«Αλλοι έψησαν κοψίδια την Τσικνοπέμπτη. Εμείς αποφασίσαμε να ψήσουμε τον Παπανδρέου». Με αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Χάρβαρντ και η σεμνή τελετή που έγινε προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου έλαβε τέλος. Δηλαδή, τι σεμνή; Συγκεντρώθηκαν καμιά 50νταριά απόφοιτοι του Χάρβαρντ κάθε ηλικίας, πλήρωσαν στην είσοδο τη συνδρομή τους και απόλαυσαν ένα λουκούλλειο γεύμα που περιελάμβανε πρώτα μία σαλάτα από σολομό τυλιγμένο σε ρολό αγγουριού, κοκκινιστό φιλέτο με τραγανές πατάτες, γλυκό απροσδιόριστου σχήματος και γεύσεως και άλλα γλυκάκια, καθώς και καφέ. Σερβιρίστηκε λευκό και ροζέ κρασί. Οι απόφοιτοι σπάζοντας την παράδοση, πρώτα έφαγαν και μετά άκουσαν την ομιλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος προσήλθε μετά της συζύγου του Αντας και του αδελφού του κ. Νίκου Παπανδρέου. Η παράδοση να φάνε πρώτα και μετά να ακούσουν την ομιλία έσπασε με προτροπή του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης καθυστέρησε στο ραντεβού του.
nnn
Και όντως, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου των αποφοίτων του Χάρβαρντ έψησαν το βράδυ της Τσικνοπέμπτης τον κ. Παπανδρέου με… βροχή ερωτήσεων που περιελάμβαναν όλα τα θέματα, ενδεικτικό ίσως του ενδιαφέροντος των αποφοίτων του Χάρβαρντ για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Α, να μην ξεχάσω: ανάμεσα στους ακροατές-αποφοίτους (όλοι ελληνόφωνες) παρουσιάστηκε και ένας νεαρός με εμφανή ξενική προφορά και μόλις κάθησε στο τραπέζι είπε στους συνδαιτυμόνες του ότι «να ξέρετε ότι εγώ διαθέτω πέντε ΜΚΟ», κάνοντας τους υπόλοιπους να τον κοιτάζουν με θαυμασμό. Εκανε επίσης την εμφάνισή του και ένας απόστρατος αξιωματικός των τεθωρακισμένων, ο οποίος βεβαίως δεν ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ, αλλά ήταν ο υπολοχαγός του Γιώργου, όταν ο πρώην πρωθυπουργός υπηρετούσε τη θητεία του στην Αλεξανδρούπολη.
nnn
Εκρυβε όμως πολλές ειδήσεις ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του και στις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις των αποφοίτων του Χάρβαρντ. Πρώτα απ’ όλα ίσως να είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν θέλει να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οταν τον ρώτησαν συγκεκριμένα εάν υπάρξει συμφωνία των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα ώστε να τον προτείνουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ξέρετε τι απάντησε; «Δεν τα πάω πολύ καλά με το πρωτόκολλο. Θέλω να αισθάνομαι μάχιμος και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω». Και έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι είναι παρών: «Ούτε έφυγα από την πολιτική ούτε θα επανέλθω, απλώς σας λέω ότι πάντα θα είμαι εδώ».


Σαμαράς και Champions League

Σου λέει προφανώς ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς: «Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για να μου πει τι θα γίνει, να κάνει έστω μία πρόβλεψη για το ματς της Τρίτης του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League;». Υπάρχει πιο κατάλληλος από τον πρόεδρο της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί που τον δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου; Αλλωστε ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν έκρυψε τα φιλικά του αισθήματα (άλλοι τα ονόμασαν… «πάθος») προς τον Ολυμπιακό. Το είπε άλλωστε και στον κ. Πλατινί που του πρόσφερε και το λάβαρο της UEFA. Δεν έμαθα ποιες ακριβώς είναι οι εκτιμήσεις του κ. Πλατινί για τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Τρίτης, αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι έμεινε ενθουσιασμένος από τον κ. Σαμαρά για τη σφαιρική εικόνα που έχει για τα δρώμενα στο ποδόσφαιρο στον πλανήτη. Και μετά το Μέγαρο Μαξίμου, πού νομίζετε ότι σκόπευε να πάει ο κ. Πλατινί; Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να γευματίσει με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.
Μπαμ ηκούσθη στον αέρα…

Με μία επαναληπτική καραμπίνα «Μπερέτα» ή «φονικό κυνηγετικό όπλο… Χράπα Χρούπα» (όπως συνηθίζει να το ονομάζει) ο βουλευτής της ΝΔ κ. Δάνης Τζαμτζής πέτυχε σε μία και μόνο έξοδο ένα αγριογούρουνο και πέντε λαγούς. Ο ίδιος διαψεύδει όσους τον φθονούν για τις κυνηγητικές του ικανότητες ότι δήθεν το αγριογούρουνο ήταν εκτροφείου και το αγόρασε από κάποιο κρεοπωλείο. Οπως και να ‘χει το πράγμα το αγριογούρουνο και οι πέντε λαγοί βρέθηκαν στην ταβέρνα «Παλιές Αναμνήσεις» στη Ραφήνα και προσφέρθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και σε 14 γαλάζιους βουλευτές. Ο κ. Καραμανλής είχε εκείνο το βράδυ, απολαμβάνοντας το εκλεκτό κρέας και τα σφηνάκια από τσίπουρο, πολύ κέφι, όχι βεβαίως για να συζητήσει πολιτικά (γι’ αυτά εξακολουθεί να μη θέλει να ομιλεί) αλλά για ποδόσφαιρο, για περιηγήσεις και για ανέκδοτα. Το μόνο που είπε, είναι ότι πρέπει να στηριχθεί ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κάνει μία τιτάνια προσπάθεια.
nnn
Αν εξαιρέσει κανείς την αντιπαράθεση που είχε ο κ. Καραμανλής (που δηλώνει οπαδός του Παναθηναϊκού) με τον βουλευτή κ. Γ. Βλάχο (που δηλώνει οπαδός του Ολυμπιακού), χωρίς όμως ουσιαστικό περιεχόμενο, η βραδιά κύλησε ήρεμα και ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον να μάθει για τους συγγενείς ορισμένων βουλευτών που έτυχε να γνωρίσει. Το πιο παράδοξο όμως συνέβη στο τέλος. Ο κ. Τζαμτζής έφερε τα κρέατα και το τσίπουρο, μία βουλευτής (που απουσίαζε) έφερε τις σαλάτες και τη φάβα, αλλά ο ταβερνιάρης επέμεινε να φέρει τον λογαριασμό. Ποιος θα πληρώσει; Με πρόταση του βουλευτή κ. Σ. Αναστασιάδη, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τον λογαριασμό θα τον πλήρωναν ρεφενέ όσοι έφαγαν και ήπιαν, πλην βεβαίως του κ. Καραμανλή που ήταν προσκεκλημένος. Πλήρωσε και ο κ. Τζαμτζής που έφερε το αγριoγούρουνο.

HeliosPlus