Στην εποχή που ζούμε, της όλο και μεγαλύτερης αποδυνάμωσης του προστατευτισμού, το μέλλον κάθε τοπικής κοινωνίας θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους κατοίκους της. Συγκεκριμένα, μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία πρέπει να αναδεικνύονται οι «αριστείς» της πόλης που, με την υποστήριξη των υπόλοιπων κατοίκων, θα καθορίζουν την πορεία της περιοχής τους.
Ο Πειραιάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας μας. Θεωρείται θεμελιώδης για την ευρύτερη ανάπτυξη των γύρω δήμων, του μητροπολιτικού πόλου Αθήνας – Πειραιά, του θαλάσσιου μετώπου της Αττικής και, κυρίως λόγω του λιμανιού, πόλος εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, με πλούσια ιστορική, πολιτιστική, οικονομική και αθλητική παρουσία.
Το όραμα του Πειραιά, να αποτελέσει τόπο οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, απαιτεί την ταυτόχρονη δράση σε δύο επίπεδα: Το πρώτο, την καθημερινή διαχείριση της πόλης με άξονα την καθαριότητα, τις βασικές υποδομές, τα έργα γειτονιάς και τις τρέχουσες πολλαπλές δραστηριότητες. Το δεύτερο, την ανάδειξή του σε ένα σύγχρονο ναυτιλιακό, εμπορικό, επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο, μέσα σε ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον.
Υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις, μελέτες, προγραμματισμένες και τρέχουσες παρεμβάσεις, τόσο από τον Δήμο, τα Επιμελητήρια και τα Πανεπιστήμια, όσο και από άλλους φορείς. Η υλοποίησή τους, παρά τις προσπάθειες που συντελούνται, είναι εξαιρετικά δύσκολη όταν ο ίδιος ο Δήμος αντιμετωπίζει πληθυσμιακή συρρίκνωση, οικονομική ανέχεια πολλών κατοίκων του, αποδυνάμωση των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας, συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τις επιτακτικές ανάγκες που δημιουργούνται από τον αστικό μετασχηματισμό.
Στην πράξη χρειάζονται νέες θεσμικές οικονομικές διατάξεις, νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλαγές στις χρήσεις γης, ενσωμάτωση χρήσεων παραγωγικών δραστηριοτήτων, απλοποίηση των εμπορικών συναλλαγών και τελωνειακών αγκυλώσεων, σχεδιασμός προσέγγισης πλοίων και εν τέλει αντιμετώπιση των αντικινήτρων του εξωτερικού εμπορίου και ενός απίστευτου πλαισίου γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Παράλληλα χρειάζεται να δημιουργηθεί κοινό όραμα και αναπτυξιακό πρόγραμμα μεταξύ στρατηγικών εταίρων του Πειραιά και να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ, Jessica, URBACT II, ΕΤΕπ, ΟΑΕΠ, ΕΤΕΑΝ, κ.λπ. και τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Απαιτούνται νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, η εξασφάλιση επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον ναυτιλιακό κόσμο, να τεθούν υψηλοί στόχοι νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως το ειδικό ναυτιλιακό και εμπορικό Χρηματιστήριο, νέα εμβληματικά κτίρια, ανάδειξη ιστορικών μνημείων, εξειδικευμένη ναυτική δικαιοσύνη, ανάπτυξη του θεσμού της διαιτησίας και πάνω απ’ όλα, μια άλλη αντίληψη διοίκησης από τη μέχρι σήμερα παραδοσιακή πελατειακή διαχείριση.
Σημειώνω ότι στη σημερινή εποχή το να έχεις οράματα και να ασκείς διοίκηση γίνεται όλο και δυσκολότερο. Απαιτούνται συνδυαστικές ικανότητες, που είναι σχεδόν μάταιο να τις ψάχνει κανείς σε έναν άνθρωπο. Σήμερα πρέπει να συνδυάζεις, πέρα από το πάθος και το μεράκι για τη δουλειά που καλείσαι να κάνεις, υψηλές γνώσεις διοίκησης, οικονομικών, τεχνολογίας και επιπρόσθετα να έχεις την ικανότητα να «ξεκλειδώνεις» τις καρδιές των ανθρώπων για να μπορείς να τους συνεπάρεις, αλλά χωρίς στη συνέχεια να τους απογοητεύεις.
Οσοι ευγενικά έχουν αναφερθεί σε μένα, ζητώντας να διεκδικήσω τη Δημαρχία του Πειραιά, προφανώς λαμβάνουν υπόψη τους την επιχειρηματική παρουσία μου στον Πειραιά, την αυτοδιοικητική εμπειρία μου και τη μόνιμη αγωνία μου να είμαι ενεργός πολίτης. Θεωρώ τιμητικές τις παραινέσεις τους και τους ευχαριστώ πολύ.
Θέλω όμως να διευκρινίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πιστεύω στους ήρωες, τους αλάθητους και τους μάγους. Και σίγουρα όλα αυτά δεν είμαι εγώ. Πιστεύω στη συστηματική προσπάθεια μιας ομάδας εμπνευσμένων ανθρώπων που έχουν όραμα και στόχους, με τους οποίους συμφωνώ και έχουν την ικανότητα να συνεγείρουν συνειδήσεις. Σε τέτοιες ομάδες έχω μάθει να συμμετέχω και να προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται πιο δημιουργικός, ανεξάρτητα από τίτλους, αξιώματα, καλές και κακές ημέρες.
Είχα την τύχη, πέρα από την ομάδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συμμετέχω και στην ιδρυτική ομάδα της Greenpeace, που εδώ και αρκετά χρόνια αναδεικνύουμε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Συμμετέχω σε ομάδες για την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της αξιοκρατίας. Επιπλέον, συμμετέχω στην προσπάθεια για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού –βασική μου επαγγελματική απασχόληση –και στην ομάδα που αγωνίζεται για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας με όρους ποιότητας και κοινωνικής ευθύνης.
Με τον ίδιο ενθουσιασμό θα έβλεπα και τη συμμετοχή μου σε μια ομάδα που θα έχει το όραμα και τη δυναμική να βάλει ψηλά τον πήχη και να δώσει μια νέα πνοή στον Πειραιά.
Ο κ. Γιώργος Βερνίκος είναι επιχειρηματίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ