από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Η στρατηγική της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο

Οχι δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην ανάπτυξη, στην αξιοκρατία, στις ίσες ευκαιρίες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το σοκ που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο, δηλαδή στους πολιτικούς όρους μιας γιγαντιαίας δανειακής σύμβασης ύψους 249 δισ. ευρώ, δεν επέτρεψε να γίνει καθαρή η διάκριση ανάμεσα στα δύο σκέλη του προγράμματος προσαρμογής: το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό.

Εχω πει πολλές φορές ότι η Ελλάδα δεν θα επέλεγε πότε μόνη της την οδό της ταχύρρυθμης δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ήδη βρισκόταν σε ύφεση από το 2008. Μια χώρα όμως με πρωτογενές έλλειμμα 12% του ΑΕΠ δεν έχει δυστυχώς πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης, αν θέλει να αποφύγει όχι μόνο την ασύντακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, αλλά και την άμεση και βίαιη ισοσκέλιση του πρωτογενούς της ελλείμματος προκειμένου να διαφυλαχθούν οι βασικές λειτουργίες του κράτους και ιδίως του κοινωνικού κράτους.

Η εμμονή των εταίρων μας στην επιβολή προκυκλικών πολιτικών λιτότητας που τροφοδοτούν τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, προσφάτως δε ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Χωρίς να υποτιμώ τις τεχνικές όψεις της συζήτησης αυτής, είναι για εμένα προφανές ότι η κυρία αιτία είναι απροκάλυπτα ιδεολογική.

Πρόκειται για τις αρνητικές, αναπτυξιακά και κοινωνικά, επιπτώσεις μιας κυρίαρχης αντίληψης, πολιτικά συντηρητικής και οικονομικά νεοφιλελεύθερης, που ενισχύεται και από έναν δυσμενή διακρατικό συσχετισμό δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη. Εναν συσχετισμό βασισμένο σε οικονομικούς εθνικισμούς, βαθιές θεσμικές ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης και ισχυρούς μηχανισμούς αναπαραγωγής και διεύρυνσης των αναπτυξιακών ανισοτήτων μεταξύ χωρών, με κορυφαίο παράδειγμα τα επιτόκια και άρα το κόστος του χρήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.Το διαρθρωτικό όμως σκέλος του προγράμματος προσαρμογής στον βαθμό που στοχεύει να καταστήσει επιτέλους την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος, της ανάπτυξης και της κοινωνίας - παρά την «προτεσταντική» και ηθικολογική του διάσταση - εκφράζει τη διάχυτη επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας για ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό, διοικητικό και δικαστικό σύστημα και στις σχέσεις κράτους και οικονομίας. Αλλαγές που σπάζουν αγκυλώσεις, αδράνειες, συνήθειες, συμβιβασμούς, πελατειακές και συντεχνιακές πρακτικές, διακομματικές αλλά και κοινωνικές συνενοχές.

Τώρα πια, ύστερα από τρία χρόνια έντασης και αγωνίας, φτάσαμε, χάρη στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, στο στρατηγικά κομβικό σημείο να μπορούμε να τεκμηριώσουμε, ακόμη και απέναντι στον πιο κακόπιστο νεοφιλελεύθερο συνομιλητή μας, τη βασική μας θέση ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που της επιτρέπει να λέει ότι ούτε χρειάζεται ούτε πρέπει ούτε μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, μέτρα περιορισμού των εισοδημάτων που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. Η Ελλάδα είναι τώρα η χώρα-μέλος της ευρωζώνης με το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό - όχι πλέον έλλειμμα αλλά - πλεόνασμα. Ως ποσοστό δε των δημοσίων δαπανών επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα είναι πλέον ένα από τα μικρότερα κράτη της ευρωζώνης.

Εξακολουθεί βεβαίως να υπάρχει το ζήτημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις και δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup.

Στο κρίσιμο όμως πεδίο του δημοσιονομικού ελλείμματος που εξαρτάται από τις εθνικές μας προσπάθειες, το στοίχημα μπορεί να κριθεί μόνο στον παρονομαστή του κλάσματος, στο ΑΕΠ, στην πραγματική οικονομία, στην επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στη στήριξη των επιχειρήσεων και άρα της απασχόλησης, στην προώθηση γενναίων προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας.

Η πολιτική μας θέση «όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα» καθίσταται πλήρως αξιόπιστη στη συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας (ο καθένας από τους οποίους υπολογίζει τα δεδομένα της εσωτερικής πολιτικής του κατάστασης, που σε καμία χώρα δεν είναι απλή και εύκολη), όταν συνοδεύεται από τη θέση «ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές που στηρίζουν την ανάπτυξη, την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και κατατείνουν στη συγκρότηση ενός άλλου κράτους, ενός "κανονικού" για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κράτους».

Δυστυχώς αυτή η μεγάλη μεταρρυθμιστική ανάγκη φαίνεται σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας ξένη και επιθετική, επειδή υπαγορεύεται από την τρόικα και το μνημόνιο, παρ' ότι στις έρευνες της κοινής γνώμης οι ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα συγκεντρώνουν υψηλή αποδοχή. Το άθροισμα των επιμέρους αντιδράσεων υπερκαλύπτεται από τη διάχυτη στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δίψα για ριζικές αλλαγές στο κράτος. Βεβαίως κάθε συγκεκριμένη συνδικαλιστική αντίδραση σε κάποια αλλαγή είναι εντυπωσιακότερη από τη γενική κοινωνική στήριξη και αποδοχή της.

Σε αυτή τη λεπτή αλλά κρίσιμη διάκριση ανάμεσα στην απόρριψη των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και την αποδοχή των διαρθρωτικών αλλαγών κρίνεται η πραγματική εθνική ικανότητά μας να απελευθερωθούμε επιτέλους από τους καταναγκασμούς του μνημονίου και να εφαρμόσουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με μοχλό ένα άλλο κράτος.

Στη φάση αυτή προσπαθούμε βέβαια να ξεφύγουμε από καθυστερήσεις που μας εκθέτουν σε απαιτήσεις των εταίρων μας για δύσκολες επιλογές και αποφάσεις που έχουν μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος, ακριβώς γιατί θέλουν αναλαμβάνοντας το κόστος αυτό να δείξουμε ότι έχουμε ισχυρή μεταρρυθμιστική πρόθεση. Βρισκόμαστε άλλωστε ακόμη υπό την πίεση της βιωσιμότητας του χρέους, που δεν αφορά όμως μόνο εμάς αλλά και τους εταίρους μας.

Οι εταίροι μας θα πρέπει να θυμούνται ότι ο σαιξπηρικός έμπορος της Βενετίας ήθελε να κόψει σάρκα, έπρεπε όμως να το πετύχει χωρίς να χύσει αίμα. Οι πιέσεις σε σχέση με την πρώτη φάση - Ιουλίου και Σεπτεμβρίου -, προκειμένου να καταδειχθεί ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση, θα δώσουν πολύ γρήγορα τη θέση τους σε ένα ολοκληρωμένο σχήμα διαφανούς, επιστημονικά οργανωμένης και αξιοκρατικής αξιολόγησης αφενός μεν των δομών, αφετέρου δε του προσωπικού όλου του κράτους. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας ολοκληρωμένης παρέμβασης κανείς κανονικός εργαζόμενος στο Δημόσιο δεν πρέπει να νιώθει ανασφαλής ή απειλούμενος. Αντίθετα, με τον τρόπο αυτόν θα διορθωθούν αντιφάσεις ή τυχαιότητες της αρχικής φάσης. Ηδη οι εγγυήσεις και οι διευκρινίσεις που θα προστεθούν στο σχετικό νομοσχέδιο ως την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής δίνουν το στίγμα αυτής της ολοκληρωμένης θεσμικής παρέμβασης στο κράτος. Οπου χρειαστούν στη συνέχεια πρόσθετες ρυθμίσεις (π.χ. για κλάδους εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης ή για τη δημοτική / διοικητική αστυνομία), αυτές θα γίνουν.

Το ΠαΣοΚ λειτούργησε και τώρα ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας. Ως εγγυητής της μοναδικής υπεύθυνης και ασφαλούς στρατηγικής οριστικής εξόδου από την κρίση. Οι εύκολες «αντιμνημονιακές» δημαγωγίες στο όνομα ενός ανύπαρκτου σχεδίου Β ακούγονται πια ανούσιες και μονότονες.

Το πραγματικό παιχνίδι παίζεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας και στη συνεχή διαπραγμάτευση με τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, την τρόικα ως εκπρόσωπο όχι μόνο θεσμών αλλά και κυρίαρχων αντιλήψεων. Οι ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις της «αντιμνημονιακής» αντιπολίτευσης κάνουν εύκολο πολιτικό συνδικαλισμό, αλλά όχι ουσιαστική πολιτική υπεράσπισης των κοινωνικών και εθνικών συμφερόντων, εκεί όπου αυτά δοκιμάζονται και κρίνονται πραγματικά.

Η μόνη ουσιαστική εναλλακτική πρόταση είναι άλλωστε αυτή των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και δημοκρατών που εν όψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου μιλούν πλέον με πολύ πιο σαφή, συγκεκριμένο, διορατικό και ευαίσθητο τρόπο. Αλλά και στους κόλπους των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του ευρωπαϊκού πολιτικού Νότου το ΠαΣοΚ είναι αυτό που μετέχει όχι μόνο στο όνομα της ιδεολογικής και αξιακής ταυτότητας της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, αλλά και στο όνομα των εθνικών μας συμφερόντων μέσα στην Ευρώπη.

Εχουμε κάνει τη δύσκολη επιλογή, αυτήν της εθνικής και ιστορικής ευθύνης, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα ζωτικά συμφέροντα των πολιτών και της κοινωνίας συνολικά. Ξέρουμε ότι η εύκολη επιλογή είναι η επιλογή των συμπαθητικών ψεμάτων και του πολιτικού εμπορίου των πληθωριστικών υποσχέσεων και της ψευδεπίγραφης εθνικής «λεβεντιάς». Είχαμε και εμείς την τεχνογνωσία. Τώρα κάποιοι νομίζουν ότι είναι πονηροί, γιατί προσπαθούν να αντιγράψουν παρωχημένες τεχνικές πολιτικού λόγου. Εμείς ξέρουμε ότι τώρα υπάρχει μόνο η στρατηγική της σκληρής αλήθειας και η μόνη αξιολόγηση που έχει αξία είναι αυτή της Ιστορίας. Γι' αυτό εμείς εκφράζουμε τη συνείδηση της δημοκρατικής παράταξης σε πείσμα εκείνων που νόμισαν ότι έγιναν σώγαμπροί της, εκμεταλλευόμενοι την πίκρα του ελληνικού λαού, που είναι πικραμένος αλλά σοφότερος από ό,τι νομίζουν κάποιοι.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.



ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (109)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πρός Κατερίνα Δ. από εξωτερικό | 18/07/2013 19:45
  Κατερίνα συμφωνώ απολύτως με τα σχόλια σου παρακάτω, αλλά δεν ξέρω απο πόσο κοντά παρακολουθείς τα πολιτικά σχόλια στο ΒΗΜΑ. Είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεσαι πόσοι εγκάθετοι κυκλοφορούν εδώ και δεν χρειάζεσαι εμένα για να τους εντοπίσεις. Ίσως όμως σου εξοικονομούσα χρόνο, αν σε πληροφορήσω ότι κάποιος “pp” που σου απαντά εκτενώς είναι ένας από την κλίκα με καθημερινή ατζέντα και είναι ο ίδιος με το “πειραχτήρι” που δεν είναι άλλος από τον “εκπεσόντα τρεχαγυρευόπουλο”. Πρόκειται όχι απλώς για διχασμένη, αλλά πολλαπλώς διχασμένη πρωσοπικότητα με χαρακτηριστικές εκδηλώσεις ναρκισισμού και εκπληρώνει ρουσφέτια στον ΓΑΠ και το κόμμα για κάποιες οικογενιακές ... εξυπηρετήσεις που του έκαναν.
  Μ.Φ.Χ., Γιωργος Κ. από (πολύ) εσωτερικό
  απάντηση85
   
   
   
  Προδότη | 17/07/2013 10:06
  Άντε πήγαινε εκεί που πραγματικά ανήκεις μεγάλε προδότη και καταστροφέα της παράταξης, στο κόμμα του Σαμαρά, του Βορίδη και του Πολύδωρα. Αν είχες κότσια, όπως θέλεις να δείχνεις, θα έκανες δικό σου κόμμα και δεν θα διέλυες το ΠΑΣΟΚ για να ικανοποιήσεις τις φιλοδοξίες σου. Η τελευταία ευκαιρία που σου δώσαμε ήταν τον Ιούνιο του 12 και αυτή για τη διάσωση της παράταξης. Μας απογοήτευσες για άλλη μια φορά, γιατί έγινες το σκυλάκι του ακροδεξιού Σαμαρά στηρίζοντας όλες τις λάθος επιλογές του. Πάρε Γρηγοράκους, Λιντζέρηδες, Ευούλες, Σαλαγιάννηδες, Μιλένες και όλα τα άλλα τσιράκια σου και μπρος.
  Λήδα
  απάντηση1319
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ο Βενιζέλος δεν ανήκει σε κόμμα. Ανήκει στη χώρα. | 16/07/2013 13:47
  . Ο Βασιλιάς του δάσους δεν χρειάζεται να αποδείξει οτι είναι αρχηγός. Όλοι το ξέρουν. Το ξέρουν και οι κομματάνθρωποι παντός χρώματος. Κυρίως αυτοί Γνωρίζουν ποιός είναι το μεγάλο αφεντικό. Ο δάσκαλος. Ο ακούραστος παραγωγός πολιτικής. Ο επιφανέστερος πολιτικός στη χώρα.
  ΚΟΜΗΣ
  απάντηση1622
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο στόχος και το τίμημα. | 16/07/2013 13:21
  Η μεγαλοστομία σας δεν πείθει πλέον κανέναν. Έχουν πείσει τους πάντες η άμετρη φιλοδοξία σας και οι συνεχείς ασυνέπειές σας.Στόχος σας η εξουσία με αντάλαγμα οποιοδήποτε τίμημα σας ζητηθεί.
  Ισαβέλλα Άρτσερ
  απάντηση188
   
   
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ | 16/07/2013 03:01
  Εμμετικος στομφος, αφορητη απεραντολογια, κολοσσιαια φιλαρεσκεια, ουδεν ιχνος αυτογνωσιας, πληρης περιφρονησις οιασδηποτε πραγματικοτητος. Ο αρθρογραφος ειναι αντιπροεδρος της Ελληνικης Κυβερνησεως.
  Βασιλης Κουκης
  απάντηση358
   
   
  ΤΕΛΙΚΑ | 16/07/2013 00:03
  Είσαι πολύ μεγάλος...
  j.a.k.
  απάντηση151
   
   
  kyriakos | 15/07/2013 21:29
  Μα ειναι δυνατο να επελεγε η Ελλαδα των Μαυρογιαλουρων ταχυρρυθμη προσαρμογη; Απλα θα δανειζονταν 3-4 καραβια λεφτα και θα 'μασταν πρωτοι μαγκες. Φυσικα θα μας το εξηγουσες πειστικα. Τωρα που τα περισσοτερα εχουν γινει, οι Μαυρογιαλουροι μας εξηγουν πως θα βγουμε απο το μνημονιο. Ζητω οι χαφτες!!! Παντως θα 'θελα να μας πεις ποσο αποτομα στον εκοψαν τον αερα οι τροικανοι οταν απο συνηθειο τους ελεγες τις μπουρδες που ελεγες στους χαφτες.
  kyriakos
  απάντηση129
   
   
   
  Κρίμα | 15/07/2013 20:19
  Πολύ καλός συνταγματολόγος. Δυστυχώς άλλος ένας πολιτικός της σειράς και του παραμυθιού είστε κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης
  Pit
  απάντηση78
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ | 15/07/2013 20:11
  Ο ψύχραιμος πολιτικός λόγος πονά τους φανατικούς. Γιατί οι φανατικοι είναι μικροί και κυρίως μικροπρεπείς - θλιβερά ανθρωπάκια. Πολλά μικρά ανθρωπάκια πονούν από τον λόγο του Βενιζέλου. Γιατί δεν ξέρουν πως να τον αντικρούσουν. Μη έχοντας τί να αντιτάξουν… πετάνε την μπάλλα στην εξέδρα. Όπως οι κλασσικοί κομμουνιστές, που δήθεν κεραυνοβολούν τους αντιπάλους τους, με ατάκες του τύπου «καλά και εσείς βασανίζετε τους μαύρους»! Κυρίες και κύριοι ματαιοπονείτε. Οι λαοί έχουν αισθητήριο για να ξεχωρίζουν όσους αξίζουν, και αίσθημα αυτοσυντήρησης για να εμπιστευθούν εκείνους που μπορούν να τους στηρίξουν Κάποτε πρόσκαιρα αποπροσανατολίζονται, αλλα ξαναβρίσκουν το δρόμο τους Όσοι και να βυσσοδομήσουν εναντίον του Βενιζέλου, το πολιτικό μέγεθος του ανδρός είναι πολύ μεγάλο για να αποδυναμωθεί, και το πολιτικό κεφάλαιό του τεράστιο για να απομειωθεί από ύβρεις φανατικών ανόητων.
  pp
  απάντηση1731
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  o πολιτικάντης | 15/07/2013 18:40
  Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς δεν ξέρω τι σύνταξη παίρνουν οι βουλευτές… Γ. Παπαδάκης: Σας το λέω εγώ. Ευ. Βενιζέλος: Τώρα παίρνουν σύνταξη στα 65 εν πάση περιπτώσει. Και επειδή εγώ συμβαίνει να έχω δυο επαγγέλματα, να είμαι και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και δικηγόρος, πράγματι πληρώνω εισφορές για όλες μου τις ιδιότητες. Γ. Παπαδάκης: Θα πάρετε τρεις συντάξεις κ. Υπουργέ;
  περιμένοντας τις 3 συντάξεις
  απάντηση64
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Α, ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ!!!!!!!!!!!! | 15/07/2013 17:17
  Πανάθλιοι υποκριτές, βάλατε τη χώρα στον κυκεώνα αυτό. Τη βουλιάξατε στα χρέη, γιατί τριάντα χρόνια τώρα τρώτε με διπλές μασέλες, βολέψατε τους Αχρηστίδηδες σας,τραβήξατε πίσω την Ελλάδα από την πρόοδο και την ανάπτυξη, κλέψατε. Μας ρεζιλέψατε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, ταυτοποιώντας τη λέξη Ελληνας με την έννοια του τεμπέλη. Μας πίνετε το αίμα από τους φόρους , δε μας υπολογίζετε, ενώ εμεις ακόμα σας ανεχόμαστε. Μιλάτε και από πάνω? Πού να το βρείτε βέβαια το φιλότιμο? Από τα pampers στους Παπουτσήδες, κάπου εκεί χάθηκε...χρόοοοοοονια τώρα!
  MAG
  απάντηση104
   
   
  πικραμένος αλλά σοφότερος ..... | 15/07/2013 16:30
  Διαπιστώνω για άλλη μια φορά την στείρα ευφυΐα του ανδρός..........
  savas
  απάντηση432
   
   
  για ποιά αξιοκρατία μιλάμε; | 15/07/2013 16:21
  ....όταν διορίζεται ο Παπουτσής στην παγκόσμια τράπεζα (και αν αληθεύει, και η κόρη του...) ....όταν "προσόντα έχουν πάντα οι κόρες του Πολύδωρα" ..... .... για ποιά αξιοκρατία μιλάμε;
  tom brady
  απάντηση593
   
   
   
  ΤΡΟΜΟΣ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ! | 15/07/2013 16:13
  Όταν ήταν υπουργός των οικονομικών επί Γιωργάκη Π. και ΑΠΕΡΡΙΠΤΑΝ ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ-ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟ-ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΕΠΡΑΤΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ??? ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΪΚΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΕΙΜΕΤΕ ΔΙΚΑΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ,ΗΤΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ, ΟΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΘΟΛΟΥ! ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΝΔ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΥΛΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΑΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ! ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ Η ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟ !
  ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
  απάντηση4012
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Νουθεσίες, αναλύσεις | 15/07/2013 15:57
  Δεν είστε άμοιρος ευθυνών κύριε Βενιζέλε. Το αέναο "παιχνίδι" μικροκομματικών καιροσκοπισμών, οι υστερόβουλες πολιτικές επιδιώξεις (προσωπικές
  Επιτέλους, κάντε πράξη όσα λέτε!
  απάντηση502
   
   
   
  Δε νομίζω Τάκη... | 15/07/2013 15:49
  Ο ελληνικός λαός είναι σοφός; Από πού προκύπτει αυτό; Χρυσαυγή 15%, Καμμένοι 7% και ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον 28%, σύνολο 50%!!! Δηλαδή, αν βγεί ένα νέο κόμμα και δηλώσει ότι θα καταργήσει το μνημόνιο, θα δέρνει πακιστανούς, θα βρει πετρέλαια, θα μας διορίσει όλους στο Δημόσιο με 3.000 € καθαρά κλπ., πόσα ακριβώς θα πάρει; Για να τελειώνει το παραμύθι: σοφοί είναι οι λαοί που εργάζονται, προοδεύουν, δημιουργούν κρατικές υποδομές και επιλέγουν με γνώμονα το κοινό συμφέρον τους εκπροσώπους τους. Εδώ είναι Ουγκάντα...
  Μελέτης
  απάντηση6413
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Να δούνε οι βολεμένοι πως βγαίνει το μεροκάματο | 15/07/2013 15:10
  . Για να προσφέρεται θα το έλεγα ευεργέτημα κύριε Βενιζέλο στο Έθνος, ευκαιρία είναι να απαλλάξετε την Ελλάδα από την μάστιγα των τάλιμπαν. Τολμήστε παρακαλώ την άρση μονιμότητας. Δεν χρειάζεται να τους απολύσετε θα φύγουν μόνοι τους, Μειώστε τους μισθούς και τα προνόμια τους δραστικά Ας πούμε 400 ευρώ το μήνα. Και 200 για κηπουρους κτλ. Τα ποσοστά του κόμματος σας θα ανέβουν κατακόρυφα. Σαν άτομο όλοι το γνωρίζομε είστε ευφυείς. Έχετε όμως θάρρος; Αναμένω απάντηση
  Ένας Σουλιώτης
  απάντηση3717
   
   
  Άσε τα σάπια ! Με το στικάκι τι έγινε ?! | 15/07/2013 15:01
  Βενιζέλε η μόνη αξιολόγηση που είχε αξία στην νεώτερη Ελληνική ιστορία είχε η κρεμάλα του Πλαστήρα. Αν έχεις να πεις κάτι σε αυτούς που από τα γεννοφάσκια τους έμαθαν το "να μου κοπεί το χέρι δεν ψηφίζω Δεξιά" και τώρα στα γεράματα το χέρι μου το κόβω μα πασοκ δεν πρόκειται που να τραγουδήσεις τη Λιλί Μαρλέν στην Ακρόπολη. Αν σου έχει απομείνει λίγη υπαρξιακή υπόσταση να στείλεις μια δημόσια συγνώμη για τα εγκλήματά σας και την ευγνωμοσύνη σου που δεν περνάς στρατοδικείο με την κατηγορία της προδοσίας αλά Λαγκάρντ μαζί με ένα τσούρμο άλλους.
  Κοιτάξου στο καθρέπτη
  απάντηση4919
   
   
  ypothesis | 15/07/2013 14:45
  As ypothesoume oti simera den exoume kanena xreos , xreos miden leo as ypothesoume. Erotisi nomizete oti tha epiviosoume san kratos i ayrio proi -proi tha vgoume gia daneika? Kyrioi eksakolouthoume na eimaste katanalotiko kratos eisagomenon , paragogi miden anaptyksi miden. As valou-me to mialo mas na doulepsei makria apo mpla -mpla douylia kai fantasia mporeis ellina mporeis. Vaggelis
  Vaggelis
  απάντηση230