Η μάστιγα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων αποτελεί το χειρότερο εφιάλτη πρωτίστως για τις ελληνικές οικογένειες, αλλά και για την οικονομία γενικότερα καθώς έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες είναι ένα μικρό πρώτο βήμα, καθώς μπορεί να προσφέρει έστω και μια μικρή ανακούφιση προσωρινά σε χιλιάδες οικογένειες.

Με την προϋπόθεση βεβαίως αφενός θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά και αφετέρου ότι δεν θα επαναληφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος. Έχουμε δυστυχώς πικρή εμπειρία από την κατασπατάληση πολύτιμων πόρων είτε για βόλεμα ημετέρων, είτε από την ουσιαστική ακύρωση τους στους δαιδάλους της γραφειοκρατίας.

Η Ελλάδα, όπως απέδειξε και η έρευνα του Βήματος την περασμένη Κυριακή, διαθέτει ένα πολύτιμο και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που αναζητά τρόπους για να εισέλθει επιτέλους στην αγορά εργασίας και να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις καινοτόμες ιδέες του. Είναι μοναδική ευκαιρία, αφού προβλέπεται άλλωστε από το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, να κατευθυνθεί ένα μέρος των χρημάτων που διατίθενται σε δημιουργικούς νέους ανθρώπους για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα σχέδια τους. Έχει αποδειχθεί άλλωστε διεθνώς ότι όσες φορές επιχορηγήθηκαν νέοι με δημιουργικές ιδέες, τα χρήματα αυτά απέδωσαν πολλαπλώς και συνέβαλλαν στην αύξηση της απασχόλησης.

Είναι σημαντικό επίσης να λειτουργήσουν επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν για νέες θέσεις εργασίας, να αξιοποιήσουν ουσιαστικά αυτούς τους πόρους και να προσλάβουν πραγματικά ανέργους, χωρίς να απολύσουν προηγουμένως άλλους εργαζόμενους, απλώς και μόνο για να επωφεληθούν των επιδοτήσεων. Και βεβαίως ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στους μακροχρόνια άνεργους, που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες για να επανέλθουν στην ενεργό δράση. Η ουσιαστική επανεκπαίδευση τους μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εφαλτήριο για να ξαναβρούν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση.

Είναι αυτονόητο ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες πρέπει καταρχήν να εφαρμοστούν με συνέπεια και δεύτερον να έχουν συνέχεια. Με τη διεκδίκηση όσο περισσότερων πόρων μπορούμε από την Ευρώπη , με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και κυρίως με την επιστροφή στην ανάπτυξη, που αποτελεί τη μόνη σταθερή λύση για μείωση της ανεργίας. Γιατί όσο και να βοηθούν τα μέτρα ενίσχυσης των ανέργων δεν αρκούν δυστυχώς,για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιές των ανέργων.

ΤΟ ΒΗΜΑ