Με την αποκάλυψη ότι στις πρόσφατες εκλογές «ψήφισα Στέφανο Μάνο που έχει μυαλό» προσήλθε την Τρίτη το πρωί στη Βουλή για να διεκπεραιώσει ορισμένες εκκρεμότητες, η πρώην βουλευτής της ΝΔ κυρία Έλσα Παπαδημητρίου. Εδειξε να είναι σαφώς αποστασιοποιημένη από τις πολιτικές επιλογές που έκανε η επιστήθια φίλη της κυρία Ντόρα Μπακογιάννη («γι΄ αυτό δεν ψήφισα ΝΔ, είπε), αλλά και από την πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της ΝΔ τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, την οποία χαρακτήρισε «προβληματική».

***

Κέφι είχε πάντως η κυρία Παπαδημητρίου προσερχόμενη στα παλιά της «λημέρια» της στη Βουλή και αποκάλυψε μάλιστα ότι γράφει και δύο βιβλία, ένα επιστημονικό και ένα άλλο βιβλίο- έκπληξη, το οποίο θα έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συνεργάτης μου επιχείρησε να μάθει το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά η Έλσα ήταν σφίγγα. Σε κάποια στιγμή όμως όταν την ρώτησε εάν αποδέχονταν οι αρχηγοί (τότε στη κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών) την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου να γίνει ίδια Πρωθυπουργός, αντί του κ. Λουκά Παπαδήμου, απάντησε μ΄ ένα μεγαλοπρεπέστατο «Ναι, αμέ γιατί όχι. Θα δεχόμουν να γίνω Πρωθυπουργός της χώρας». Θυμήθηκα ότι η κυρία Παπαδημητρίου είχε ανέκαθεν στενές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου και με τον πρώην Πρωθυπουργό, αφού χρημάτισε και… νταντά του.

***
«Ο πιο σκληρός απ΄ όλους στην Ευρώπη», είναι κ. Γιοργκ ‘Ασμουνσεν, απεφάνθη ο πρώην τσάρος της Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά το εσπρεσάκι που ήπιαν μαζί στο «Ιντερκοντινένταλ» στο περιθώριο του Συνεδρίου του Economist. Αλήθεια τι έλεγαν τόση ώρα οι δύο παλαιοί γνώριμοι, σχεδόν «κολλητοί»; Ο κ. Ασμουνσεν έλεγε ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκλογές είναι «δύσκολο», ότι υπάρχει απόσταση από αυτά που λένε οι τρεις της συγκυβέρνησης με τις απαιτήσεις της τρόικας, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να εφαρμοστεί και μάλιστα το γρηγορότερο το μνημόνιο. Σκληρός ο Άσμουνσεν όμως γιατί; Ήταν (και παραμένει) στενός συνεργάτης του κ. Σόϊμπλε και έχει ανοιχτή γραμμή με την κυρία Μέρκελ, όπως μου εξήγησαν.

***
Μπορεί να μην τους έχουν πληρώσει, αλλά οι βουλευτές και κυρίως τα λεγόμενα «πρωτάκια βουλευτές», άρχισαν σιγά- σιγά να απολαμβάνουν τα προνόμια (όσα τους έχουν απομείνει) από τη βουλευτική τους ιδιότητα. Βουλευτικό αυτοκίνητο, αποσπασμένους υπαλλήλους, κινητό τηλέφωνο και φρουρά. Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έκαναν την διαφορά και αποποιήθηκαν την φρουρά που τους προσφέρει η πολιτεία. Πρόκειται για τον κ. Νάσο Αθανασίου (Υπόλοιπο Αττικής) και Στ. Παναγούλη (Β΄ Αθηνών): «Τι να κάνω τους αστυνομικούς;», έλεγε ο κ. Αθανασίου, αλλά, προσθέτοντας όμως με νόημα «δεν πρόκειται να τους χαρίσω και το βουλευτικό αυτοκίνητο. Θα το πάρω και θα το έχω συνεχώς στο γκαράζ της Βουλής. Έτσι για τους τύπους».

***
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε για άλλη μία κοινοβουλευτική περίοδο το βουλευτικό αυτοκίνητο. Το είχε κάνει και στην προηγούμενη Βουλή, το κάνει και τώρα, ειδοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, να παραχωρήσουν σε όποιον κρίνουν σκόπιμο το βουλευτικό του αυτοκίνητο γιατί θα χρησιμοποιεί το δικό του Skoda.

***
Εκείνο που πρέπει να σημειώσω είναι ότι οι ορισμένοι βουλευτές (κυρίως «πρωτάκια») δεν πρόλαβαν καλά- καλά να ορκισθούν και κατέθεσαν ήδη αίτημα για οπλοφορία. Κατέθεσαν μάλιστα και στις αρμόδιες αρχές αντίγραφα ποινικού μητρώου και ορισμένοι και γνωματεύσεις ψυχολόγων. Ήδη οι αρμόδιοι αρχές έκριναν θετικά το αίτημα σε δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Προσοχή λοιπόν ορισμένοι βουλευτές, πέραν της αστυνομικής φύλαξης που θα έχουν θα οπλοφορούν.

***
Στη Χρυσή Αυγή, μετά τους μετανάστες, βάζουν στο στόχαστρό τους και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίσημο site τους, ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους υπαλλήλους της Βουλής να αποσύρουν από τα γραφεία τους τις γκραβούρες που εικονίζουν ελληνορθόδοξους ναούς!! Και με χιούμορ δεκαετίας του ΄80 σημείωναν ότι τελικά οι τοίχοι έμειναν λευκοί αφού υπήρχε διαφωνία ποιον θα κρεμάσουν ποιο ψηλά, τον Μάο, τον Στάλιν ή τον Τρόσκι.

***

Θαύμα- θαύμα ανέκραξαν όσοι (κατά σύμπτωση) μπήκαν στο site της αλήστου μνήμης… «Δι@υγειας». Θαύμα επειδή εμφανίστηκε την Τρίτη και πάλι ο κ. Ν. Σηφουνάκης ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, υπογράφοντας μάλιστα 15 αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα τα περισσότερα από τα οποία ελέγχονται πολιτικά. Τις αποφάσεις αυτές ο κ. Σηφουνάκης τις είχε υπογράψει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και αφορούν τροποποιήσεις των χρήσεων γης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η πιο «φανταχτερή» είναι το Προεδρικό Διάταγμα (που φέρει την υπογραφή του) και αφορά τροποποίηση των χρήσεων γης σε… οικόπεδα στο Μαρούσι.

***

Επί δύο ώρες καθόταν σε καφετέρια της οδού Βαλαωρίτου, ο στενός συνεργάτης του κ. Αντ. Σαμαράς, βουλευτής Επικρατείας κ. Χρ. Λαζαρίδης συνομιλώντας με αδελφό υφυπουργού. Τι έλεγαν; Ποιος να ξέρει. Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι ο κ. Λαζαρίδης αποδείχθηκε προστάτης των ζητιάνων, των μεταναστών, των πλανόδιων μουσικών κτλ. Ένας απ΄ αυτούς, προφανώς δεν τον γνώρισε, τον πλησίασε και του ζήτησε οικονομική βοήθεια. Ο κ. Λαζαρίδης σηκώθηκε όρθιος, έβαλε το χέρι του στην τσέπη και έδωσε κάποια κέρματα. Τι ήθελε να το κάνει; Σαν σπασμένο τηλέφωνο λειτούργησε η κίνησή του ανάμεσα στους ζητιάνους και σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας- ένας περνούσε από το τραπέζι του. Ο κ. Λαζαρίδης δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο.

***

Η σιγή που επικράτησε στο ΠαΣοΚ στο άκουσμα της προχθεσινής αναφοράς του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα για την αναγκαιότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης προκάλεσε απογοήτευση σε κάποια γραφεία. «Ούτε μία κουβέντα δεν μπορούσε να βγάλει το κόμμα;» αναρωτήθηκαν πρώην υπουργοί και υπενθύμιζαν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες πώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου όταν επιτεύχθηκε η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης και αργότερα όταν κατορθώθηκε η συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Συνεργάτες μου δε είναι σε θέση να γνωρίζουν πως και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν ακριβώς την αντίφαση εξαπέλυσε πρώτη και καλύτερη η ΔΗΜΑΡ.

***

Αφού προχθές ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, ευχαρίστησε τον κ. Κέβιν Κοπ για τη συνεισφορά του στην πορεία της εταιρείας και ευχήθηκε καλή συνέχεια στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα καλωσόρισε στο τιμ του ΟΤΕ τον Μπάμπη Μαζαράκη, με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα των χρηματοοικονομικών θεμάτων σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΕΤΕ). Η επιλογή του κ. Μαζαράκη αποτελεί άλλη μια ψηφίδα που ο Μιχάλης Τσαμάζ βάζει στο παζλ του ΟΤΕ στέλνοντας το μήνυμα για μια «ελληνική πορεία» του Οργανισμού.