Την Παρασκευή η τρόικα πήρε σβάρνα τις τράπεζες. Πήγε πρώτα στην Εθνική. Η ασυμφωνία υπήρξε, έμαθα, πλήρης. Εκεί μιλούσαν σχεδόν άλλη γλώσσα. Να σκεφθείτε ότι η διοίκηση της Εθνικής, όταν έφυγαν οι Τροϊκανοί, ένιωσε το αδιέξοδο και είναι ενδεικτικό ότι στελέχη της μετέδιδαν πως η διαφορά θα λυθεί σε επίπεδο Σαμαρά.
***
Εν συνεχεία πήγαν στην Alpha Bank, όπου συνάντησαν τα ηγετικά στελέχη της. Εκθείασαν τη λειτουργία της, αλλά οι «γερόλυκοι» της τραπεζικής, αφού ευχαρίστησαν για τα καλά τους λόγια τον Τόμσεν και την παρέα του, τους είπαν «καλά είναι αυτά, αλλά αν χαλάσετε το deal Εθνικής – Eurobank και πέσει αναταραχή πάνω στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τότε τα καλά σας λόγια δεν έχουν καμία αξία». Τους συμβούλευσαν μάλιστα ότι, αν έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους για την Εθνική, να είναι έτοιμοι να τα ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή. Σφίγγες με πληροφόρησαν ότι ήταν οι Τροϊκανοί. Δεν έδωσαν καμία απάντηση και οι της Alpha έμειναν με ανάμεικτα αισθήματα για το τι μέλλει γενέσθαι.
***
Φεύγοντας από την Alpha Bank οι Τροϊκανοί πήγαν στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλο στον οποίο δεν έμαθα τι είπαν. Προφανώς θα συζήτησαν μαζί του αυτά που είπαν στην Εθνική και στην Alpha Bank.
***
Το απόγευμα πέρασαν από τα κεντρικά γραφεία της Eurobank, στο Μποδοσάκειο, επί της λεωφόρου Αμαλίας, όπου επίσης μετέδωσαν τις αντιρρήσεις τους για το deal, και το βράδυ κατέληξαν στον κ. Ι. Στουρνάρα. Ολη αυτή η κινητικότητα των Τροϊκανών για τις τράπεζες θα ολοκληρωθεί σήμερα στο γραφείο του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά.
***
Οι πολλοί και διαφορετικοί πληροφοριοδότες μου είχαν καταλήξει από το βράδυ της Παρασκευής στο συμπέρασμα ότι οι Τροϊκανοί έχουν τη δική τους ατζέντα για τις ελληνικές τράπεζες. Μάλλον θα κάνουν τα πάντα για να χαλάσουν το deal Eθνικής – Eurobank για να δημιουργήσουν τον λεγόμενο τέταρτο πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τι να ευχηθώ; Καλά ξεμπερδέματα…
Ραγκούσης στις ΗΠΑ
Μπορεί στην Ελλάδα ο κ. Ι. Ραγκούσης να μη βρίσκεται πια στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής, καθώς και ο ίδιος έχει επιλέξει να απέχει από κομματικές διαδικασίες, οι Αμερικανοί όμως φαίνεται να ενδιαφέρονται ακόμη για τις απόψεις του. Ετσι βρέθηκε στις ΗΠΑ προσκεκλημένος από το International Visitor Leadership Program που λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
***
Εκεί είχε μια σειρά σημαντικές συζητήσεις με τους επικεφαλής των αρμοδίων γραφείων για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την υφυπουργό Δικαιοσύνης αρμόδια για θέματα φοροδιαφυγής, στελέχη του Κογκρέσου, καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και βέβαια με τον έλληνα πρέσβη. Εξω λοιπόν φαίνεται ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης και ενδεχομένως συνεννόησης. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να συζητήσουν και πολύ περισσότερο να συμφωνήσουν τα στελέχη της Κεντροαριστεράς.
Alexis on the air
Ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε τις προάλλες την ευκαιρία να παρακολουθήσει (real picture on real time) αναχαιτίσεις τεσσάρων τουρκικών F-16 από ισάριθμα ελληνικά Μirage 2000-5. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, στη Λάρισα, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλο όταν τα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο κοντά στη Σάμο. Η οθόνη που είχε μπροστά του κατέγραψε τις κινήσεις των τουρκικών, καθώς και την αναχαίτιση που τους έγινε από τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία απογειώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ από τη Σκύρο. Ο κ. Τσίπρας έμεινε εντυπωσιασμένος και αυτό φάνηκε από τα συγχαρητήρια που έδωσε στην Πολεμική Αεροπορία.
Ανησυχίες στον Περισσό
Μπορεί να ολοκληρώθηκε ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΚΚΕ, ο οποίος εξελίχθηκε σε σύγκρουση δύο ρευμάτων εντός του κόμματος, ωστόσο οι επικρίσεις κατά της «σκληρής γραμμής» που ακολουθεί η ηγεσία δεν έχουν σταματήσει. Στο προσωπικό μπλογκ που δημιούργησε προ καιρού, όταν αποχώρησε από το ΚΚΕ ο κ. Αλ. Χαλβατζής, υιός του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Σπ. Χαλβατζή, ασκεί δριμεία κριτική στις «Θέσεις» για το 19ο Συνέδριο υποστηρίζοντας ότι «αποτελούν κατά βάση απλώς αναδρομική νομιμοποίηση των εκτροπών που ζύμωνε και υλοποιούσε από χρόνια η πλειοψηφική (πλέον) φράξια που κουμαντάρει την ΚΕ του ΚΚΕ και όλο το κόμμα».
***
Αναφερθείς δε στις διαφωνίες που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, σημείωσε την «αξιοθαύμαστη αντίθεση στα σχέδια των τιμονιέρηδων για μετάλλαξη του ΚΚΕ». Οπως επισημαίνει το πρώην στέλεχος του μηχανισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, «η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί γεγονός πρωτόγνωρο στην ιστορία του ΚΚΕ και για την ιστορία του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, γεγονός τουλάχιστον σπάνιο», καθώς εκφράστηκε σε ποσοστό 20%-25% απόλυτη απόρριψη των Θέσεων-Σχεδίων και συναγερμός για την πορεία του κόμματος, ενώ άλλο ένα 10%-15% εξέφραζε σοβαρή ανησυχία, άσχετα με το ότι δεν διευκρίνιζε ρητά αν επιπλέον απορρίπτει – καταψηφίζει.
Επανόρθωση
Με την υπ’ αριθμό 5329/26. 10.2010 απόφαση του Εφετείου Αθηνών κρίθηκαν ως υπερβαίνουσες το αναγκαίο μέτρο και εξυβριστικές οι φράσεις «αφήνοντας το αεροσκάφος στην τύχη του», «αλαφιασμένος από την τρομάρα του», «αλλά την έκανε…», «το κατόρθωμα του Ριτμάιστερ φον Τζαναβάρα να είναι ζωντανός καθώς το αεροπλάνο προσγειωνόταν μόνο του», οι οποίες περιέχονταν σε δημοσίευμα της στήλης «Πανδώρα» που είχε καταχωριστεί στο φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα» τής 14.3.2005 και βάσει των οποίων επιδικάστηκε χρηματική ικανοποίηση υπέρ του θιγέντος κ. Ανδρέα Τζαναβάρα.
Το προξενιό της Μαριλίζας
«Πώς και με ποιους;» είναι η ερώτηση που καλείται διαρκώς να απαντά ο κ. Αλ. Τσίπρας, σχετικά με τις διαθέσεις του για συνεργασίες. Μετά τις χειραψίες και τα χαμόγελα με τον κ. Π. Καμμένο, βρήκε λοιπόν μία πιο συμβατική φόρμουλα για να δείξει τι και πώς σκέπτεται.
***
«Δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε ανθρώπους που έχουν κάνει την αυτοκριτική τους, που κάνουν μια σοβαρή και συγκροτημένη πολιτική ανάλυση για τα πράγματα, που έχουν γνώσεις και μπορούν να προσφέρουν» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Και όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται ποιους εννοεί.
***
Είμαι λοιπόν σε θέση να διαβεβαιώσω ότι ένα από τα πρόσωπα που ταιριάζουν στην περιγραφή Τσίπρα είναι η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αυτοκριτική έκανε μη ψηφίζοντας το τελευταίο μνημόνιο. Ως προς τις γνώσεις, έχει περισσότερες από τους περισσότερους στον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των ευρωπαϊκών θεμάτων. Επειδή το μυαλό σας πάει και αλλού: όχι, ο κ. Χρ. Παπουτσής δεν θεωρείται πως έχει κάνει σοβαρή αυτοκριτική.
Το ρεπορτάζ του Αδωνη
Και όμως, στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής της περασμένης Πέμπτης ο κ. Ευ. Βενιζέλος φάνηκε ότι ευχαριστήθηκε μόλις άκουσε το… ρεπορτάζ που του παρουσίασε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης. Σας το μεταφέρω έτσι όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά: «Θέλω να διευκρινίσω κάτι, επειδή και εγώ έχω κάνει το δικό μου ρεπορτάζ» είπε ο κ. Γεωργιάδης, για να συμπληρώσει το «καρφί» ευθύς αμέσως: «Ο κ. Βαξεβάνης επί σειρά εβδομάδων, κύριε πρόεδρε, έτρωγε με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Ραγκούση σε μία συγκεκριμένη ταβέρνα στο Γαλάτσι.«Ψάριστον« λέγεται η ταβέρνα». Ο κ. Βενιζέλος το μόνο που ρώτησε ήταν εάν η ταβέρνα ήταν στο Γαλάτσι, για να εισπράξει την απάντηση: «Νομίζω, Γαλάτσι, Καλογρέζα, εκεί. «Ψάριστον» λέγεται η ταβέρνα και ήταν οι μόνοι πελάτες».
Ο επισκέπτης του Μαξίμου
Σήμερα θα σας αποκαλύψω έναν από τους επισκέπτες του Μεγάρου Μαξίμου, από αυτούς με τους οποίους συνήθως συναντάται ο Πρωθυπουργός και δεν ανακοινώνεται. Τη Δευτέρα το βράδυ πέρασε το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου ένας μυστηριώδης κύριος που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Φορούσε ένα κομψό σκούρο μπλε κοστούμι, είχε καλοχτενισμένα μαλλιά και είδε αμέσως τον κ. Αντ. Σαμαρά. Σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιος ήταν αυτός ο καλοντυμένος κύριος…

***
Ηταν ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Λάτση. Ενα πουλάκι μού είπε ότι τον έστειλε στο Μαξίμου ο κ. Λάτσης ως εκπρόσωπος των συμφερόντων για την εξαγορά του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, τον οποίο ο κ. Λάτσης διεκδικεί μαζί με τον εφοπλιστή κ. Πρ. Προκοπίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ