Ιδού το νέο σενάριο για τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ: οι ενδιαφερόμενοι θα θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου και την τελευταία στιγμή, εκεί που θα λήγει ο χρόνος για την υποβολή ονομάτων, θα εμφανιστεί ο ύστατος παίκτης της διαδοχής… Γεώργιος Α. Παπανδρέου. Κανείς δεν μπορεί να τον αποκλείσει από πρακτικής ή ηθικής άποψης. Κανείς δεν μπορεί να θέσει ζήτημα καταστατικού- τουλάχιστον όχι αυτή τη φορά. Ο πρόεδρος δικαιούται να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος, να ζητήσει την ψήφο από τη βάση. Ποιος τα λέει αυτά; Ακούγονται ως μια γενικότητα, ως μια εκδοχή για το μέλλον του πρώην πρωθυπουργού. Αποκτούν ιδιαίτερη αξία όταν γίνονται αντικείμενο συζήτησης οικείων του κ. Παπανδρέου. Βάζουν κάτω τα κουκιά… Ποια θα είναι η εκλογική βάση την επόμενη φορά που θα επιλεγεί πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Σίγουρα δεν θα είναι το φαντεζί ένα εκατομμύριο μελών και θαυμαστών. Για να ξεκινήσει κάποιος να πάει στις εσωκομματικές εκλογές πρέπει να είναι πολύ πασόκος και αν είναι πολύ πασόκος είναι σφόδρα πιθανό να είναι παπανδρεϊκός.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασίες αν δεν καταστεί σαφές πώς θα γίνει η αναμέτρηση. Σήμερα προβλέπεται εκλογή από τη βάση, αύριο μπορεί να γίνει μια άλλη ρύθμιση, που θα προκύψει από την άποψη των διεκδικητών της καρέκλας. Μέχρι στιγμής υπάρχει μια δηλωμένη υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, αυτή του κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Δεν γνωρίζει κανείς αν η Αγία Τριάδα κατέλθει με τρεις ατομικές υποψηφιότητες ή καταλήξει σε ένα πρόσωπο που να εκφράζει την τάση. Στην πορεία δεν αποκλείεται να εμφανιστεί κάποιος γραφικός ή κάποιο στέλεχος λιγότερο γνωστό, λιγότερο δημοφιλές. Μέσα σε από αυτά τα ρευστά δεδομένα καταγράφεται αυτό που λέμε «κλίμα». Η κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί πιο εύκολα να πάρει αποστάσεις από τον σημερινό αρχηγό. Η κομματική βάση όμως διατηρεί γνωρίσματα λατρείας στο κ. Παπανδρέου. Αν κριθεί η αναμέτρηση στη βάση είναι πιθανό η πολιτική ανατροπή να εκδηλωθεί ως μη ανατροπή του κ. Γ. Παπανδρέου.

Γίνονται γνωστές στον πολύ κόσμο οι κινήσεις και οι απόψεις όσων θέλουν να ανανεώσουν το ΠαΣοΚ. Λιγότερη δημοσιότητα λαμβάνουν οι κινήσεις υπέρ του κ. Γ. Παπανδρέου. Υπάρχει πρόσφατη επιστολή 48 στελεχών που του ζητούν να παραμείνει στη θέση του. Αν οι δημοσκοπήσεις δίνουν 16% στον πράσινο ήλιο, οι φανατικοί θέλουν σε αυτό το ποσοστό να ηγείται ο σημερινός πρόεδρος. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν οι κινήσεις στη σκακιέρα θα γίνουν με όσα δηλώνονται επισήμως ή με όσες πληροφορίες διακινούνται στο παρασκήνιο.