από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Oι Ναζί μέσα μας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αυτές τις μέρες ακούμε πολλούς συμπολίτες μας και λειτουργούς του Τύπου να επιχαίρουν επειδή οι εκπρόσωποι του Ναζισμού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν πάρει σειρά ένας-ένας για τα κρατητήρια του Κορυδαλλού. 

Δεν θα ήμουν ποτέ αυτός που θα τολμούσε να τους χαλάσει τη χαρά για το γεγονός αυτό, άλλωστε είναι κάτι που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του Δυτικού Κόσμου θα ήταν αυτονόητο και φυσικό επακόλουθο των πράξεων και των λόγων αυτού του είδους των ανθρώπων. Αυτό όμως που εξακολουθεί να προβληματίζει τους κάθε λογής δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές, είναι το γεγονός ότι το μόρφωμα το οποίο οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι εκπροσωπούν, εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά προτιμήσεως από τους συμπολίτες μας, στις διάφορες δημοσκοπήσεις που γίνονται.

 Η εξήγηση που μπορεί κανείς να δώσει στο φαινόμενο αυτό είναι ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος, απελπισμένος και θυμωμένος με τους πολιτικούς που καθόριζαν τις τύχες μας εδώ και 40 χρόνια και επιλέγει να ψηφίσει κάποιους που θα μπουν στη Βουλή και θα βρίσουν, θα προπηλακίσουν και θα εξευτελίσουν τους εν λόγω πολιτικούς, μια και ο κυρ - Παντελής αισθάνεται εντελώς αδύναμος να το πράξει.

 Είναι όμως έτσι; Μήπως με την εξήγηση αυτή ουσιαστικά υιοθετούμε τη θέση του αμέτοχου θύματος και "καθαρίζουμε" από οποιαδήποτε ευθύνη θα απαιτούσε όχι μόνο αλλαγή της συμπεριφοράς μας, αλλά και αυτοκριτική;

 Ο κ. Μιχαλολιάκος και οι συν αυτώ εκπροσωπούν μια συγκεκριμένη ιδεολογία που δεν κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες να κρυφτεί και να παρουσιαστεί ως κάτι άλλο από αυτό που είναι. Μια ιδεολογία μίσους, ξενοφοβίας, ρατσισμού και ανιστόρητης αίσθησης ανωτερότητας απέναντι σε ορισμένες ομάδες σκουρόχρωμων ανθρώπων, συνήθως αυτών που θεωρούν ως "κατώτερους" μια και (Θεός φυλάξει) δεν θα διανοούνταν καν να παρουσιάσουν αυτό το πρόσωπο στους εξ Εσπερίας ορμώμενους εκπροσώπους της Άριας φυλής.

Μια ιδεολογία που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όρους όπως "ανθρώπινα δικαιώματα", "ισονομία" και "δημοκρατικές διαδικασίες", στηριζόμενη αποκλειστικά στην Αρχή του Ενός, σε μια φτηνή και θλιβερή αναπαραγωγή των Χολιγουντιανών σόου του αλήστου μνήμης Γ' Ράιχ.

 Συνεπώς, αγαπητέ μου αναγνώστη, δεν θα μπορούσε να είναι μόνο η οργή που νοιώθουμε ως εξαπατημένοι πολίτες, ο καθοριστικός παράγοντας που ωθεί κάποιους συμπολίτες μας να επιλέγουν αυτό το Ναζιστικό μόρφωμα. Είναι σα να λες ότι επιλέγεις ένα άθλιο αλλά πανάκριβο αυτοκίνητο που καίει το καταπέτασμα και έχει τα ίδια "κρατήματα" με 95χρονο στις πλαγιές του σκι, μόνο και μόνο επειδή έχει ευρύχωρα τασάκια. Η μόνη εξήγηση για μια τέτοια απόφαση, είναι η συναισθηματική και πνευματική ταύτισή σου με το αντικείμενο της επιλογής σου αυτής.

 Πριν από 2 χρόνια, έπεσα επάνω στην έρευνα που είχε κάνει, από το 1958 ως το 1983, ένας από τους πιο γνωστούς ψυχολόγους του 20ου αιώνα, ο Lawrence Kohlberg (1927-1987), επάνω στα επίπεδα της ηθικής ανάπτυξης του ανθρώπου (Stages of Moral Development) στην οποία εξετάζονται έξη διακριτά επίπεδα ξθικής ολοκλήρωσης, από τη γέννηση μέχρι την πνευματική ωρίμανση ενός ανθρώπου.

 Παρακολουθώντας λοιπόν τα στάδια της ηθικής ανάπτυξης ενός ανθρώπου, από το 1ο επίπεδο της βρεφικής ηλικίας, μέχρι το 6ο επίπεδο του Φωτισμένου Ανθρώπου, είναι εύκολο να εξηγήσεις ορισμένες συμπεριφορές των συνανθρώπων μας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε την ηθική μας πέρα από ορισμένα επίπεδα και τόσο η συμπεριφορά μας, όσο και οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας αντανακλούν ακριβώς αυτή μας την ιδιότητα.

 Αναλύοντας αυτή τη συνειδησιακή εξέλιξη του Ανθρώπου, έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε ότι ο Ναζισμός δεν είναι μια πολιτική ιδεολογία, αλλά μια ψυχική και διανοητική κατάσταση με την οποία γεννιόμαστε. Μέσα στις πάνες μας, αλλά και για αρκετά ακόμα χρόνια, είμαστε όλοι Ναζί.

Μη φανταστείτε βέβαια ένα νήπιο με ψηλές μπότες και μαστίγιο, αλλά ένα ανολοκλήρωτο ανθρώπινο όν που λειτουργεί με βάση τις βιολογικές ανάγκες του, την αγάπη και εξάρτηση που νοιώθει για τους γονείς του (που είναι οι ομορφότεροι, δυνατότεροι και εξυπνότεροι του Κόσμου), το φόβο του Άγνωστου έξω από το σπίτι του και την αγελαία συμπεριφορά του στον παιδικό σταθμό. Ένα παιδί, που τρέμει την απόρριψη από τους αγαπημένους του και καθορίζει τη συμπεριφορά του σε συνάρτηση με την τιμωρία στην οποία ενδέχεται να υποβληθεί.

 Αν μια τέτοια συμπεριφορά, όμως, φαίνεται χαριτωμένη και αναμενόμενη από ένα 5χρονο παιδάκι, φαντάζει αποκρουστική και θλιβερή όταν τη βλέπουμε να εκδηλώνεται από ένα σαραντάχρονο νταγλαρά με μαύρο μπλουζάκι και παντελόνια παραλλαγής, ή ένα κουκουλοφόρο οπλισμένο με μολότωφ και λοστούς.

 Βλέπετε, ο Ναζισμός, ως ψυχολογική και διανοητική κατάσταση δεν εκδηλώνεται μόνο σε όποιον δηλώνει Χρυσαυγίτης. Είναι ένα φαινόμενο που διαπερνά τις πολιτικές περιχαρακώσεις του καθένα μας και "μιλάει" στην ψυχή αυτών που δεν κατάφεραν να καλλιεργήσουν το χαρακτήρα τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντιλαμβάνονται το δηλητήριο που τους ποτίζει.

Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ο Ναζισμός σαν ψυχική κατάσταση μιλάει στο πρωτόγονο κομμάτι του μυαλού μας, αυτό που είχαμε πριν αποκτήσουμε τη δυνατότητα χρήσης του Ορθολογισμού και πριν επιτρέψουμε σε ανώτερες διανοητικές λειτουργίες και συναισθήματα να εκφραστούν. Είναι, με λίγα λόγια, μια κατάλοιπη συμπεριφορά από την εποχή που οπλισμένοι με ένα κοντάρι με μύτη οψιδανού ή βασάλτη, προσπαθούσαμε να επιβληθούμε στο περιβάλλον και στις άλλες φυλές γύρω μας και να επιβιώσουμε.

 Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας "πολιτικός" σχηματισμός που πρεσβεύει όλα αυτά τα κατώτερα στοιχεία της ύπαρξής μας, δεν του προσδίδει καμιά νομιμοποίηση ως ιδεολογία. Εξακολουθεί να είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που έρχεται από το σκοτεινό παρελθόν του ανθρώπινου γένους και εκεί θέλει να μας γυρίσει.

 Οι γνωστοί μας Χρυσαυγίτες μισούν τους μαύρους, τους ξένους, τους αλλόθρησκους ή όποιον άλλο είναι διαφορετικός από αυτούς. Οι "άλλοι" Ναζί μέσα στην Κοινωνία μας, όμως, οι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, μπορεί να έχουν άλλους στόχους για το μίσος τους. Τους αστούς, τους μορφωμένους, τους έχοντες, αυτούς που έχουν διαφορετική ιδεολογία, αυτούς που έχουν διαφορετική θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό ή έμφάνιση, αυτούς με τους οποίους δεν συμφωνούν.

 Ας μην γελιόμαστε, ακόμα και η θεωρία των δύο άκρων είναι αφελέστατη και προσπαθεί (για άλλη μια φορά) να απαλλάξει από τις ευθύνες του τον μέσο «νοικοκύρη» της κοινωνίας μας, αυτόν που προστατεύει τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα μόνο στο βαθμό που αφορούν τον ίδιο.

 Ο Ναζισμός δεν προσδιορίζεται από τα πράγματα, τις ιδεολογίες ή τους ανθρώπους με τους οποίους "δεν κάνεις χωριό", αλλά ο ΤΡΟΠΟΣ που εκφράζεις την αντίθεσή σου αυτή, δηλαδή με ύβρεις, με απειλές, με βία και με την καταστροφή όλων αυτών που δεν ανήκουν στο στενό κύκλο σου.

 Είναι λοιπόν καιρός για όλη την Ελληνική Κοινωνία να ανακαλύψει το Ναζισμό μέσα της και να τον ξεριζώσει, γιατί η επικέντρωση της οργής της σε ένα μόνο πολιτικό σχηματισμό, (όσο αποκρουστικός κι αν είναι αυτός) της δίνει το άλλοθι να μην κοιταχτεί στον καθρέφτη για άλλη μια φορά.

* Ο Κώστας Μ. Κάπος είναι Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός. 



Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  2 | 05/02/2014 05:12
  ασε μας βρε τσυριζαιε με τις αμπελοφιλοσοφιες σου......
  γιωργος
  απάντηση710
   
   
  Τσίμπαμε ρε μπας και ονειρεύομαι | 04/02/2014 20:46
  Δηλαδή οταν είσαι αγανακτισμένος πεινασμένος άνεργος, είσαι ναζί, και αυτός που δεν ειναι ναζί ειναι χορτάτος έχει εργασία ευτυχής, μήπως ονειρεύομαι για τσίμπαμε ρε.
  YANNIS
  απάντηση58
   
   
  Εξαιρετικό | 04/02/2014 13:24
  Απορώ γιατί κάποιοι είναι έτοιμοι να βρίσουν το συντάκτη μιας άποψης, πολύ δε περισσότερο να του πουν "ε, αφού είσαι μηχανολόγος και όχι πολιτικός επιστήμων, δεν δικαιούσαι να εκφέρεις άποψη", ξεχνώντας βέβαια στην πορεία ότι ο κ. Τσίπρας είναι κι αυτός μηχανικός. Όσο για τα παντελώς ανορθόγραφα υβριστικά σχόλια, δεν περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό.
  Δημήτρης Καλογεράς
  απάντηση206
   
   
  Να μην τα μπερδευουμε | 04/02/2014 11:10
  Ενδιαφερουσα η αναλυση σας κ. Καπο. Αν μου επιτρεπετε μια κριτικη, αν και πιστευω οτι εχετε δικιο πως η στηριξη της ΧΑ δεν μπορει να δικαιολογηθει απλα απο την οικονομικη κριση (το παραδειγμα σας με το αυτοκινητο ειναι νομιζω πολυ πετυχημενο), εντουτοις νομιζω οτι συγχεετε τα αιτια του φιλοναζισμου με τον ιδιο το ναζισμο. Ο ναζισμος δεν ειναι "ψυχολογική και διανοητική κατάσταση." Απλα, η συμπαθεια προς το ναζισμο μπορει να προκειψει απο καποια βιαιη, ηθικα ανωριμη, και πολλες φορες ψυχολογικα ασταθη κατασταση. Αλλα αυτα ισχυουν για τους ενεργους υποστηρικτες του ναζιμου, τα μελη της ΧΑ που βγαινουν στους δρομους και πλακωνουν τους μεταναστες (οπως και για τους αναρχικους που τα σπανε).
  Δημητρης Δ.
  απάντηση124
   
   
  ΠΙΟΣ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ? | 04/02/2014 10:55
  ΣΠΑΩ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΣΤΕΡΟΧΑΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΟΚΑΤΑΡΤΙΖΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΟΤΑΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΗΦΩΦΟΡΟ ΤΗΣ .ΑΝΑΞΙΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑΣΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΙΣΗ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ! ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ !!!
  ΑΡΗΣ
  απάντηση1319
   
   
  Άρες μάρες κουκουνάρες ... | 04/02/2014 09:42
  Οι γενικότητες ότι όλοι οι ψηφοφόροι της ΧΑ είναι διανοητικά διαταραγμένοι είναι άκρως ρατσιστικό και απαράδεκτο. Απλώς να σκεφτείτε ότι τα χειρότερα εγκλήματα εναντίον της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια έγιναν από τους ¨αριστερούς" με τα κουστούμια και τα ζιβάγκο της μεταπολίτευσης και τους μπαχαλάκηδες των εξαρχείων. Η γενιά του1-1-4 μας φόρτωσε το χρέος 360 δισ ευρώ .. όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα..
  N.P.
  απάντηση1917
   
   
  ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΛΛΗΝΑ. ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ. | 04/02/2014 09:12
  EKEI KATANTHΣΑΜΕ. ΝΑ "ΠΟΝΟΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ" ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΝΑΖΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΔΗΔΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ "ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ" ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΔΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΕΦ'ΟΣΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟ ΚΑΙ "ΠΡΟΣΚΥΝΑΕΙ" ΤΑ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΙΚΑ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΑΝ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΕΛΛΗΝΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ PRIVE CLUB Η ΚΑΠΟΙΑ ΛΕΣΧΗ ΓΚΟΛΦ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΦΙΛΗΣΥΧΟΥ ΝΟΜΟΤΑΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ.
  ΦΙΛΙΠΠΑΣ
  απάντηση2027
   
   
  Eύγε ,εξαιρετικό άρθρο. | 04/02/2014 08:55
  Όλα αυτά που περιγράφετε με απασχολούσαν χωρίς να μπορώ να τα κατατάξω και να τα εξηγήσω. Με βοηθήσατε με το δημοσίευμα ,μακάρι να διαβαστεί και να ...κατανοηθεί.
  Ενεργός Πολίτης
  απάντηση2412
   
   
  Συνεχεια στο κυριο Καπο | 04/02/2014 08:42
  με λιγα λογια κυριε Καπο θα πρεπει καποτε και σε αυτη τη χωρα να μαθουμε ' να απλωνουμε τα ποδια μας οσο μας χωραει το στρωμα μας' οπως λεμε.να μαθουμε οτι οταν μια αποψη εκφραζεται δημοσια τοτε θα πρεπει να ειμαστε διπλα προσεκτικοι γιατι εκτος της πιθανοτητας να εξεφτιλιστουμε υπαρχει παντα και ο κινδυνος να παραπλανησουμε και καποιους που θα μας διαβασουν.πιαστευω οτι μια ερευνα σας για τη ενεργεια στην ελλαδα και πως μια χωρα με τοσο ηλιο κλπ ειναι απο τις πλεον ενεργοβορες χωρες στον κοσμο θα ηταν περισσοτερο επιτυχης.Λοιπον αγαπητε μαθε πρωτα τη πολιτευμα εχει η χωρα μας,τι ειναι δημοκρατια,και τοτε θα καταλαβετε οτι το προβλημα μας ειναι πραγματικο και οχι ψυχολογικο.
  αρισταρχος ο ζερμπισευς
  απάντηση921
   
   
  αγαπητε κυριε Καπο! | 04/02/2014 08:26
  φασισμος δεν ειναι τιποτα απο αυτα που λες! φασισμος ειναι η ημιμαθεια μας και η ενασχοληση μας με οτιδηποτε απο τη θεση του ειδικου μονο και μονο επειδη κατεχουμε καποιο πανεπιστιμιακο χαρτι! Λοιπον συμφωνα με την αποψη ανθρωπων που αναλωσαν τη ζωη τους για τη μελετη του φαινομενου του φασισμου βλεπε (Ernesto Laclau, politics and ideology in marxist theory Capitalism- Fasism-Populism the Thetford P ress Ltd,Norfolk) ο φασισμος δεν εχει να κανει με ψυχολογικα τερτιπια αλλα ειναι προιον ιδεολογικης κρισης της κοινωνιας απορεια της ελειψης δημοκρατιας και της αλογηστης και προς το στενο συμφερον των λιγων προνομιουχων,χρησιμοποιησης της εξουσιας και του υποτιθεμενου νομου.
  αρισταρχος ο ζερμπισευς
  απάντηση1313
   
   
  σοφία του λαού | 04/02/2014 08:15
  Κι όμως εδώ φαίνεται φίλτατε η σοφία του λαού! Όπως στην δικτατορία έμεινε αμμετοχος αρχικά και μετά την ανέτρεψε για να έρθει η μεταπολίτευση και η πλήρης αλλαγή του πολιτικού αλλά και κοινωνικού σκηνικού, έτσι και τώρα! Μένει στην άκρη και περιμένει! Θα ζήσουμε πάλι μεγάλες στιγμές! :D
  stelakis
  απάντηση815
   
   
  'Οταν η αφέλεια συνδυάζεται με την άγνοια... | 04/02/2014 07:58
  καταλήγει κάποιος άνετα στη συγγραφή τέτοιων "απαιτητικών" πνευματικών "πονημάτων"... Εάν νομίζετε κ.αρθρογράφε ότι η Χρυσή Αυγή προελαύνει ασταμάτητα στην πολιτική σκηνή της πατρίδας μας, για τους λόγους τους οποιους περιγράφετε, τότε πραγματικά έχετε ανάγκη της άμεσης βοήθειας των καλύτερων ιατρών...
  Λεοννάτος
  απάντηση1524