Δραστήριο μέλος του Κοινωνικού Συνδέσμου είναι νέος «τσάρος» της Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρας, ενός πολιτικού φορέα, που δεν πήρε μέρος στις εκλογές, δεν είχε ποτέ μεταλλαχθεί σε κόμμα και ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες με πρωτοβουλία των κκ. Γ. Φλωρίδη, Ι. Στουρνάρα και Απ. Δοξιάδη. Και όμως κατάφερε ένα από τα πλέον σημαίνοντα στελέχη του να τοποθετηθεί (από τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά) στην πιο σημαντική, νευραλγική κυβερνητική θέση , αυτή του υπουργού Οικονομικών.

***
Ο κ. Στουρνάρας, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού να αναλάβει υπουργός Οικονομικών, την ώρα που παρουσίαζε ένα βιβλίο και είπε αμέσως το «ναι». Με το που είπε «ναι» ο κ. Στουρνάρας, ένα άλλο παλαιό στέλεχος του ΠαΣοΚ (από το Παρίσι όπου βρισκόταν) πανηγύρισε. Ήταν ο μακροβιότερος «τσάρος» της Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου, που είχε ως συνεργάτη για αρκετά χρόνια τον κ. Στουρνάρα. Τον γνώρισε όταν ήταν φαντάρος (απόφοιτο του Οξφορντ) και του είπε αμέσως να συνεργασθούν.

***
Άλλωστε, ο κ. Παπαντωνίου, είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενος, γιατί, όπως είπε σε συνεργάτη μου, με τρεις που είχε συνεργασθεί όταν ήταν υφυπουργός και εν συνεχεία υπουργός (τότε) Εθνικής Οικονομίας, έγινε ο ένας (ο κ. Λ. Παπαδήμος) Πρωθυπουργός, ο άλλος προτάθηκε ( ο κ. Β. Ράπανος ) για υπουργός Οικονομικών και ο τρίτος ο κ. Στουρνάρας τοποθετήθηκε «τσάρος» της Οικονομίας. Για την ιστορία, σας αποκαλύπτω ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στον έναν μήνα που ο κ. Στουρνάρας ήταν υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης, έκλεισε περισσότερες από 550 υποθέσεις του υπουργείου αθόρυβα.

***
Το Spiegel έγραψε μεταξύ άλλων για τον κ. Ι. Στουρνάρα: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα έχει νέο υπουργό Οικονομικών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ονομάζεται Γιάννης Στουρνάρας. Η συνέπειά του είναι αξιοσημείωτη σύμφωνα με τα ελληνικά Μέσα ενημέρωσης…».

***

«Όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας και έδωσε εντολή οι πάντες (περιλαμβανομένου και του ιδίου) να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες στην τουριστική θέση. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα πετάξει για τη Σύνοδο Κορυφής στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης με αεροπλάνο της γραμμής. Εκείνο που έμαθα είναι ότι πρώτον, και την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς που θα τον συνοδεύσουν (για τη χάραξη της ελληνικής θέσης) και θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη. Δεύτερον θα υπάρξει (κατά πάσα πιθανότητα) συνάντηση την Πέμπτη το απόγευμα του κ. Παπούλια με την Καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και με άλλους ηγέτες. Οι συναντήσεις κλείνονται από την Αθήνα και με τη βοήθεια και του Μαξίμου.

***
Από εδώ και εμπρός οι υπουργοί θα πρέπει να ξεχάσουν το λεγόμενο «Air Μαξίμου». Τα τρία κυβερνητικά τζετ (ανάμεσά τους και το υπερπολυτελές και πανάκριβο Gulfstream) θα πρέπει να γράφουν όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες πτήσης για οικονομία. Τώρα, θα πείτε, υπήρχαν πολλοί που έγιναν υπουργοί και ονειρεύονταν τα κυβερνητικά τζετ, αλλά μάλλον αυτό το όνειρο σταματά. Και σας αποκαλύπτω μάλιστα πως υπάρχουν σκέψεις να πουληθεί ένα ή ακόμα δύο τζετ. Έτσι και αλλιώς τα καύσιμα πλέον είναι πανάκριβα.

***
Είθισται οι απογοητευμένοι (ή ξεχασμένοι) βουλευτές από το κυβερνητικό σχήμα να ξεσπούν στη μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου της Βουλής. Δεν τους έκανε υπουργούς ο Πρωθυπουργός, στον Πρόεδρο της Βουλής ξεσπούσαν και ας μην είχαν τίποτα εναντίον του. Τώρα τι θα γίνει που η ΝΔ πρότεινε ως Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη: Θα τον ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση; Θα τον ψηφίσουν και 129 βουλευτές της ΝΔ, ή και οι 33 του ΠαΣοΚ ή και 17 της ΔΗΜΑΡ; Υπάρχουν βουλευτές που αμφιβάλλουν…

***
Και δικαίως αμφιβάλλουν, αφού από χθες άρχισε να κυκλοφορεί μία φήμη που θέλει τον κ. Β. Πολύδωρα να σκέφτεται και αυτός να θέσει υποψηφιότητα. Ο ίδιος δεν λέει τίποτα αλλά οι συνεργάτες του λένε ότι κ. Πολύδωρας μπορεί καμιά φορά να απασφαλίζει αλλά συνήθως τάσσεται υπέρ της κομματικής νομιμότητας. Αλλά αν το κάνει ποιος θα του πει όχι; Θα τον διαγράψουν; Όχι βεβαίως. Ο κ. Πολύδωρας άλλωστε νιώθει αδικημένος που πήγε στην πηγή και δεν ήπιε νερό. Έγινε για λίγες ημέρες Πρόεδρος της Βουλής και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αποφασίστηκε στη θέση του να προταθεί ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

***
Μία αποτυχούσα βουλευτής του ΠαΣοΚ, ήδη ξενιτεύτηκε. Προσωρινά βεβαίως. Πρόκειται για την κυρία Εύα Καϊλή που έχασε την έδρα της επειδή ο αρχηγός της (και υποστηρικτής του) κ. Ευ. Βενιζέλος προτίμησε την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας την έξω. Συνεργάτης μου την βρήκε στο Λονδίνο σε πλήρη δράση. Δίνει συνεντεύξεις σε διάφορα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα και επιτίθεται εναντίον της… Μέρκελ για την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Ελλάδας και γενικότερα έναντι της Ευρώπης. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, η Εύα ξεσπαθώνει εναντίον της Μέρκελ.