Τι είχε συμβεί; Ταξίδευσε ενώ ήταν κρυωμένος με αεροπλάνο (έκανε συνεχή αεροπορικά ταξίδια) με συνέπεια να οξυνθεί το πρόβλημά του. Ανέβασε πυρετό και οι γιατροί του συνέστησαν να αποφεύγει για ένα χρονικό διάστημα τα αεροσκάφη. Μάλιστα του είπαν ότι καλό είναι στην Ήπειρο που θα βρεθεί αυτό το Σαββατοκύριακο να μην ταξιδεύει με αεροπλάνο, αλλά με αυτοκίνητο. Για να δούμε θα ακούσει τους γιατρούς του;

Όταν έσπασε το κοντάρι του Παπούλια

Ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας αθλητής στα νιάτα του. Ίσως αυτό όλοι να το γνωρίζουν. Εκείνο ίσως που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θυμάται πρόσωπα και καταστάσεις από το άλμα επί κοντώ και μάλιστα τους πρωταθλητές μας από την περίοδο των βαλκανικών αγώνων. Αυτά είπε στον παγκόσμιο πρωταθλητή στο άλμα επί κοντώ κ. Κ. Φιλιππίδη, που τον συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο. Αποκάλυψε όμως και κάτι άλλο ο πρόεδρος. Ότι σε έναν αγώνα του είχε σπάσει το κοντάρι αλλά διασώθηκε γιατί όπως είπε «ήταν άμμος από κάτω…»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ,HeliosPlus