Τα πάντα να αλλάζουν στο υπουργείο Οικονομικών όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει μια σταθερά. Στα μεγάλα ποσά, στις επιχειρηματικές αβλεψίες και στα ύποπτα χρωστούμενα όλοι κρατούν τους καλούς τρόπους τους. Μπορεί δηλαδή να ακούγεται μια κουβέντα παραπάνω όμως πρακτικά δεν έχει μπει ευρώ στα δημόσια ταμεία από αυτούς που μεγαλοδιαφεύγουν ή από αυτούς που με έναν πολύ κόσμιο τρόπο χρωστούν πακτωλούς αλλά δεν δίνουν. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει την παραδοσιακή τακτική, μια τακτική γνωστή στην παρούσα αλλά και σε παρελθούσες κυβερνήσεις. Πολλά λόγια, πολλές εξαγγελίες και λίγα ως καθόλου ευρώ εισροών. Ασφαλώς καταγράφονται ενέργειες που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης και αποπροσανατολίζουν τους πολίτες. Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη επιχειρηματίας από τον χώρο της ένδυσης η οποία χρωστά 586.000 ευρώ σε ΦΠΑ. Η γυναίκα πήρε προθεσμία για να απολογηθεί και όλα θα πάρουν τον βραδύ ρυθμό τους μέχρι τα χρήματα να επιστρέψουν στο κράτος_ αν ποτέ επιστρέψουν.

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε μια σειρά από αποτελεσματικές εξυπνάδες, που εγκλώβισαν τους μικρούς και μεσαίους φορολογούμενους. Καταπληκτική η ιδέα της «αλληλεγγύης», ακόμη πιο καταπληκτική η σύνδεση του τέλους ακινήτων με τον λογαριασμό του ρεύματος. Ο συνταξιούχος δεν θα έχει να φάει αλλά θα τα πληρώσει όλα αυτά και μάλιστα άμεσα_ διαφορετικά θα ψάχνει για κεριά. Τα αποτελέσματα των ιδεών αυτών υπολογίζονται πρακτικά: τόσα θα εισπραχτούν από το ένα, τόσα από το άλλο, μείον τις πιθανές απώλειες και έχουμε ανακοινώσεις με αληθινά νούμερα. Για τους άλλους όμως, για τα μεγάλα ψάρια, δεν βλέπουμε την ίδια αποφασιστικότητα ούτε το ρίσκο για αντισυνταγματικές αποφάσεις (όπως κρίνουν νομικοί κύκλοι τα πρόσφατα μέτρα) ή για ακραίες πράξεις. Χάθηκαν μήνες για σε μια συζήτηση για την αποκάλυψη των ονομάτων των μεγαλο-οφειλετών. Να υπογραμμίσουμε κάτι, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για το κουτσομπολιό και τα ονόματα: ας μάθουμε για ποια είναι τα ποσά, πότε θα αποδοθούν στο κράτος και ποιες ευφάνταστες, γρήγορες μεθόδους θα επινοήσει το υπουργείο.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βενιζέλος κάνει πιο θεσμικό το κυνήγι των εσόδων. Μετά τις γελοιότητες με τους γιατρούς του Κολωνακίου, τους τροχαίους ελέγχους σε ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων και τη διασταύρωση στοιχείων σε γονείς ακριβών ιδιωτικών σχολείων (που έγιναν μέρος του οικονομικού σόου) το υπουργείο Οικονομικών έβαλε πιο γενικούς στόχους. Ασχολείται με τους κροίσους των ακινήτων που δεν είχαν υποβάλλει τα προηγούμενα χρόνια δηλώσεις ΦΜΑΠ, ψάχνει για φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα που έχουν κενά στο «πόθεν έσχες», ψαχουλεύει στους τραπεζικούς λογαριασμούς της αλλοδαπής, ασχολείται με όσους έχουν εκκρεμότητες με τα τελωνεία. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν διαδικασίες αυτοφώρου για όσους δεν αποδίδουν το ΦΠΑ. Ωραία όλα αυτά αλλά ασαφή. Θα πρέπει να κοινοποιηθεί με τρόπο ξεκάθαρο και σαφή πότε θα υπάρξουν αποτελέσματα και ποια θα είναι αυτά. Κι ας πατηθούν οι κόκκινες γραμμές, όπως πατήθηκαν για τους ταπεινούς.