Τη μαργαρίτα μαδάνε πολλά κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ για το εάν θα αποχωρήσει ή όχι ο κ. Γ. Παπανδρέου από την προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός δεν ανοίγεται εύκολα στους δελφίνους, αλλά και στα πρωτοκλασσάτα στελέχη που συνομιλεί μαζί τους, αλλά χθες είχε την ευκαιρία να τα πεί για πολύ ώρα με ένα πρόσωπο που εκτιμά και τον στήριξε.

***

Ποιος ήταν αυτός; Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης που συνομίλησε επί αρκετή ώρα με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Οι δυο τους, κάνανε ένα περίπατο μακράς διαρκείας, στη νοτιοιδυτική πτέρυγα της Βουλής και συζητήσαν στο προαύλιο, αντί να κλειστούν στο γραφείο του κ. Παπανδρέου.

***

Δεν ξέρω πάντως, εάν ο κ. Μπεγλίτης έχει λατρεία για τη Ρωσική ιστορία, πάντως εξέπληξε πολλούς με τις αναφορές του στον Ιβάν τον Τρομερό. Τι έκανε ο Κορίνθιος πολιτικός; Θεωρεί ότι μερικοί συνάδελφοί του στο ΠαΣοΚ κινούνται με τις μεθόδους που χαρακτήριζαν την τσαρική Ρωσία.

***

Ο κ. Μπεγλίτης είχε εμφανιστεί το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό και είχε πει πως είναι μεγάλο λάθος να ανοίγει η διαδικασία διαδοχής στο ΠαΣοΚ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και τι είπε; Ότι, όλη αυτή η ιστορία του θυμίζει μια θαυμάσια παλιά ταινία του Αϊζενστάιν, τον «Ιβάν τον Τρομερό», όπου οι Βογιάροι μαζεύονται με ένα βυζαντινό τρόπο και με βυζαντινές πρακτικές, για να εκλέξουν το νέο τσάρο.

***

Και εάν στο ΠαΣοΚ η κατάσταση παραπέμπει στην τσαρική Ρωσία, στη Νέα Δημοκρατία, κάποιοι λένε ότι το κόμμα κινείται στην εποχή του Στάλιν. Τώρα εάν θα δούμε και τις περίφημες…«δίκες της Μόσχας», σε γαλάζια εκδοχή, τι να σας πω…Πάντως θα το καταλάβετε, όσοι έχετε διαβάσει την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, εάν δείτε βουλευτές της ΝΔ, να καλούνται στα γραφεία του κόμματος στη Λεωφ. Συγγρού, «για προσωπική υπόθεσή τους» και μετά να στοιχίζονται πίσω από την ηγεσία.

***

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, πάντως, μπορεί να μην έχει τα προβλήματα του παλαιού του συμφοιτητή, του κ. Παπανδρέου, αλλά έχει άλλα προβλήματα να λύσει: τον καβγά της λαϊκής δεξιάς με τους φιλελεύθερους. Τι να κάνει ο άνθρωπος. Έστειλε ένα μήνυμα στους βουλευτές και τα στελέχη, ζητώντας να σταματήσουν, γιατί όποιος ξαναδημιουργήσει, ανύπαρκτα κατ’ αυτόν θέματα, θα βρεθεί εκτός κόμματος. Αυτό που περιμένω πάντως είναι τις δηλώσεις μετάνοιας όσων πρωταγωνίστησαν στους γαλάζιους καβγάδες. Και το περιμένω, για να μη δω…τις δίκες -όχι της Μόσχας- αλλά της Συγγρού και τους μεταμεληθέντες βουλευτές να δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο.

***

Το νέο βιβλίο του επικοινωνιολόγου κ. Ι. Λούλη, με τον τίτλο «Ο δρόμος προς την άβυσσο», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο άλλοτε σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή αναλύει στο βιβλίο του τις συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος: 1981-2011. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι αναφέρει για τους υπουργούς που θεωρεί υπεύθυνους ουσιαστικά για την αποτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή, τους οποίους και φωτογραφίζει. Μερικά σημεία από το βιβλίο του κ. Λούλη είναι ενδεικτικά:

***

Στην Παιδεία, η αρμόδια υπουργός έκανε αλλαγές στα ΑΕΙ. Όμως, μέσα στο κλίμα παραλυσίας που δημιουργήθηκε στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή, τα σημαντικά νομοθετήματα της Γιαννάκου έμειναν ουσιαστικά ανεφάρμοστα. Οι δυο υπουργοί Παιδείας που την αντικατέστησαν δεν μπήκαν «στη φωτιά» της υλοποίησης.

***

Η κατάσταση στην Υγεία ήταν ακόμα χειρότερη. O τομέας αυτός είχε κακοφορμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, διοικούμενος από μια αλυσίδα άτολμων υπουργών. Έτσι, στα προηγούμενα χρόνια της αποσύνθεσης της Υγείας προστέθηκαν και τα πεντέμισι χρόνια Καραμανλή, με αποτέλεσμα τα ήδη εκρηκτικά προβλήματα να γίνουν ακόμα πιο εκρηκτικά».

***

«Δεν προσελκύστηκαν νέοι τεχνοκράτες σε κρίσιμες θέσεις. Κομματικοί φίλοι διατήρησαν τις «καρέκλες» τους, μερικοί μάλιστα προήχθησαν. Ειδικά όταν άρχισε να διαφαίνεται πως η εξουσία γίνεται όλο και πιο φευγαλέα, οι κομματικές εξυπηρετήσεις εντάθηκαν με επιταχυνόμενους ρυθμούς».

***

«Ό υπουργός Οικονομικών πρότεινε άμεσα μέτρα (αυτό ισχυρίζεται ο ίδιος) και πως ο τότε πρωθυπουργός αμφιταλαντεύτηκε. Το τι διαμείφθηκε μεταξύ τους ουδείς το γνωρίζει. Ένα πάντως είναι ξεκάθαρο: Αν ο υπουργός Οικονομικών έκρινε πως έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα σκληρά μέτρα και δεν εισακούστηκε, τότε όφειλε να παραιτηθεί».

***

Σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών εγεννήθη χθες το κόμμα των αποστράτων. Ο τίτλος; Παραπέμπει σε άλλες εποχές, αλήστου μνήμης. Ποιος είναι; Σύνδεσμος. Λέτε να είχανε στο μυαλό τους τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο του 1909; Πάντως προς άρση κάθε παρεξήγησης, ο συγκεκριμένος Σύνδεσμος δεν έχει καμία σχέση με τον Κοινωνικό Σύνδεσμο, την πολιτική πρωτοβουλία προσωπικοτήτων, στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, οι καθηγητές Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Αρίστος Δοξιάδης. Και πως να έχουν, αφού ο Κοινωνικός Σύνδεσμος έχει εκσυγχρονιστικό αέρα, ενώ ο Σύνδεσμος των αποστράτων, έχει ως πολιτικές θέσεις, π.χ. τον επανέλεγχο του δημοσίου χρέους και την εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.

***

Συνεχίζεται η σύγκρουση των πρώην στο Πεντάγωνο. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, αντεπιτίθεται στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη. Έπειτα από τις καταγγελίες του Κορίνθιου πολιτικού για διαπλεκόμενα συμφέροντα στο Πεντάγωνο. Η διαμάχη αυτή εξελίσσεται από ανταρτοπόλεμο, από την εποχή που οι δυο άνδρες ήταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

***

Σε αυτό το κλίμα δεν λείπουν όσοι εκτιμούν ότι ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ επιδιώκει να οικοδομήσει πολιτικό κεφάλαιο για να πολιτευθεί. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ερίζουν για πιθανή υποψηφιότητά του η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ. Μάλιστα, ορισμένοι λένε ότι ήδη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέφης φέρεται να του έχει κάνει σχετική πρόταση, ενώ άλλοι σημειώνουν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε τυχαία πρόσφατα με θετικό τρόπο στην τάφρο στον Έβρο, ιδέα του κ. Φράγκου.

***

Και για την ενδυνάμωση της μνήμης σας έχω και ένα κουίζ, όχι και τόσο προχωρημένης δυσκολίας. Ποιος είναι ο υπουργός, που θεωρείται και «αυτοκόλλητος» του κ. Παπανδρέου που έχει να μιλήσει μαζί του, πριν το θόρυβο για το περίφημο δημοψήφισμα; Πάντως δεν είναι αυτός που νομίζετε πολλοί. Και όταν λέμε δεν έχουν επικοινωνήσει, δεν εννοούμε μόνο στο τηλέφωνο, αλλά ούτε με email.

***

Εκλεκτικές συγγένειες…. Μια εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς , το βράδυ της Δευτέρας, είχε ενδιαφέρον όχι μόνο ως προς το θέμα της, για την εγκληματικότητα γαρ, αλλά και εξαιτίας των προσώπων που συναντήθηκαν εκεί. Στους ομιλήτες ήταν ο ηθοποιός κ. Γ. Αρμένης, η καθηγήτρια εγκληματολογίας κυρία Σοφία Βιδάλη, ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Ι. Πανούσης αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης.

***

Η παρουσία του κ. Καμίνη στο πάνελ των εισηγητών δεν είναι τυχαία. Πέρα από το ότι είναι το ζήτημα της εγκληματικότητας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών έχει κεντρική θέση στις προσπάθειές του για την Αθήνα, κ. Καμίνης δεν ξεχνά να …θυμίζει ότι θυμάται τη στήριξη που του παρείχε η Δημοκρατική Αριστερά για την εκλογή του ως δημάρχου.

***

Εκεί ήταν και οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων κ. Αν. Βαρελάς και κυρία Νέλλη Παπαχελά και η κυρία Αννα Φιλίνη, όλοι στελέχη της ΔΗΜ. ΑΡ και μέλη της δημοτικής παράταξης του κ. Καμίνη. Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδης , οι βουλευτές -στελέχη της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Γρ. Ψαριανός και Θ. Λεβέντης συναπαντήθηκαν και με τον κ. Ν. Μπίστη.

***

Ο κ. Φ. Κουβέλης έχει συσφίξει τις σχέσεις του με το περιοδικό «Μεταρρύθμιση», όπου συσπειρώνονται στελέχη του ΠαΣοΚ όπως ο κ. Μπίστης, ο οποίος παρίστσται όλο και πιο συχνά σε εκδηλώσεις της ΔΗΜΑΡ, με την οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεργαστεί πολλά. Πάντως, ο κ. Κουβέλης δεν παρευρέθηκε.

***

Οσο για το κεντρικό μήνυμα στην εκδήλωση με θέμα «Δημοκρατία, ασφάλεια, δικαιώματα, εγκληματικότητα: το τετράπτυχο των κινδύνων στην Αθήνα» ήταν ότι η προσπάθεια να χτυπηθεί η εγκληματικότητα δεν πρέπει να …ποινικοποιείται. Η ασφάλεια, όπως σημείωσαν, είναι ζήτημα δημοκρατίας και δικαιωμάτων των πολιτών -είναι ζητούμενο η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της πόλης.