ΤΟ ΒΗΜΑ –ΤΗΕ NEW YORK TIMES
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ τη Δευτέρα, αποφεύγοντας για μια ημέρα τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις που επιβάλλει το πρωτόκολλο και επέλεξε να τον ξεναγήσει στην κατοικία ενός προέδρου που έχει ταυτιστεί με την Γαλλία.
Ο Ομπάμα ξενάγησε τον Ολάντ στο Μοντιτσέλο, τη νεοκλασική οικία του Τόμας Τζέφερσον λίγο έξω από το Σαρλότσβιλ της Βιρτζίνια, μια έπαυλη που φέρει τη σφραγίδα των ετών που ο Τζέφερσον έζησε στο Παρίσι ως διπλωματικός απεσταλμένος των ΗΠΑ.
Στο γραφείο του Τζέφερσον, όπου οι δυο πρόεδροι κοντοστάθηκαν για να θαυμάσουν όλες εκείνες τις εφευρέσεις που έδωσαν τη δυνατότητα στον συγγραφέα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και θαυμαστή των πολιτικών παρακαταθηκών της Γαλλικής Επανάστασης, να γράφει και να διαβάζει καλύτερα, ο Ολάντ παρατήρησε πως ένα από τα βιβλία ήταν γαλλικό, ενώ στη κουζίνα βρήκε επίσης φυτά που χρησιμοποιούνται στη γαλλική μαγειρική παράδοση.
Όπως είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο φουαγιέ του Μοντιτσέλο, «ο Τζέφερσον ήταν πέρα για πέρα φίλος της Γαλλίας», ενώ με τη σειρά του ο Ολάντ πρόσθεσε πως ο Τζέφερσον αγόρασε τη πολιτεία της Λουϊζιάνα από τη Γαλλία το 1803, προσθέτοντας αστειευόμενος: «Δεν ήρθα εδώ για να τη ζητήσουμε πίσω».
Όλα αυτά αποτέλεσαν την πολιτισμένη αρχή μιας επίσκεψης που θέλει να καταδείξει την κοινή ιστορία των ΗΠΑ και της Γαλλίας, της παλαιότερης συμμάχου της Αμερικής και μιας χώρας που είναι εξαιρετικά αγαπητή στους Αμερικανούς, με τη σκιά της διένεξης Ουάσιγκτον – Παρισίων για τον πόλεμο στο Ιράκ να αποτελεί παρελθόν.
Το βράδυ της Τρίτης ( ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδος ), ο Ομπάμα θα υποδεχτεί με όλες τις επισημότητες τον Ολάντ στη προεδρική του κατοικία, σε ένα δείπνο όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα παραστεί άνευ συνοδείας, κάτι το οποίο ο Λευκός Οίκος δεν είχε σχεδιάσει όταν είχε απευθύνει την πρόσκληση. Ανάμεσα στα ακανθώδη ερωτήματα της βραδιάς θα είναι το ποίος ή ποιά θα κάτσει στη θέση που αρχικώς προοριζόταν για την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, τη Βαλερί Τριερβελέρ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ανακοινώσει πώς θα αναδιατάξει τα καθίσματα των καλεσμένων. Αυτό που γνωρίζει είναι ο προσνατολισμός του μενού: θα είναι, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, «μια ποικιλία από αμερικανικά πιάτα στα οποία θα υπάρχει και μια γαλλική γαστρονομική πινελιά».