Σας ενημερώνω ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί το καλοκαίρι την Ελλάδα. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που θα έρθει καλοκαίρι στην Ελλάδα ο γάλλος πρόεδρος, έχει έρθει και στο παρελθόν στη Σύρο, προτού γίνει όμως πρόεδρος, και ερχόταν μαζί με την κυρία Βαλερί Τριερβελέρ. Την πρόθεση του γάλλου προέδρου να επισκεφθεί (αυτή τη φορά ως πρόεδρος) τη χώρα μας τη μετέφερε, όπως με πληροφόρησαν, ο πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας που βρίσκεται στη χώρα μας. Το τραπέζι στον γάλλο επίσημο έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης στην Αίγλη του Ζαππείου και ως είθισται τελευταίως με τους ξένους επισήμους τον τάισε και αυτόν… ταραμά (και έμεινε κατενθουσιασμένος). Το μενού ήταν νηστίσιμο και εκτός από ταραμά είχε και γαρίδες με ρύζι καθώς και ένα λαχταριστό λαβράκι. Τι ειπώθηκε στο τραπέζι της Αίγλης; Πολλά και ενδιαφέροντα.


Ντράπηκαν να τον ρωτήσουν για τη Ζιλί

Πρώτα απ’ όλα ο Γάλλος μίλησε για την κρίση, αλλά αυτά που είπε ήταν γενικότητες. Δηλαδή ότι πρέπει να βρούμε λύσεις που να πείθουν τους πολίτες και άλλα τινά γνωστά (και μη εφαρμοστέα, θα πρόσθετα). Το θέμα όμως ήταν αλλού. Ο γάλλος πρόεδρος της Γερουσίας, όπως μου εξήγησε ο κ. Μεϊμαράκης, είναι «κολλητός» του Ολάντ: «Ολοι κάποια στιγμή σκεφτήκαμε να τον ρωτήσουμε και για τη νέα σύντροφο του Ολάντ Ζιλί Γκαγέ, αλλά δεν τολμήσαμε» μου είπε ένας από τους καλεσμένους στο γεύμα. Ετσι, έμειναν με την απορία.


Ποπό βρώμα!

Την ίδια ώρα (ήταν 1.30 το μεσημέρι της Τρίτης) στο Κοινοβούλιο γινόταν ένα μικρός χαμός. Τι είχε συμβεί; Είχε πλημμυρίσει ο… βόθρος της Βουλής και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Ορισμένοι βουλευτές βρήκαν την ευκαιρία και απέδρασαν εκτός Κοινοβουλίου, αλλά άλλοι, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δρ. Μαρκογιαννάκης, είχαν σοβαρότερο πρόβλημα: «Παρ’ ολίγον να λιποθυμήσω από τη μυρωδιά. Ημουν μέσα στο ασανσέρ και δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ποπό βρώμα. Σου ερχόταν όντως να λιποθυμήσεις» έλεγε σε συναδέλφους του βουλευτές. Η μυρωδιά έδιωξε και τους «συνηθισμένους» πελάτες του καφενείου, αλλά και τον κ. Κ. Τασούλα, ο οποίος προσήλθε την Τρίτη καμαρωτός στη Βουλή για να επιδείξει σε συναδέλφους του ένα παλαιό ελβετικό… ρολόι τσέπης (με χρυσή καδένα) μάρκας Cyma, που όπως έλεγε (και κανείς δεν μπορούσε να τον διαψεύσει) του το έκανε δώρο ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ.
Η Ζωή πάει στον… Κορυδαλλό

Αυτό που θα αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής δεν είναι να φέρει στη Βουλή τους προφυλακισμένους για εγκληματικές πράξεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ώστε να παραστούν στη συζήτηση για την άρση της ασυλίας τους. Θα πάνε βουλευτές στον Κορυδαλλό για να συναντήσουν τους έγκλειστους χρυσαυγίτες. Το ερώτημα είναι ποιοι βουλευτές θα πάνε. Σας πληροφορώ ότι προς το παρόν ένας είναι σίγουρος ότι θα πάει και δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Επιτροπής και αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη. Οι άλλοι δύο, θα πείτε; Οπως μαθαίνω, ο κ. Μαρκογιαννάκης θα προτείνει να πάει ένας από το ΠαΣοΚ και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν μετέχει στην Επιτροπή, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι ΔΕΝ θα πάει στον Κορυδαλλό. Γιατί πρώτον, ζήτησε να μην πάνε τρεις βουλευτές, αλλά πέντε και δεύτερον, αν παραιτηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα καταλάβει τη θέση του η Ζωή. Και τότε θα «ανακρίνει» τον… Μιχαλολιάκο.

nnn
Στη Χρυσή Αυγή ψάχνουν να βρουν υποψηφίους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους για τα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών και κυρίως απευθύνονται σε γόνους χουντικών ή σε απόστρατους της Αστυνομίας και του Στρατού ή, τέλος, σε μη προβεβλημένα στελέχη τους που δεν έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη. Αν και ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης, παρά τις δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα εκλεγεί… δήμαρχος Αθηναίων, τα πράγματα ωστόσο στο εσωτερικό του πολιτικού αυτού μορφώματος δεν είναι και τόσο ρόδινα όσο επιμένουν να τα παρουσιάζουν και άρχισε, όπως μου λένε, και η γκρίνια. Και πώς να μην αρχίσει όταν, όπως διαβάζω στα «Νέα από την Ηπειρο», ο υποψήφιος περιφερειάρχης στην περιοχή προτού αποστρατευτεί βρισκόταν με απόσπαση σε νευραλγικό πόστο στην… ΕΥΠ. Ο δε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης υπηρετούσε στην Ελληνική Αστυνομία.


Ετοιμο το βιβλίο Παπανδρέου

Μαθαίνω ότι το βιβλίο που γράφει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου (και επιμελούνται οι στενοί συνεργάτες του) είναι σχεδόν έτοιμο. Το βιβλίο αυτό θα προκαλέσει, όπως μαθαίνω, πολλές συζητήσεις, αφού αναφέρεται στις συνθήκες, όπως ο ίδιος τις ονομάζει, κατά τις οποίες παρέδωσε την εξουσία, ποια ήταν η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε, ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν θα αναφερθεί ονομαστικά και στις περιπτώσεις υπονόμευσής του, όπως τις χαρακτήριζε, όταν αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία. Στο βιβλίο θα περιγράφεται, μου λένε, με κάθε λεπτομέρεια και η περίφημη Σύνοδος των Καννών και οι διάλογοι (με τα… γαλλικά ή όχι;) που είχαν ανταλλάξει ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαρκοζί αλλά και με την κυρία Μέρκελ. Ετσι θα μάθουμε και από την πλευρά του συγγραφέως τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες.

Τηλεφώνημα Σαμαρά στην Ντόρα

Εδώ και αρκετό καιρό η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη περίμενε μία κίνηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, έστω ένα τηλεφώνημα για να συζητήσουν περί ευρωεκλογών κι αν η κυρία Μπακογιάννη θα είναι υποψηφία ευρωβουλευτής ή όχι. Και ξαφνικά το περασμένο Σάββατο το κινητό τηλέφωνο της κυρίας Μπακογιάννη κτύπησε. Ήταν ο πρωθυπουργός. Της τηλεφωνούσε όμως για να της ευχηθεί για την ονομαστική της εορτή και τίποτα άλλο. Εδώ δεν είπαν τίποτα περί υποψηφιοτήτων στο Δουβλίνο όταν βρέθηκαν και οι δύο τις προάλλες θα της έλεγε κάτι από το τηλέφωνο; Έλα όμως που η Ντόρα πρόσεξε ότι ο κ. Σαμαράς ήταν άρρωστος, είχε βραχνή φωνή και έβηχε συνεχώς. Οπότε άλλαξε τον ρυθμό. Άρχισε ξαφνικά να του δίνει… ιατρικές οδηγίες για το κρυολόγημα: «Να προσέχεις, μην βγεις έξω, κάνει κρύο, να παίρνεις τα φάρμακά σου, να πίνεις ζεστά ,να ακούς τι σου λένε οι γιατροί» του είπε, τον ευχαρίστησε για τις ευχές και έκλεισε το τηλέφωνο. Για την ταμπακέρα τίποτα.

***
Την επομένη η κυρία Μπακογιάννη βρέθηκε στη Στοκχόλμη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί βρέθηκε προ εκπλήξεως διαπιστώνοντας ότι όλες οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ήθελαν σώνει και καλά, εδώ και τώρα, την αποβολή της Ρωσίας από τον διεθνή αυτό οργανισμό. Η Ντόρα αποφάσισε να τους πάει… κόντρα. Είπε ότι αυτή δεν συμφωνεί με την αποβολή της Ρωσίας, γιατί πρέπει, όπως είπε, να δούμε το ρόλο της Ρωσίας στην Ευρώπη, αλλά ζήτησε από τη Μόσχα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Η δίκη της Θεσσαλονίκης

Αρχίζουν, μου λένε από την συμπρωτεύουσα, να βγαίνουν τα μαχαίρια, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, στη δίκη του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλου. Ο εκνευρισμός είναι φανερός στην πλευρά του στενού συνεργάτη και φίλου του πρώην Δημάρχου -Διευθυντή του Δήμου κ. Λεμούσια, καθώς αυτός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι πάνε να του φορτώσουν όλο το κατηγορητήριο και να ξεφύγει ο Δήμαρχος. » Ο κ. Λεμούσιας εκτελούσε τις αποφάσεις του Δημάρχου» είπαν ξαφνικά οι δικηγόροι του και παγωμάρα έπεσε στην αίθουσα. Αναμένονται, προβλέπω, ραγδαίες εξελίξεις επί του θέματος !

HeliosPlus