από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Για μια αποτελεσματική ελληνική εξωτερική πολιτική

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η εξωτερική πολιτική έχει πρωταρχικό στόχο την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει μια εξωτερική πολιτική ταγμένη στη διαφύλαξη και επέκταση των διεθνών συμμαχιών και στην υποβοήθηση της οικονομικής ανάταξης της χώρας.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζεται διεθνώς αποδυναμωμένη. Αυτό δεν σημαίνει αδρανοποίηση για την Ελληνική διπλωματία. Το αντίθετο μάλιστα: η κρίση επιτάσσει ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων της. ΄Οπως έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής «δεν υπάρχουν μικρές χώρες, μόνο μικρές πολιτικές».

Η εξωτερική πολιτική καλείται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη σημερινή συγκυρία εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της πατρίδας και εκμεταλλευόμενη τις όποιες ευκαιρίες προσφέρει το διεθνές περιβάλλον για ανάπτυξη. Μερικά από τα θέματα που χρήζουν της άμεσης προσοχής της ηγεσίας του ΥΠΕΞ μετά τις εκλογές είναι:

α) η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απλοποίηση, έστω και κατ’εξαίρεση, της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζας) από χώρες όπως η Ρωσία και τις πλούσιες χώρες του Κόλπου. Η συμφωνία του Σένγκεν δεν μπορεί να αποτελεί ανάχωμα για τον Ελληνικό τουρισμό.

β) η παράνομη μετανάστευση είναι πρόβλημα Ευρωπαϊκό. Η πατρίδα μας είναι σήμερα διπλά αδικημένη γιατί δέχεται τους περισσότερους μετανάστες από οποιαδήποτε άλλο εταίρο μας και παράληλλα λοιδορείται για την κακομεταχείρισή τους. Η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να διεκδικήσει την κοινοτική αλληλεγγύη και να διεκδικήσει την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος που πλήττει την κοινωνική συνοχή.

γ) Η εξομάλυνση της Ελληνο-Γερμανικής σχέσης, που έχει υποστεί ρήγμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, είναι κρίσιμη. Οι αντι-Γερμανοί υπερπατριώτες βλάπτουν τον ελληνικό τουρισμό, τις ελληνικές εξαγωγές και, εν τέλει, τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Η Γερμανία παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, και χωρίς τη συνδρομή της δεν μπορεί να υπάρξει ομαλή λύση του Ελληνικού προβλήματος. Η προσπάθεια πρέπει να επεκταθεί στους παραγωγικούς φορείς και την κοινή γνώμη.

δ) Η προώθηση αφενός της εκμετάλευσης όλων των ελληνικών κοιτασμάτων  και η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα σήμερα. Η Τουρκία έχει εκμεταλευτεί εμπορικά (και όχι μόνο) την Αραβική άνοιξη υπέρ των προϊόντων της, μέσα από την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με τις αναδυόμενες φιλο-ισλαμικές κυβερνήσεις στην περιοχή. Η ελληνική οικονομική διπλωματία δεν έχει ενεργοποιηθεί στο βαθμό που οι καιροί απαιτούν.

ε) Τέλος, η ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο ανατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε βάρος μας, καθώς περικόπτονται οι αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την ανάπτυξη της Τουρκίας μέσω της αύξησης κατά 180% μέσα στο 2011 των Ελληνικών εξαγωγων, και η Εθνική Τράπεζα βασίζεται στις ευημερούσες τουρκικές της επενδύσεις. Όμως, μακροπρόθεσμα, η ενδυνάμωση της Τουρκίας ενέχει κινδύνους. Η Ελλάδα μόνη της αδυνατεί να εξισορροπήσει την Τουρκία. Μετά το 1999 επιχείρησε να το κάνει με τη συνδρομή της Ευρώπης. Όμως σήμερα η ευρωπαϊκή επιρροή στην Τουρκία είναι περιορισμένη και η μόνη δύναμη στην περιοχή που προσφέρεται για στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα είναι το Ισραήλ, το οποίο είναι διπλά χρήσιμο, τόσο λόγω της ισχύος του όσο και λόγω της επιρροής του στην Ουάσινγκτον.

*Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στη Β' ΑθηνώνΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Στερνή μου γνώση... | 04/05/2012 13:33
  Αργησε να καταλάβει ο κ. Βαρβιτσιώτης τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Και λόγω χώρου φαντάζομαι, δεν επεκτείνεται και σε όλα τα άλλα θέματα, όπως τις σχέσεις με τα Σκόπια, την Ρωσία, την ΕΕ κλπ. Στα 5 θέματα βέβαια που επιλέγει, υπάρχει αντίλογος. α) Η απλοποίηση της βίζας είναι ΚΑΙ θέμα ικανών υπαλλήλων. Και δυστυχώς οι διπλωματικοί μας υπάλληλοι ειδικά στην Ρωσία έχουν κατηγορηθεί για πολλά, ειδικά από το 2004 και μετά. β) Για την παράνομη μετανάστευση κανένα κόμμα δεν έκανε όσα έπρεπε. Η ΝΔ αξιοποίησε βέβαια την ΕΕ για κοινή φύλαξη των συνόρων, και το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε κάποια κονδύλια για έργα, αλλά μένουν ακόμα πολλά. Και η μικροκομματική πολιτική τύπου Βορίδη σίγουρα δεν επιτρέπεται. γ) Για την ρήξη στις σχέσεις με την Γερμανία (και με τις άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, και με όλα τα δεξιά κόμματα, και με τους Ρώσους, και με πολλούς άλλυς) αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ΝΔ και η ανερμάτιστη πολιτική των ηγετών της. Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως μια κυβέρνηση με τον Σαμαρά, που και από την προηγούμενη εμπειρία του ως υπουργός εξωτερικών και ως ευρωβουλευτής δείχνει να έχει πλήρη άγνοια της διεθνούς διπλωματίας, θα μας κάνει να κερδίσουμε όσα χρειαζόμαστε. δ) Για την ανικανότητά μας να εκμεταλλευτούμε άμεσα τα κοιτάσματα της Μεσογείου αποκλειστική ευθύνη έχει η ΝΔ, που το 2004 αρνήθηκε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο για την χάραξη της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία το είχε αποδεχθεί, ανατρέποντας χωρίς αντίκρυσμα την πολιτική των προηγούμενων 30 χρόνων της Ελλάδας. Οσο για την ανικανότητα της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί την Αραβική άνοιξη, πάλι η ΝΔ φταίει. Οι ικανότατες και με μεγάλη εμπειρία ελληνικές τεχνικές εταιρίες, που θα μπορούσαν και πάλι να αναλάβουν μεγάλα έργα στην περιοχή, από το 2006 χειμάζονται με μια πρωτοφανή κρίση που τις άφησε χωρίς κεφάλαια κίνησης. ε) Για την ανατροπή της ισορροπίας με την Τουρκία πάλι φταίει η ΝΔ, που δεν έκλεισε τα ανοικτά θέματα (Αιγαίο - Κυπριακό) το 2004 με την ισχυρή στήριξη της ΕΕ. Τώρα η ευκαιρία χάθηκε, για άλλα 30 χρόνια.
  Αλέξανδρος Αθ.
  απάντηση00
   
   
  Θα φας καλά στην Β Αθηνών . | 03/05/2012 20:36
  Διαβάζοντας την άποψη του κυρίου Βαρβιτσιώτη αναρωτήθηκα , μα καλά τόσα χρόνια στην πολιτική τώρα είδε τα στραβά ? τώρα ανακάλυψε την αδυναμία της Ελλάδος διεθνώς ? Τώρα ανακάλυψες ότι μας έχουνε γραμμένους ? Και τα αίτια είσαστε εσείς ,οι ατροφικοί ακάματοι πολιτικοί , διότι εάν ήσασταν όντως άνθρωποι που αγαπούσατε την Ελλάδα θα θυσιάζατε ορισμένες διευκολύνσεις , τι μας χρειάζεται η συμφωνία του Σένγκεν , με νοιάζει εάν πρέπει να βγάλω βίζα για να πάω στης Βρυξέλλες , με νοιάζει όμως ότι χωρίς το Σένγκεν θα ερχότανε στην Ελλάδα ποταμός τουριστών , και δεν θα παρακαλάγαμε τους Γερμανούς να μας βρούνε φόρμουλα , η να μας δώσουνε το ΟΚ . Σε ότι αφορά τους λαθρομετανάστες , μας υποχρέωσε κάποιος να τους δεχόμαστε ? γιατί καταστρέψατε τα ναρκοπέδια ? γιατί φτάσατε στο σημείο ακόμη να θέλετε αφοπλισμό τον κατοίκων της παραμεθορίου , γιατί ? σας το ζητήσανε ? και εάν ναι , ποιος ? θέλετε την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ , γιατί κάποιος σας υποχρέωσε να την υπογράψετε ? όταν υπογράφατε κάφροι πολιτικοί δεν σκεφτόσασταν τι είναι ? τώρα σας έπιασε ο πόνος ? Εσύ με αυτά που γράφεις σε βάρος μας και υπέρ των Γερμανών θέλεις την ψήφο του Ελληνικού λαού , λέτε ότι κάποιοι είμαστε αντί-Γερμανοί , και γιατί όχι ? εμείς χάσαμε όλα !! εσύ τι έχασες ? τον μισθό σου ? την ηρεμία σου ? το μέλλον σου ? το μέλλον τον παιδιών σου μήπως ? βέβαια εσύ τους αγαπάς , τρέφεσαι με χρήματα του δικού μας ιδρώτα γιατί να μη τους αγαπάς , ηλίθιε ,καραγκιόζη , εξυπνάκια , αντί να ζητάς αυτά που μας οφείλουνε , η έστω να κάνουμε συμψηφισμό εσύ το βιολί σου . Για να εκμεταλλευτής τα Ελληνικά κοιτάσματα πρέπει να έχεις πλάτες , αλλά πλάτες αρκούδας , και όχι ξεπουπουλιασμένου αετού , ηλίθιε , την αρκούδα την έδιωξες μαζί με τους άλλους κάφρους της συγκυβέρνησης και τώρα σκούζεις για τα κοιτάσματα , που είναι ο αετός σου να στα εξασφαλίσει . Αν είχες πλάτες αρκούδας δεν θα είχες ανάγκη τους εξοπλισμούς , και περιττά έξοδα , βλέπε Κύπρο , ηλίθιε .
  W.Q
  απάντηση20
   
   
  Αμάν | 03/05/2012 14:43
  Την είχατε την ευκαιρία σας κύριε στο παρελθόν. Ελπίζω οτι δεν θα την ξαναέχετε γιατι τα κάνατε σκ...
  Αναποφάσιστος
  απάντηση40
   
   
  ΛΟΓΙΑ | 03/05/2012 10:43
  Και ποιός σου είπε,ότι το Ισραήλ έχει για την Αμερική την σημασία που είχε στο παρελθόν? Δεν έχεις συλλάβει τα μηνύματα των καιρών!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση12