Τον περασμένο Μάιο ένα βιβλίο του πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ, Τίλο Σαραζίν, τάραζε τα νερά στη Γερμανία. Τίτλος του «Η Γερμανία μπορεί και μόνη της». Εκεί μεταξύ άλλων υποστήριζε πως η οικονομική ευρωστία της Γερμανίας κάθε άλλο παρά οφείλεται στην καθιέρωση του ευρώ. «Η οικονομική μεγέθυνση της χώρας είναι ακριβώς η ίδια όπως και πριν από το ενιαίο νόμισμα» έγραφε και συμπλήρωνε: «Οι γερμανικές εξαγωγές αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό προς τις χώρες εκτός ευρωζώνης παρά εντός της ευρωζώνης. Η γερμανική οικονομία καθίσταται ολοένα και πιο ανεξάρτητη από τις χώρες του ευρώ».
Πριν από μερικούς μήνες τέτοιες απόψεις ήταν περιθωριακές ακόμη και στη Γερμανία. Τώρα όμως φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο «Εκόνομιστ» είχε στο εξώφυλλο μια σκεπτική Ανγκελα Μέρκελ να διαβάζει μια άκρως εμπιστευτική έκθεση με τίτλο «Πώς να διαλύσετε το ευρώ». Αν και το άρθρο κατέληγε με την εκτίμηση ότι «προς το παρόν η διάλυση του ευρώ θα ήταν πιο ριψοκίνδυνη από την ανόρθωσή του» προσέθετε ένα δηλητηριώδες σχόλιο: «Εκτός εάν η κυρία Μέρκελ αποφασίσει να προχωρήσει προς τα εμπρός, η επιλογή θα είναι μεταξύ μιας δαπανηρής διάλυσης σύντομα και μιας ολέθριας διάλυσης αργότερα».
Το ερώτημα λοιπόν έχει τεθεί έστω και αν προς το παρόν αποτελεί αφορμή για σενάρια τρόμου ή εμβριθείς ασκήσεις επί χάρτου των οικονομολόγων. Ευρώ δίχως Ευρώπη γίνεται;

Finis Europae?

Ισχυροποίηση και αναδιάρθρωση

Μια ένωση α λα καρτ χωρίς ενιαίο νόμισμα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ