από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Ισοδύναμα μέτρα από την Δικαιοσύνη

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα μέτρα, έτσι ώστε να μην περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις των σωμάτων ασφαλείας ένστολων,  δημοσίων υπαλλήλων κλπ, τα οικονομικά της δικαιοσύνης,  μπορούν να αποδώσουν πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.

Δεν εξετάζουμε ούτε την καθυστέρηση απονομής της ούτε την έκδοση δίκαιων ή άδικων αποφάσεων διότι πολλά παράπονα έχουν οι πολίτες.

Τις προτάσεις αυτές βέβαια θα έπρεπε να είχαν φέρει στη βουλή οι αρμόδιοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί του παρελθόντος και βουλευτές. Αυτό όμως θα πρέπει να το αξιολογήσουν οι πολίτες όταν επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους. « Η τύχη ενός λαού είναι αβέβαιη γιατί εξαρτάται από τον ίδιο» είπε ο Κων/νός Καραμανλής.

 

Εδώ και πολλά χρόνια είχα ασχοληθεί με το θέμα του κόστους της δικαιοσύνης. Εύκολα διαπιστώνει κάποιος που γνωρίζει έστω και λίγα οικονομικά πως η διεκπεραίωση μίας υπόθεσης, η επίλυση μίας δικαστικής διαφοράς, κοστίζει πολλά περισσότερα από το κόστος που έχει η κατάθεση μίας μήνυσης για παράδειγμα, που αποτελεί μόνο ένα μέρος των δικαστικών λειτουργιών.

Αν γίνει και μία ανάλυση των δεδομένων, κάτι που προσπάθησα να κάνω με το επιτελείο μου και πιστεύω πράξαμε με επιτυχία, τότε θα αντιληφθούν όλοι, πως το κόστος δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά ακριβό. 

Επιπλέον, λόγω της κρίσης και της μεγάλης καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, το κόστος παρουσιάζεται ακόμα μεγαλύτερο.

Το κράτος οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πριν από κάποιους μήνες έγινε μία απαραίτητη αναπροσαρμογή αλλά φαίνεται πως ακόμα υπάρχει πεδίο βελτίωσης και μάλιστα μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμός. 

 Είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής, η μεταρρύθμιση της λειτουργίας της, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, καθώς και η επαναξιολόγηση των χρεώσεων. Το ζητάει η τρόικα, αλλά είναι και κάτι που πρέπει να είχαμε ήδη κάνει από μόνοι μας, προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα και να μην μειώσουμε μισθούς και συντάξεις.

 Οι πολίτες θεωρούν και συχνά ορθά πως το κράτος είναι ακριβό στις συναλλαγές που έχει ο πολίτης μαζί του. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα φαίνεται πως αποτελεί η λειτουργία της δικαιοσύνης. Κάθε χρόνο στην Αθήνα καταθέτονται 300.000-350.000 μηνύσεις, ενώ οι δικογραφίες ανέρχονται στις 700.000-800.000.

 Με την κατάθεση της μήνυσης ο μηνυτής πληρώνει 100 ευρώ. Το κράτος αντλεί επομένως μόνο από την Αττική 30.000.000 ευρώ ετησίως, ποσό που όμως είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος που πληρώνει για να «απαντήσει» στον μηνυτή αν έχει δίκιο ή άδικο.

Συγκεκριμένα η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής από την κατάθεση της μήνυσης αναλύεται στα παρακάτω στάδια: Γίνεται η κατάθεση της μήνυσης στη γραμματεία του Πλημμελειοδικείου και πηγαίνει για καταγραφή στα κομπιούτερ. Γίνεται στη συνέχεια μελέτη από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης. Διαβιβάζεται με σχετικές οδηγίες από τον εισαγγελέα για προκαταρκτική εξέταση στο Πταισματοδικείο και ακολουθεί παραλαβή και μελέτη της δικογραφίας από πταισματοδίκη.

Γίνεται κλήση όλων των εμπλεκόμενων (πολιτικοί ενάγοντες, μάρτυρες, κατηγορούμενοι κτλ) μέσω αστυνομίας, η οποία επιβαρύνεται σχετικά και ακολουθεί κατάθεση όλων των μαρτύρων στην πταισματοδίκη, η οποία τα γράφει ιδιοχείρως με εξαίρεση τα υπομνήματα. Σειρά έχει η αποστολή της δικογραφίας στο Πλημμελειοδικείο και η καταγραφεί στο κομπιούτερ. Ακολουθεί μελέτη από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης προκειμένου να βγει απόφαση.

Η συνέχει έχει δύο σκέλη: Ή απορρίπτεται η μήνυση με διάταξη ως κατ΄ουσία ψευδή ή αστήρικτη οπότε και ειδοποιείται ο μηνυτής με έξοδα του κράτους ή ασκείται ποινική δίωξη. Αν ασκηθεί ποινική δίωξη ξεκινάει ένας νέος γύρος κινητοποίησης της δικαιοσύνης με παράλληλη οικονομική επιβάρυνση του κράτους, η οποία και πρέπει να αναπροσαρμοστεί αναλόγως.

Είναι πρακτικά αδύνατο το κόστος να καλυφθεί με τα 100 ευρώ που έχει καταθέσει αρχικά ο μηνυτής. Το αρχικό κόστος είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η τιμή τουλάχιστον στα 700 ευρώ. Έτσι το κράτος αντί για 30 εκατ. ευρώ θα έχει αντλήσει 250 εκατ. ευρώ περίπου μόνο από την Αθήνα και στο μισό δισ. ευρώ σε όλοι την Ελλάδα, μειώνοντας μέρος από το κόστος λειτουργίας του. Προσθέτοντας τώρα και τις λοιπές δικαστικές δραστηριότητες και σύμφωνα με δικαστικές πηγές το όφελος μπορεί να ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ.

Πρέπει επίσης να ληφθούν επιπλέον υπόψει: 1. Να εισπράττονται με κύρωση όλα τα έξοδα των ηττημένων, 2. οι ποινές τώρα δεν εκτελούνται ούτε πληρώνονται διότι δεν έφεραν οι αρμόδιοι σχετικό νομοσχέδιο, 3. κάθε μέρα φυλάκισης εξαγοράζεται με 5 ευρώ, ποσό που είναι εξαιρετικά μικρό αφού τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα.

Έρχονται σήμερα απατεώνες στην Ελλάδα για να εκτίσουν ποινές, 4. το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλουν να εισπράξουν τις ανεκτέλεστες πλημμεληματικές δικαστικές αποφάσεις εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων. 5. Οι δικαστές δεν φυλακίζουν με νόμο όσους καταδικάζονται σε φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια.

Οι καταδικαζόμενοι πρέπει να υποχρεώνονται πρακτικά να πληρώσουν τα ποσά καταδίκης τους. 6. το 1982 ένα επαρχιακό μονομελές έφερε είσπραξη μίας ημέρας 350.000 δραχμές διότι τότε πλήρωναν.

Σήμερα όχι. Τέλος, για να διατηρήσει το κράτος τον κοινωνικό του χαρακτήρα μπορεί να αναλαμβάνει το κόστος όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν. Σε κάθε περίπτωση αν απορριφθεί ως αστήρικτη ή ψευδή η μήνυση θα πρέπει ο μηνυτής να επιβαρύνεται με τα πραγματικά κόστη. Εκτός από τα ποινικά θέματα υπάρχουν ανάλογες δυνατότητες για ισοδύναμα μέτρα από τα αστικά δικαστήρια τα διοικητικά δικαστήρια, τον Άρειο Πάγο και το συμβούλιο επικρατείας.


Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος της  Nuntius ΑΧΕΠΕΥ και τέως πρόεδρος του  ΣΜΕΧΑ

 Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  "Δικογραφίες" | 18/07/2012 08:34
  Γράφετε: "Κάθε χρόνο στην Αθήνα καταθέτονται 300.000-350.000 μηνύσεις, ενώ οι δικογραφίες ανέρχονται στις 700.000-800.000." Πράγματι έτσι είναι. Σκέφτηκε όμως κανείς απ' αυτούς, που κατακεραυνώνουν τους δικαστές για καθυστέρηση, να διαιρέσει τους ανωτέρω αριθμούς με τον αριθμό των δικαστών που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για να διαπιστώσει τον αριθμό υποθέσεων που αντιστοιχούν στον καθένα τους; [λ.χ. 800.000 δικογραφίες/450 κατά μέσο όρο δικαστές (λόγω κενών) = 1.777 δικογραφίες ανά δικαστή ετησίως ή 148 μηνιαίως] και μιλάμε μόνο για ποινικές, χώρια οι πολιτικές δικογραφίες. Ποιός υπεράνθρωπος και σε ποιές αίθουσες θα τις δικάσει και μετά θα τις γράψει με πλήρη αιτιολογία;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση30
   
   
  Μια επιπλέον πρόταση | 17/07/2012 18:09
  Στις αστικές δίκες, να υποχρεώνονται οι διάδικοι να προσκομίζουν αποδείξεις για τα δικαστικά έξοδα στα οποία ισχυρίζονται ότι υποβλήθηκαν, ιδίως απόδειξη για την αμοιβή του δικηγόρου τους, ώστε (και μόνο τότε) να έχουν δικαίωμα να λάβουν δικαστική δαπάνη. Αυτό θα μείωνε την φοροδιαφυγή και άρα θα αύξανε τα κέρδη του κράτους, αφού καθένας θα είχε λόγο να ζητά απόδειξη από τον δικηγόρο του, η αμοιβή του οποίου αποτελεί την κύρια δικαστική δαπάνη.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση70
   
   
  Πώς ακριβώς διανέμονται | 17/07/2012 10:24
  Οι εξαγορές φυλάκισης και οι χρηματικές ποινές πρέπει κάποια στιγμή να ενημερωθεί η Κοινή Γνώμη. Όποιος έχει καταδικασθεί και έχει δικαίωμα να εξαγοράσει την ποινή του, στην συνέχεια οφείλει και την συνήθως συνοδεύουσα χρηματική ποινή.Αν δεν διαθέτει το ποσό της δεύτερης, το ένταλμα οδεύει στην οικεία Δ.Ο.Υ. Από τα παραπάνω ποσά, μερίδα εισπράττεται από διάφορα ταμεία και φορείς,με την μορφή των "κοινωνικών" πόρων. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κοινοτικό "κεκτημένο" σε αυτό το επίπεδο.Αν όχι, ρυθμίστε αυτήν την "λεπτομέρεια" γιατί είναι αναμενόμενη η "σύσταση" από τους "κακούς" της troika.
  Ενεργός Πολίτης
  απάντηση01
   
   
  ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ | 16/07/2012 19:15
  Κύριε Μωραϊτάκη, δεν αμφισβητώ ότι είστε ένας ικανός οικονομολόγος, αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο είστε τελείως ....εκτός θέματος και πιθανώς θα ήταν καλύτερο να μην υπεισέρχεσθε σε θέματα που δεν κατέχετε. Οι αστικές και φορολογικές δίκες με τις νέες ρυθμίσεις έχουν γίνει αβάσταχτα ακριβές για τα μικρά, μεσαία ακόμα και ανώτερα εισοδήματα, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης/τρόικας να σταματήσει την ροή των υποθέσεων, αντί να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε υπαλλήλους, δικαστές και υποδομές. Όσον αφορά την ποινική δικαιοσύνη τα προβλήματα είναι πολλπλάσια, δεν μπορούν να αναλυθούν σε λίγες γραμμές και δεν "λύνονται" με φοροεισπρακτικές συνταγές.
  Maxomenos nomikos
  απάντηση64
   
   
  Καιρός ήτανε να ακουστούν κάποιες αλήθειες! | 16/07/2012 17:03
  Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να πληρώνω με τους φόρους μου για δικαστικές υπηρεσίες. αν κάποιου του καταπατούνε το χωράφι να πληρώσει αυτός όλα τα έξοδα για την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και αν κερδίσει να του τα πληρώσει ο καταπατητής. Αν πάλι δεν έχει χρήματα, ας το αποδεικνύει (με φορολογικές δηλώσεις, Ε9 κλπ.) και ας του τα πληρώνει το κράτος. Αν κερδίσει να τα πληρώσει στο κράτος ο ηττημένος, αν όχι ο ίδιος. Αλλωστε όλοι αυτοί που χρυσοπληρώνουν δικηγόρους γιατί απαιτούν να τσοντάρω και εγώ για τις δικές τους υποθέσεις
  Maniac
  απάντηση43
   
   
  Λέτε αυτή να είναι η λύση; | 16/07/2012 16:42
  Εχετε μάλλον δίκιο! Αλλά αυτά που αναφέρετε αφορούν άλλες χώρες. Εδώ στην χώρα του σοσιαλισμού, κάθε προσπάθεια για να πληρώνει ο πολίτης τις υπηρεσίες που ζητεί από το κράτος πρέπει να ξορκίζεται ως το ύψιστο κακό. Ετσι πρέπει όλοι μας να πληρώνουμε υψηλά έξοδα λειτουργίας δικαιοσύνης, για να ασκούν εκβιαστικές εγκλήσεις για δήθεν "απάτη" οι δανειστές και στην διαδικασία, όταν έχουν εισπράξει την απαίτησή τους, να αρχίζουν το παραμύθι "ήταν μία παρεξήγηση κύριε Πρόεδρε, δεν με απάτησε ποτέ κλπ.κλπ.". Να μην πω για τις συκοφαντικές δυσφημήσεις (όσοι γνωρίζουν, καταλαβαίνουν...) Εξωδικαστική επίλυση διαφορών είνα η λύση στα μη σοσιαλιστικά κράτη, η οποία όμως εδώ ξορκίζεται και σαμποτάρεται.
  Ισίδωρος ο Γραμματεύς Δικαστηρίων
  απάντηση90
   
   
  και μετά τι;;; | 16/07/2012 16:27
  Συμφωνώ με τις τοποθετήσεις σας. Αλλά τι θα συμβεί όταν απέναντι σας βρείτε όλο τον δικηγορικό κλάδο που εχει και σοβαρή υποστήριξη μέσα στη Βουλή; Σας θυμίζω ότι οι περισσότεροι βουλευτές είναι και δικηγόροι
  Dr. P.Outsas
  απάντηση131