Τα μέτρα, εάν ψηφισθούν, θα δώσουν μία ανάσα για ένα διάστημα, αλλά δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα, έλεγε ο εκ Λονδίνου ορμώμενος ultra αριστερός οικονομολόγος κ. Κ. Λαπαβίτσας, λίγες μόλις ώρες μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις. Το πρόβλημα, έτσι όπως το θέτει ο κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα πύκνωσε τις επαφές του με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τόσο τα μέτρα και η εφαρμογή τους, αλλά το χρέος, το οποίο οφείλει η κυβέρνηση να το καταστήσει βιώσιμο. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνει άμεσα νέο κούρεμα του χρέους, μόνον που αυτή τη φορά, τον πρώτο λόγο να έχει η χώρα μας και όχι οι δανειστές μας.
***
Να θέσει, δηλαδή, σε μία σκληρή διαπραγμάτευση τους όρους της η Ελλάδα, για τη διαγραφή του χρέους. Πάντως ο αριστερός οικονομολόγος που βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Ελλάδα, δεν έχει μεταβάλει τις απόψεις τους όσον αφορά τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή: «Πάντα είναι μπροστά μας, μπορεί να πάρουμε κάποια ανάσα όταν εισπράξουμε τη δόση, αλλά μετά θα εμφανισθεί και πάλι ο κίνδυνος, εάν δεν γίνει νέο κούρεμα, επιστροφής στη δραχμή», λέει.
***
Πάντως η ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις ήταν όντως επεισοδιακή, αφού οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, την χαρακτήρισαν «ψηφοφορία μπάχαλο» και οι περισσότεροι βουλευτές του ΠαΣοΚ, παρ΄ ολίγον να έρθουν στα χέρια γιατί πρώτον δεν ήξεραν τι να ψηφίσουν και δεύτερον θεώρησαν ότι ο κ. Π. Κουκουλόπουλος τους έδωσε γραμμή ψηφοφορίας, χωρίς να τους ενημερώσει. Μάλιστα η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, έλεγε σε έντονο ύφος στον κ. Πύρρο Δήμα, στον κ. Χρ. Αηδόνη και στον κ. Μ. Μπόλαρη ότι «πρέπει να καθίσουμε τώρα να γράψουμε μία επιστολή στον Βενιζέλο, με την οποία να εξουσιοδοτούμε τον Κουκουλόπουλο να ψηφίζει για μας, ό,τι αυτός θέλει».
***
Ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ πλησίασαν μάλιστα τον κ. Χρ. Σταϊκούρα και του έλεγαν «μην κάνεις πίσω στη ψηφοφορία για τους δημοσιογράφους, δείξε ανδρεία, μην την αποσύρεις». Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς- το βεβαιώνει ο ίδιος αναπληρωτής υπουργός- την… καταψήφισαν. Και όσοι την καταψήφισαν αντιμετώπισαν την οργή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος τάσσεται παγίως εναντίον των κάθε λογής συντεχνιών: «ντροπή σας που καταψηφίσατε», έγραψε και στο twitter του.
***
Αφήστε που οι δύο από τους τρεις αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης δεν εμφανίσθηκαν στην αίθουσα να ψηφίσουν. Συνεπώς, θα πείτε, ποιος θα έδινε τη γραμμή; Κανείς βεβαίως και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που σημειώθηκε το «μπάχαλο». Αλλά τι να την κάνουν τη γραμμή, αφού ο καθένας έκανε (ψήφιζε) ότι ήθελε.
***
Ο κ. Ι. Στουρνάρας έφυγε πάντως από τη Βουλή για να πάει στη τηλεδιάσκεψη για το Eurogroup με την εντύπωση ότι το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, μαζί με τις τροπολογίες θα είχαν ψηφισθεί. Δεν είχε καμία επαφή με τους βουλευτές της ΝΔ που έλεγαν έως την τελευταία στιγμή ότι δεν έπρεπε να φέρει σ΄ ένα τόσο δύσκολο νομοσχέδιο μία τροπολογία στο πάρα πέντε για τους δημοσιογράφους. Ούτε τους άκουσε ούτε θέλησε να μιλήσει μαζί τους. Πήγε στην τηλεδιάσκεψη και εκεί άκουσε καλά λόγια για την Ελλάδα (που συνοδεύονταν πάντα «κάντε όμως τις μεταρρυθμίσεις»): «Έξω δεν φαίνεται να έχουμε τόσα προβλήματα όσο μέσα», σχολίασε και ο κ. Σταϊκούρας που ήταν παρών και αυτός στην τηλεδιάσκεψη.
***
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά που περνά τούτες τις ημέρες η χώρα μας εμφανίσθηκε με θορυβώδη μάλιστα τρόπο μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται… «Ένωση Αθέων» και έστειλε παντού επιστολές, από τον Πρόεδρο της Βουλής, έως το υπουργείο Δικαιοσύνης, τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς με την οποία ζητεί την αποποινικοποίηση της… βλασφημίας. Και όλο αυτό με αφορμή τις κατηγορίες για βλασφημία κατά του κ. Λαέρτη Βασιλείου, σκηνοθέτη του Corpus Christi και τη σύλληψη του «Γέρου Πατσίτσιου». Η οργάνωση αυτή που έχει ως σύνθημα «Κάνε το καλό χωρίς τον Θεό» (!!) αναφέρει ότι η έννοια της βλασφημίας έχει νόημα μόνον στα πλαίσια των δοξασιών των θρησκευτικών δογμάτων και δεν έχει καμία θέση στο νομικό πλαίσιο. Ορισμένοι, που πήραν την επιστολή ακόμα γελούν…
***
Εύρηκα, εύρηκα, λένε ότι αναφώναξε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρας για τον αρχαιολογικό θησαυρό που κρύβεται κάτω από μία… άσφαλτο στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πιστεύεται ότι βρίσκεται θαμμένο στους αιώνες το Αρχαίο Γυμνάσιο και ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι για να αρχίσουν οι ανασκαφές.