από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Η άλλη πλευρά του λόφου: Ας καταλάβουμε τους Γερμανούς

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δανείζομαι τον τίτλο από το διάσημο στους ειδικούς βιβλίο του Άγγλου στρατιωτικού ιστορικού σερ Μπάζιλ Λίντελ Χαρτ, που λίγο μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσίασε τον πόλεμο μέσα από τις εμπειρίες των Γερμανών.

Δεδομένου ότι πολλοί πολιτικοί μας, με κύριο τον κ. Βενιζέλο, δεν χάνουν ευκαιρία να μας υπενθυμίσουν ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο (όμως εναντίον ποιών;) και δεδομένου ότι η νικηφόρα έκβαση κάθε πολέμου απαιτεί την γνώση του αντίπαλου, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις θέσεις και τα επιχειρήματα της γερμανικής πλευράς, όσο γίνεται πιο νηφάλια.

Φυσικά, όπως σε κάθε πόλεμο, η εύκολη λύση είναι η δαιμονοποίηση του αντιπάλου, όπου καταφεύγουν έντυπα λαϊκής κατανάλωσης και χαμηλής στάθμης και από τις δυο πλευρές, αλλά, πιο επικίνδυνο, και ορισμένοι πολιτικοί. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως τα σοβαρά γερμανικά ΜΜΕ, όπως η Φρανκφούρτερ Ζάϊτουνγκ και πολλές άλλες, και πολιτικοί όπως ο Χέλμουτ Σμίτ, επανειλημμένα έχουν υποστηρίξει και προβάλλει αντικειμενικά ελληνικές και ευρωπαϊκές θέσεις.

Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί μίλησαν για εκβιασμό στις διαπραγματεύσεις, όμως αν υπήρξε εκβιασμός, σε τι διαφέρει από τον εκβιασμό του κ. Βενιζέλου προς τους πολίτες πως αν δεν πληρώσουν το τέλος ακίνητης περιουσίας θα στερηθούν (καταχείμωνα) το βασικό αγαθό του ηλεκτρισμού; Και πώς μπορούν να μιλούν για εκβιασμό όταν η προηγούμενη κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ως «απατεώνας» εφόσον δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα από το πρώτο μνημόνιο του Μαΐου 2010;

Ας θυμηθούμε ότι ήδη εκεί προβλεπόταν η αναγκαία μείωση του κράτους με μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποιήσεις 50 δις. και καταργήσεις-συγχωνεύσεις άχρηστων οργανισμών κλπ ( όπως της διαβόητης ΑΓΡΟΓΗΣ που μόνο το 2010 δημιούργησε ζημιές 25 εκ. ευρώ). Αντί να γίνουν αυτά, μέχρι το τέλος του 2011 δεν είχε γίνει τίποτα, και τον Ιούλιο του 2011 «ανακάλυψε» η τότε κυβέρνηση την «εφεδρεία», για να διαπιστώσει στα τέλη Δεκέμβρη την παταγώδη αποτυχία της.

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, οι μοναδικές ήταν μεριδίου του ΟΤΕ προς την DT (συμφωνημένο ήδη) και του ΟΠΑΠ, ενώ πχ ο πρωταθλητής της απραξίας υπουργός Τουρισμού κος Γερουλάνος επί 26 μήνες δεν κατόρθωσε να συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ! από την μεγάλη ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ (35 Ξενία, εκτάσεις, γκολφ, ιαματικές πηγές κλπ) που μάλιστα δεν θα είχε και το παραμικρό  κόστος. Άρα, η κυρία Μέρκελ έχει απόλυτο δίκιο σε αυτά τα θέματα να τηρεί σκληρή στάση.

Ως προς το ευρωομόλογο, η κυρία Μέρκελ θεωρεί πως η «κολεκτιβοποίηση»  του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης θα δημιουργούσε μια «ένωση χρέους», όχι μια «ένωση σταθερότητας» και μία «μεταβατική ένωση» όπου οι χώρες που ακολούθησαν σταθερή πολιτική, όπως η Γερμανία, θα αναγκασθούν να επιβαρυνθούν λόγω της αύξησης των επιτοκίων των ευρωομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά, για την πολιτική των «ασώτων» χωρών. Χρειάζεται, σύμφωνα με την λογική αυτή, να δημιουργήσουμε πρώτα παρεμφερή επίπεδα ανταγωνιστικότητας, για να έχουμε μετά παρεμφερή επίπεδα επιτοκίων και όχι αντίστροφα, καθώς και παρόμοια επίπεδα προϋπολογισμού ως προς τα ποσοστά χρέους και ελλειμμάτων, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας του Μάαστριχτ. Έπεται, πως οι «άσωτες»  χώρες πρέπει να ακολουθήσουν πολιτική εσωτερικής προσαρμογής με κόστος βέβαια την ύφεση.

Ο αντίλογος στα σοβαρά αυτά επιχειρήματα είναι διπλός: πρώτον, παρατεταμένη ύφεση σε πολλές χώρες της ΟΝΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία) τελικά θα δημιουργήσει ύφεση και στην Γερμανία που το ΑΕΠ της εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τις εξαγωγές της στην Ευρωζώνη, πέρα από τις αρνητικές συνέπειες για τις χώρες αυτές. Δεύτερο, ο ηγεμόνας μιας νομισματικής ένωσης, όπως η Γερμανία στην ΟΝΕ, που είναι ο κύριος ωφελημένος (λόγω εξαγωγών που διευκολύνονται από το κοινό νόμισμα) σε καλές εποχές, πρέπει να είναι διατεθειμένος να αναλαμβάνει ένα κάπως μεγαλύτερο κόστος, την άνοδο του επιτοκίων των ευρωομολόγων στις λιγότερο καλές εποχές αλλιώς η θέση του ως ηγεμόνα θα αναβαθμιστεί με πιθανόν καταστρεπτικές συνέπειες για όλους.

Η κυρία Μέρκελ υποστηρίζει ακόμα πως αν το χρέος γίνει κοινό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η διάκριση της προέλευσης του γίνεται δύσκολη και το «ηθικό ρίσκο»  (moral hazard) μεγαλώνει, δίνεται δηλαδή κίνητρο στους λιγότερο εγκρατείς δημοσιονομικά  να παραμείνουν « άσωτοι». Επιπλέον, το ευρωομόλογο είναι αντίθετο με την Συνθήκη του Μάαστριχτ που προβλέπει πως καμία χώρα δεν είναι υπόλογη για μια άλλη. Άρα, αν η Γερμανία δεν μπορεί να παρέμβει για να συγκρατήσει τα χρέη άλλων χωρών, δεν μπορεί να είναι υπόλογη γι’ αυτά.

Πάντως πρέπει να διευκρινίσουμε πως η συμμετοχή της Γερμανίας και στα δυο ελληνικά δάνεια (22 δις το 2010 και περίπου 23 δις για το νέο έτος) δεν προέρχονται από τον γερμανικό προϋπολογισμό, άρα δεν επιβαρύνουν τον Γερμανό φορολογούμενο. Η Γερμανία δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο τότε 2-3% και τώρα πολύ χαμηλότερο και το δανείζει στην Ελλάδα με επιτόκιο 4,2% για το πρώτο δάνειο. Άρα πρόκειται για «καλή δουλειά» (όπως άλλωστε την ονόμασε η γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Ρουντσάου) για την Γερμανία και τον Γερμανό φορολογούμενο, που θα εισπράξει συνολικά 450 εκ. ευρώ από αυτή τη διαφορά επιτοκίων.

Εδώ λοιπόν τίθεται το θέμα τροποποίησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ: θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια κοινή δημοσιονομική πολιτική (που ουσιαστικά λείπει, παρά τα δυο δημοσιονομικά κριτήρια) κάτω από την προϋπόθεση της δημιουργίας ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου που θα ελέγχει την δημοσιονομική πολιτική (και προσαρμογή των χωρών-μελών) κάτι ανάλογο με την τωρινή ύπαρξη «υπουργού Εξωτερικών»  στην ΕΕ.

Νομίζω ότι η λογική αυτή είναι κατά βάση σωστή και πως στην Ελλάδα, με την κάκιστη εμπειρία που είχαμε από την δημοσιονομική μας πολιτική, θα έπρεπε να την κατοχυρώσουμε με συνταγματικές τροποποιήσεις που θα προβλέπουν κυρώσεις προς υπουργούς που θα παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα (θα πάψουν δηλαδή να είναι ανεύθυνοι όπως τώρα με τον ισχύοντα νόμο του κ. Βενιζέλου) και θα είναι υπόλογοι ακόμα και για περιπτώσεις απραξίας, για να αποφύγουμε μελλοντικά «φαινόμενα τύπου Γερουλάνου» .(Υπενθυμίζω πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην δεκαετία του 1980 κέρδισε προσφυγή για απραξία στον τομέα της πολιτικής μεταφορών εναντίον της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο).

Ο κ. Νίκος Κ. Κυριαζής είναι Καθηγητής Οικονομικού πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συγγραφέας


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ποινικός και Αστικός Έλεγχος στους Πολιτικούς για το ρουσφέτι ,τοπικισμό ... | 06/03/2012 19:42
  "θα έπρεπε να κατοχυρώσουμε Συνταγματικές τροποποιήσεις που προβλέπουν κυρώσεις για Υπουργούς που θα παραβιάζουν ..." Κύριε Κυριαζή θα ήθελα να επεκτείνω την πρότασή σας για κυρώσεις αστικές και ποινικές σε όλα τα μέλη των πολιτικών -υπουργικών,γραφειοκρατικών -διοικητικών κτλ ομάδων που οι πράξεις τους καλιεργούν τη διαφθορά.Δηλ ένας υπουργός ή ένας γενικός γραμματέας Υπουργείου όταν προσλάνει υπαλλήλους γνωστούς του ( ψηφοφόρους του,συγγενείς του ή οποιοδήποτε πελάτες του) να ελέγχεται ποινικά και αστικά για την ζημία που προκάλεσε στο κράτος· γιατί η διαφθορά έχει τεράστιες αρνητικές οικονομικές συνέπειες στην Κοινωνία. Πέρα από το ρουσφέτι και ο τοπικισμός πρέπει να ελέγχεται με το ίδιο τρόπο.Δεν μπορεί ένας υπουργός να χρησιμοποιεί όλα τα κονδύλια του υπουργείου του μόνο για την Εκλογική του Περιφέρεια ( χαρακτηριστική περίπτωση οι Υπουργοί αθλητισμού οι οποίοι κατασκεύζαν διάφορα έργα αποκλειστικά και μόνο στην εκλογική Περιφέρεια ).
  Δημ Μπόνιας
  απάντηση50
   
   
   
  Θα δανείζατε έναν αναξιόπιστο? | 26/02/2012 17:28
  Κύριε καθηγητά διάβασα με προσοχή το άρθρο και έχω ένα καίριο ερώτημα. Λέτε ότι οι Γερμανοί θα αποκομίσουν κέρδη. Θεωρητικά έχετε δίκιο, αλλα μήπως το ρίσκο που αναλαμβάνουν δανείζοντάς μας είναι μεγαλύτερο από δυνητικό κέρδος? Εσείς θα δανείζατε κάποιον εάν δεν είσασταν βέβαιος ότι θα σας απέστρεφε τα χρήματά σας? Η απάντηση είναι προφανώς. Συνεπώς οι Γερμανοί μας δανείζουν με μεγάλη απροθυμία και έχουν δίκιο, για΄τι και εμείς θα δυσφορούσαμε ως φορολογούμενοι εάν μας έλεγαν ότι πρέπει να δώσουμε σημαντικά ποσά σε μια από τις γειτονικές μας χώρας που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Ετσ δεν είναι ή κάνω λάθος?
  Pyros
  απάντηση175
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ... | 26/02/2012 14:40
  Kύριε Κυριαζή λέτε πολύ ηχηρές, ευθείες και μη αρεστές κουβέντες. Δυστυχώς είναι αλήθειες, πικρές αλήθειες που εμείς οι ίδιοι δέν θέλουμε να καταλάβουμε. Πώς να το καταλάβει άραγε ο ΔΕΚΟΤΖΗΣ τής σύνταξιοδότησης στο 50 ετος της ηλικίας του οτι ο γερμανός πρέπει να δουλέψει μέχρι και τα 65 του για να εισπράξει ώς σύνταξη το 55% του τελευταίου του μισθού. Πώς να καταλάβει ο Ελληνας Δ. Υπάλληλος οτι στο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ απαγορεύεται η απεργία δίοτι το γερμανό Δ.Υ. τον πληρώνει ο πάμπλουτος αλλα και ο παμφτωχος γερμανός πολίτης όπως ακριβώς και τον έλληνα ΔΥ το πληρώνει ο πάμπλουτος και ο πάμφτωχος έλληνας αλλά του Ελληνα Δ.Υ δέν του καίγεται καρφάκι....Δυστυχώς όμως και μεις οι πολίτες φέρνουμε ένα μεγάλο ΜΕΡΙΔΙΟ της υπευθυνότητος για τη καταστροφή που ζούμε.. Ψηφίζοντας πάντοτε αυτούς που μας έλεγαν ωραία λόγια λές και είχαμε πάθει ένα αθεραύπευτο Ναρκισισμό... σαν να πηγαίναμε στο ψυχίατρο ομαδικά να ακούσουμε πόσο ΚΑΛΟΙ ειμαστε ανταγωνιζόμενοι τους διπλανούς βαλκανικούς λαούς αλλά όχι το πυρήνα της Ευρώπης..Και ήλθε το ΕΥΡΩ και βλέπουμε πόσο γυμνοί είμαστε...και εμείς..πάλι τα ίδια λέμε.....( ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΦΤΑΙΝΕ)....
  Βαγγέλης
  απάντηση242
   
   
  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο | 25/02/2012 12:20
  food for thought που λένε και οι αγγλοσάξονες
  θεότρελος κερλάκας
  απάντηση273
   
   
  Πολυ καλο αρθρο | 25/02/2012 12:04
  Τεκμηριωμενο και επι της ουσιας. Ευγε
  BM
  απάντηση310
   
   
  ,, | 25/02/2012 10:52
  Αρνουνται οι συμπολιτες μας,με την βοηθεια γραφικων πολιτικων και πολιτικαντηδων,να δουν καταματα την πραγματικοτητα.Αρνουνται την κοινη λογικη,αρνουνται το αυτονοητο και απλα ειναι προσκολλημενοι σε συνθηματα φτηνα,ευκολα και ανεξοδα..(νομιζουν,γιατι αν επαληθευτουν θα ειναι αιματηρο το αντιτιμο τους).Η Μερκελ ειναι εχθρος,οι Γερμανοι ειναι ναζι,ο Σοιμπλε ανθελληνας κλπ τα ευκολα κλισε.Αυτα μας εφεραν εδω που ειμαστε.
  E.S
  απάντηση483
   
   
  Μια ζωή τα ιδια | 25/02/2012 10:03
  Σάν Έλληνες μαθαμε πρώτα απ'όλα τους δικούς μας καραγκιοζιδες??? ο εχθρος είναι εχθρος. έχει τα δικά του επεκτατικα σχέδια για τον ενα ή τον άλλο λόγο. Εμεις όμως γιατι δεν κοιτάμε στην στάνη μας που επρεπε όλοι οι διεφθαρμένοι πολιτικοι να τουφεκιστουν δημόσια για παραδειγματισμό??? Ακόμα τους έχουμε βολεμένους, οι συναδέλφοι τους εξακολουθούν να τους καλύπτουν και έχουν το θράσος να ξαναβάλουν και υποψηφιότητα. Μια ζωή μακάκες θα μεινουμε οι Έλληνες με το φραπέ στο χέρι και το σύνδομο του ωχ-αδελφισμού. Δέν μας φταιει καμιά ξενη χώρα στο κάτω κατω. Μόνοι μας θεσαμε το κράτος μας σε αυτή την θέση. Καλά να πάθουμε που μάθαμε να ψηφίζουμε κληρονομικότητα πολιτικών. Εγώ σου λέω ότι και το 2212 πάλι υποψηφιοι θα είναι απογονοι του παπανδρέου και του καραμανλή. Όπου θες γραψε το.
  Αρης.
  απάντηση223
   
   
  Νηφάλια λογική | 25/02/2012 10:02
  Κατ αρχην συγχαρητήρια. Επιτέλους νηφάλια λογική. Θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω μερικές αντιρρήσεις που όμως με κανένα τρόπο δεν μειώνουν την εκτίμηση μου. 1. Γράφετε, κ. Κυριαζή, <>. Έιναι η ανταγωνιστικότητα αυτή που πρέπει να ειναι παρεμφερής η μάλλον η εκτίμηση του δανειστή οτι το ρίσκο του δανεισμού είναι παρεμφερές; Διότι αν ισχύει το δεύτερο, τότε λόγω του βεβαρημένου οικινομικού μας παρελθόντως χρειαζόμαστε ποσοστά χρέους και ελλειμμάτων ακόμα πιο υποδειγματικά απο αυτά της Γερμανίας. 2. Επίσης γράφετε <>. Σύμφωνοι, μονο που απο γερμανική σκοπιά προτιμότερη είναι μια τέτοια μάλλον μικρή ύφεση τώρα με αντίκρυσμα την δημοσιοοικονομική εμπιστοσύνη σε όλη τη Ευρωζώνη, παρα μια πολύ βαθύτερη αργότερα με αιτίες και συνέπειες παρόμοιες της αμερικανικής του 2009. 3. Γράφετε <>. Και εδώ συνμφωνούμε, μόνο που η κοινή αντίληψη στην Γερμανία είναι ότι ανέκαθεν έπαιζε τον ρόλο του Europe´s paymaster. Και μη ξεχνάμε οτι η Γερμανία θέλει να είναι αναταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα λάβει σοβαρά υπ όψιν δυσκολίες των Ευρωπαικών της εταίρων αν συνεπάγονται μέτρα που διακινδυνέουν τις παγκόσμιες της εξαγωγές. Τέλος επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η Γερμανία δεν ειναι αντίπαλός μας. Έχουμε κοινό πολιτιστικό παρελθον, κοινές αντιλήψεις, κοινό μέλλον αλλά ακόμα και κοινή την πεποίθηση οτι τελικά δεν θα επιτρεψουμε να μας κυριαρχήσουν λαικιστές.
  The German viewpoint
  απάντηση200
   
   
  ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ | 25/02/2012 09:44
  Γιατί αργήσατε κ. Καθηγητά? Τώρα χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια. Εύχομαι να μην είναι αργά ! Κάπως έτσι αργούν οι ....δήθεν κοινοβουλευτικές επιτροπές και παραπλανούν τους πάντες, ότι η.....κρίση του κ. Εισαγγελέα ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις ...ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατά την μεταφορά του 1 εκατομμυρίου είναι σεβαστή και…. ανέλεγκτη ! Τον σκοπό της μεταφοράς τον έμαθε όμως, η δεν τον ενδιέφερε ? Με τέτοια δικαιοσύνη και καταστρατήγηση κανόνων οικονομικής θεωρίας, ηθικής και χρηστών συναλλακτικών ηθών περιμένετε σωστή αξιολόγηση του άρθρου σας ?
  K.Frangos
  απάντηση210