Τρέµε, Φώφη. Ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του στην Α’ Αθηνών ο κ. Παύλος Γερουλάνος. Μου λένε ότι ο Παύλος παραδέχεται πλέον στις συζητήσεις του ότι θα είναι εκεί υποψήφιος. ∆εν ξέρω αν πρόκειται για άλµα στο κενό. Συνεργάτης µου µε ενηµερώνει ότι ο υπουργός Πολιτισµού σχεδιάζει εδώ και αρκετό καιρό τη συµµετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό έχει συµβουλευθεί ειδικούς της επικοινωνίας και δηµοσκόπους. Ως γνωστόν, οι περισσότεροι ειδικοί της επικοινωνίας εκστοµίζουν ανοησίες και οι περισσότεροι δηµοσκόποι διαµορφώνουν µε τέτοιον τρόπο τις µετρήσεις έτσι ώστε οι πελάτες τους να τους παραγγέλνουν ακόµη περισσότερες.

***

εν απορώ λοιπόν που διακινείται η πληροφορία ότι µετρήσεις έδειξαν πως ο κ. Γερουλάνος µπορεί να κερδίσει περισσότερους σταυρούς από την κυρία Αννα ∆ιαµαντοπούλου, τον κ. Κ. Σκανδαλίδη και τον κ. Χρ. Παπουτσή, ενώ ακόµη και η ως χθες αδιαµφισβήτητη πρωτοκαθεδρία της κυρίας Φώφης Γεννηµατά τίθεται εν αµφιβόλω. Ωστόσο «µπράβο» στον Παύλο που τολµά να αναµετρηθεί µε τα ιερά τέρατα του ελληνικού σοσιαλισµού. Προφανώς ελπίζει ότι θα καταποντιστούν, κάτι που δεν είναι απίθανο να συµβεί.

***

Ερευνες διεξάγουν ξένες µυστικές υπηρεσίες για το άρωµα που χρησιµοποιεί ο κ. Βαΐτσης Αποστολάτος, αφού η παρουσία του και µόνο ζαλίζει επικίνδυνα τους εκπροσώπους και των δύο φύλων που βρίσκονται σε ακτίνα εκατό µέτρων από το σηµείο όπου βρίσκεται. ∆υστυχώς, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ διατηρεί µυστικό το εν λόγω άρωµα. Εξίσου µυστικές δεν κρατήθηκαν οι καταθέσεις του. Η δηµοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» του κ. Αποστολάτου επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του «Βήµατος» στις 23 Απριλίου 2011 µε τίτλο «Βαΐτσης Αποστολάτος: Ο βουλευτής που την έκανε λαχείο».

***

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ ο βουλευτής κέρδισε από τυχερό παίγνιο 1,2 εκατ. ευρώ. Τότε διέψευσε την πληροφορία, αλλά τώρα αποδείχθηκε ότι πράγµατι κέρδισε το ποσό, το κατέθεσε σε δύο διαφορετικές τράπεζες και από τότε δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Τα ξαφνικά πλούτη δεν επηρέασαν τη συµπεριφορά του, αλλά είναι βέβαιον ότι θα επηρεάσουν τη συµπεριφορά πολλών από εκείνους που τον γνωρίζουν…

***

Τα οικονοµικά της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι τόσο θαυµάσια που επανήλθε η αµερικανικής εµπνεύσεως ιδέα της έκδοσης κάρτας VIP προς 2.000 ευρώ εκάστη. Υποτίθεται ότι οι ευκατάστατοι οπαδοί του κόµµατος θα αγοράζουν τις κάρτες οι οποίες θα εξασφαλίζουν προνόµια, όπως ένα γεύµα µε τον πρόεδρο. Εχει ξεκινήσει λοιπόν µια εσωκοµµατική διαβούλευση για τη «βεντάλια των προνοµίων» που θα συνοδεύει την κάρτα και οι προτάσεις πέφτουν βροχή. Μια ιδεολογική συζήτηση µε τον κ. ∆. Αβραµόπουλο. Μια ανταλλαγή απόψεων επάνω σε υπαρξιακά θέµατα µε τον κ. Χρ. Λαζαρίδη . Ενα µεσηµέρι στο γήπεδο σε αγώνα του Ολυµπιακού µαζί µε τον κ. Γ. Μουρούτη. Μια αρχαιοελληνική βραδιά µε την κυρία Βασιλική Τζότζολα και τον κ. Κ. Ζουράρι. Και για όσους έχουν πιο σκληρά γούστα, µια βραδιά µε τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη.

***

Οσοι δεν διαθέτουν 2.000 ευρώ για πέταµα και ανήκουν στις λαϊκές τάξεις της Ν∆ µπορούν να απολαµβάνουν αντιµνηµονιακές βραδιές σε ταβέρνες, όπως εκείνη που διοργανώθηκε τις προάλλες στην ταβέρνα «Αντιµνηµόνιο» από τον κ. Ι. Μανώλη. Τη βραδιά τίµησαν άνθρωποι του κ. Σαµαρά και συγκεκριµένα ο κ. Γ. Μουρούτης και ο νέος διευθυντής του γραφείου του προέδρου κ. Κ. Μπούρας. Ξεχώρισε ο κ. Μενέλαος ∆ασκαλάκης, ο πανίσχυρος και µυστήριος διευθυντής του κόµµατος επί Καραµανλή, ο οποίος ανέλαβε γραµµατέας Τεκµηρίωσης αλλά ακόµη δεν έχουµε µάθει τι ακριβώς τεκµηριώνει. Οι εν λόγω διασκέδασαν απολαµβάνοντας παϊδάκια και πύρινους λόγους διαφόρων ανόητων κατά της κυβέρνησης Παπαδήµου και των ξένων συµφερόντων…

***

Το προγραµµατισµένο για την Παρασκευή ραντεβού Παπαδήµου – Σαµαρά το ζήτησε ο κ. Σαµαράς. Ο κ. Κ. Μπούρας τηλεφώνησε την Τετάρτη στον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος εκτός από επικεφαλής του Οικονοµικού Γραφείου είναι και επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού. Ωστόσο είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνοµιλία του κ. Παπαδήµου µε τον κ. Σαµαρά την Τρίτη. ∆εν γνωρίζω τι είπαν. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Σαµαράς θέλει να «υπογράψει» όσο γίνεται λιγότερα µέτρα ως την ηµέρα των εκλογών. Μόνο που η τρόικα είναι σίγουρο ότι θα επιβάλει νέα µέτρα που θα δοκιµάσουν επικίνδυνα τα νεύρα του προέδρου της Ν∆ – και τα δικά µας – µέσα στις επόµενες εβδοµάδες.

***

Τα φθινοπωρινά παρατράγουδα στις σχέσεις του υπουργείου Οικονοµικών µε την τρόικα τελικώς τα πλήρωσαν οι συνεργάτες του κ. Ευ. Βενιζέλου. Ως γνωστόν, η έκτη δόση µετατέθηκε από τον Σεπτέµβριο στον ∆εκέµβριο και για να συνεχίσει να καταβάλλει το κράτος µισθούς και συντάξεις αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κάθε λογής περικοπές. Κάπως έτσι ο κ. Βενιζέλος χρωστάει στους ειδικούς συνεργάτες του γραφείου του µισθούς τεσσάρων µηνών. Προτείνω να τους πληρώσει από την τσέπη του, αλλά δεν νοµίζω ότι θα εισακουστώ.

***

Εχω καλά και άσχηµα νέα. Τα καλά νέα είναι ότι ο κ. Κ. Καραµανλής µετέβη στη Βόρεια Ιταλία όπου θα περάσει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά µε φίλους οικογενειακούς. Ο πρόεδρος δεν θα παραλείψει να περάσει από τις αυστριακές Αλπεις, αλλά όχι από τις ελβετικές για να µη συναντήσει κανέναν από τους 11 βουλευτές. Ποια είναι τα άσχηµα νέα; Οτι θα επιστρέψει στην Ελλάδα µετά την Πρωτοχρονιά και ουσιαστικά θα κάνει «ποδαρικό» στη χώρα για το νέο έτος. Κατόπιν τούτου όσοι θέλετε να µεταναστεύσετε το 2012 επισπεύστε τις διαδικασίες.

***

Περίπατο του Λύκου µε την Κοκκινοσκουφίτσα στον Εθνικό Κήπο εντόπισε συνεργάτης µου. Πρόκειται για τον περίπατο του κ. Γ. Παπανδρέου µε τον κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο. Το αθυρόστοµο στέλεχος επισκέφθηκε τον πρόεδρο του ΠαΣΟΚ στο γραφείο του στη Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου θυµήθηκε την Περιπατητική Σχολή και πρότεινε να φιλοσοφήσουν στον κήπο. Ο περίπατος κράτησε µία ώρα και λέγεται ότι ο κ. Παπανδρέου εκµυστηρεύθηκε στον κ. Παναγιωτακόπουλο την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία. Το ποιος είναι ο Λύκος και ποια η Κοκκινοσκουφίτσα δεν χρειάζεται να το προσδιορίσω. Παρά την πραότητα του λόγου του, ο πρόεδρος του ΠαΣΟΚ έχει δαγκώσει τις περισσότερες «Κοκκινοσκουφίτσες» του κόµµατος και κάποιοι λένε ότι έχει µπει στον πειρασµό να το ξανακάνει…

***

Ο κ. Μάξιµος Χαρακόπουλος ανακάλυψε στη Νάξο την απάντηση στην κρίση χρέους. Η ανακάλυψη έγινε στο γραφείο του δηµάρχου κ. Μανώλη Μαργαρίτη. «Τι είναι αυτές οι πέτρες πάνω στο τραπέζι;» ρώτησε ο Μάξιµος τον δήµαρχο. Η απάντηση ήταν ότι οι πέτρες προέρχονταν από το πέτρωµα σµύριδα που το 1898 µπήκε υποθήκη προκειµένου η πτωχευµένη Ελλάς να δανειστεί. Οπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστές οι ιδιότητες του πετρώµατος αυτού και χρησιµοποιείτο ως λειαντικό και στιλβωτικό µέσο. Ασφαλώς, το 1898 δεν µπήκαν υποθήκη µόνο τα πετρώµατα σµύριδας, αλλά πρακτικώς τα πάντα, όπως έχει γίνει και τώρα µε την απορρόφηση του συνόλου του εθνικού πλούτου από το Ταµείο Αποκρατικοποιήσεων.

***

Το «δράµα» του κ. Ευ. Αργύρη, προέδρου της αρµόδιας Επιτροπής Ελέγχου των οικονοµικών των βουλευτών και των κοµµάτων, δεν τελειώνει εδώ. Ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής άπαξ και βρέθηκε στο στόχαστρο του «ανελέητου» κ. Θ. Πάγκαλου δεν πρόκειται να ξεφύγει εύκολα, αν και ανθίσταται. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτόξευσε κεραυνούς εναντίον του µε αφορµή τον τρόπο µε τον οποίο διαχειρίστηκε το θέµα των περιβόητων έντεκα βουλευτών. Οι βουλευτές ελέγχονται για τυχόν εκροή χρηµάτων στο εξωτερικό, καθώς εµφάνισαν κατά τον έλεγχο «πόθεν έσχες» µειωµένες καταθέσεις (από 100.000 ως 400.000 ευρώ), χωρίς ωστόσο να δηµοσιοποιήσει τα ονόµατά τους. Αυτή η πρωτοβουλία προκάλεσε την µήνιν των υπολοίπων «εθνοπατέρων», οι οποίοι ευλόγως εθίγησαν βαρέως – µεταξύ των οποίων και ο κ. Πάγκαλος. Ο κ. Αργύρης αντέτεινε διάφορα περί «σχολίων του παρασκηνίου» και «λάσπης στον ανεµιστήρα». Ωστόσο ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ευθαρσώς (στο «Βήµα FM») ότι «αν ο κύριος αυτός νοµίζει ότι θα περάσει έτσι, κάνει πολύ µεγάλο λάθος». Η συνέχεια λοιπόν επί της… οθόνης, καθώς την προσεχή Τετάρτη αναµένεται εξέλιξη στο θέµα των «11». Συγκεκριµένα, οι ορκωτοί λογιστές έχουν λάβει σαφή εντολή να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση των εντοπισµένων «παραβάσεων» και πιθανόν να υπάρξουν και ανακοινώσεις ονοµάτων όσων δεν έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις (και όχι όσων ελέγχθησαν). Πάντως, πληροφοριοδότης µου µε ενηµερώνει ότι ήδη στους «διαδρόµους» της Βουλής κυκλοφορούν κάποια ονόµατα βουλευτών, νυν και πρώην (θυµίζω ότι οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που δηµοσιοποιήθηκαν προ ηµερών αφορούσαν τη χρήση του 2009), οι οποίοι φέρονται ως ελεγκτέοι. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι είναι οι νυν Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Θ. Καράογλου , Γ. Βαγιωνάς, Μάγια Τσόκλη, Ελενα Κουντουρά και Τσαµπίκα Ιατρίδη και οι πρώην Γ. Ορφανός, Σπ. Λιβανός και Π. ∆ούκας, αν και για τον τελευταίο λέγεται ότι αιτιολόγησε τη διαφορά που εντόπισαν οι ορκωτοί ελεγκτές σε αγορά µετοχών. ∆εν γνωρίζω αν οι 11 θα πληρώσουν για τις αµαρτίες ολόκληρου του πολιτικού συστήµατος. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι οι φήµες και οι σπερµολογίες δεν µπορούν να υποκαταστήσουν τη διασταυρωµένη και επίσηµη εξήγηση που πρέπει να δώσει µε στοιχεία και ονόµατα ο αρµόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ