Καθώς η Ανγκελα Μέρκελ «ζυγίζει» τα πλεονέκτηματα και τα μειονεκτήματα μιας (ελεγχόμενης) Ελληνικής χρεοκοπίας για την Γερμανία (κατά κύριο κύριο λόγο) και για την λοιπή Ευρωζώνη (κατά δεύτερο λόγο), εκείνο που απασχολεί πρωτίστως τον απλό πολίτη είναι οι οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για την πατρίδα μας.

Έχοντας εξετάσει περιστατικά (ελεγχόμενης και μη) χρεοκοπίας στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, εμπειρικές μελέτες καταλήγουν στα ακόλουθα διδακτικά συμπεράσματα:

1. Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης όλων των παραμέτρων που συνοδεύουν ένα επεισόδιο χρεοκοπίας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες καθώς διαρκούν τουλάχιστον 4 έτη. Καθώς λοιπόν οι ευρωπαίοι εταίροι μας διέπονται από πολυγλωσσία και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικές γνώμες, υπάρχει ο φόβος το όλο επεισόδιο να διαρκέσει μία 4ετία.

2. Από άποψη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, χρεοκοπημένες χώρες βρίσκουν, ως επί το πλείστον, «κλειστή» την πόρτα των αγορών μέχρι και 3 έτη μετά την χρεοκοπία.

3. Ανεξάρτητα από την δυνατότητα πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, χρεοκοπημένες χώρες βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται, το πρώτο έτος που ακολουθεί την χρεοκοπία, κατά 400 μονάδες βάσεις σε σχέση με το κόστος δανεισμού τους προ χρεοκοπίας. Το δεύτερο έτος που ακολουθεί την χρεοκοπία, το κόστος δανεισμού, αν και μειώνεται, παραμένει 250 μονάδες βάσεις υψηλότερο από το κόστος δανεισμού στην προ χρεοκοπίας περίοδο. Επιπλέον, ο «εφιάλτης» της χρεοκοπίας ακολουθεί, από άποψη υψηλού κόστους δανεισμού, τις χρεοκοπημένες χώρες μέχρι και 5 έτη μετά την χρεοκοπία. Με άλλα λόγια, οι αγορές δεν ξεχνούν και τιμωρούν ανάλογα!

4. Οι εμπορικές συναλλαγές της χρεοκοπημένης χώρας τιμωρούνται τα μέγιστα. Κατά μέσο όρο, ο υπόλοιπος κόσμος «τιμωρεί» μειώνοντας σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές με τις χρεοκοπημένες χώρες μέχρι και 8 έτη μετά την χρεοκοπία. Αυτή η επισήμανση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για όσους αφελώς πιστεύουν ότι μία στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας, σε συνδυασμό με επιστροφή στη δραχμή, θα φέρει την «άνοιξη» στην Ελληνική οικονομία.

5. Χώρες οι οποίες χρεοκοπούν ελεγχόμενα, καταγράφουν την μέγιστη δυνατή ύφεση το ίδιο ακριβώς έτος. Μάλιστα, η ελεγχόμενη χρεοκοπία επιβαρύνει την ύφεση του έτους χρεοκοπίας κατά 2 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες με εκρηκτικές συνέπειες για το επίπεδο ανεργίας. Τα πράγματα εξελίσσονται ακόμα χειρότερα για χώρες οι οποίες χρεοκοπούν μη ελεγχόμενα. Αυτές, καταγράφουν ύφεση η οποία καθίσταται οξύτερη το επόμενο έτος της χρεοκοπίας.

Στα παραπάνω, δεν συνυπολογίζουμε τις κοινωνικές αναταραχές μιας χρεοκοπίας οι οποίες είναι βέβαια δύσκολα μετρήσιμες. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προκύπτει από τις παραπάνω επισημάνσεις είναι ότι πιθανή χρεοκοπία, ελεγχόμενη ή μη, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα.