από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 
Μασσαλάς Χρήστος Β. Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 

Θεμελιώνοντας την προοπτική της χώρας…

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Για να σχηματιστεί ένας πολιτικός θεσμός χρειάζεται χρόνος, και χρόνος για ν’ αλλάξει… Οι αλλαγές είναι αργές και κάτω από την επίδραση άμεσων αναγκών. Οι ανάγκες και ο χρόνος αναλαμβάνουν να τον επεξεργαστούν και ο προορισμός  και η αποτελεσματικότητά του καθορίζονται από την κουλτούρα του λαού και την επεξεργασία του.

Η καταλυτική επίδραση των θεσμών στην αναμόρφωση μιας κοινωνίας απαιτεί αναμόρφωση της κουλτούρας του λαού της. Αλλά, ένας λαός είναι ένας οργανισμός δημιουργημένος από το παρελθόν και δεν μπορεί να τροποποιηθεί παρά με αργές κληρονομικές συμπληρώσεις και παιδεία. Άλλωστε, χωρίς παραδόσεις, δηλαδή χωρίς εθνική ψυχή, κανένας πολιτισμός δεν είναι δυνατός και χωρίς την αργή εξάλειψη αυτών των παραδόσεων δεν υπάρχει πρόοδος.

Το θεμελιώδες καθήκον ενός λαού είναι: να διατηρεί τους θεσμούς του παρελθόντος τροποποιώντας τους λίγο-λίγο, ανάλογα με τις ανάγκες και τη διαμορφούμενη πραγματικότητα. Οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να συνειδητοποιηθούν και χρόνο για να μεταφερθούν σε θεσμούς. Ο χρόνος είναι δραστικός παράγοντας στα κοινωνικά προβλήματα, αντιπροσωπεύει τον αληθινό δημιουργό και το μεγάλο καταστροφέα, συσσωρεύει το τεράστιο απόθεμα πεποιθήσεων και σκέψεων πάνω στο οποίο γεννιούνται οι ιδέες μιας εποχής. Οι ρίζες τους βυθίζονται σε ένα μακρύ παρελθόν, είναι κόρες του παρελθόντος και μητέρες του μέλλοντος, σκλάβες πάντα του χρόνου (Gustave Le Bon, ψυχολογία των μαζών, Ζήτρος, 1996).

Σήμερα ζούμε σε μια εποχή έντονων αλλαγών και κρίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, και η προσαρμογή της χώρας μας στο «γίγνεσθαι» αποτελεί αναγκαιότητα. Η μη προσαρμογή της στη νέα πραγματικότητα δεν σημαίνει απλά αργοπορία, αλλά πραγματική καταστροφή. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι, δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχει στη διάθεσή της ιστορικό χρόνο για αργές διαδικασίες και μόνο το απόθεμα σοφίας και υπευθυνότητας της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της μπορεί να επικαλεστεί για να μειώσει την έλλειψή του.

Η αλλαγή κουλτούρας του λαού μας αποτελεί αναγκαιότητα…Η αλλαγή κουλτούρας είναι ο σκοπός… και τα μέσα: η παιδεία και η εκπαίδευση.

Όπως είναι γνωστό (το υποστηρίζουν πολλοί φιλόσοφοι): η παιδεία δεν κάνει τον άνθρωπο ούτε πιο ηθικό ούτε πιο ευτυχισμένο, δεν αλλάζει τα ένστικτά του και τα κληρονομικά του πάθη…Αλλά, κανείς δεν υποστήριξε ότι η παιδεία που κατευθύνεται σωστά δεν μπορεί να δώσει πρακτικά αποτελέσματα πολύ ωφέλιμα, αν όχι για να προαγάγει την ηθικότητα, τουλάχιστο για να αναπτύξει επαγγελματικές δεξιότητες.

Είναι σαφές ότι, η παιδεία και η εκπαίδευση που παρέχονται στη νεολαία μιας χώρας και τα παραδείγματα προς ταύτισή της επιτρέπουν να προβλέψουμε, σε σημαντικό βαθμό, το πεπρωμένο της.

Η εκπαίδευση της σύγχρονης γενιάς στη χώρα μας δικαιολογεί τις πιο μελαγχολικές προβλέψεις. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του την αδιανόητη δήλωση κορυφαίων λειτουργών της εκπαίδευσης ότι θα δείξουν ανυπακοή σε νόμο  της πολιτείας, που είχε πρωτοφανή αποδοχή από τα μέλη του εθνικού κοινοβουλίου, τότε ολοκληρώνεται η εικόνα μας ως χώρας που έχει εισέλθει στον αστερισμό των καταιγίδων…

Όπως είναι φυσικό, η αλλαγή κουλτούρας απαιτεί χρόνο και εθνική προσπάθεια. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος πρέπει να εκδηλωθεί με την ενεργοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών και τη θεμελίωση των αναγκαίων θεσμών.

Η αλλαγή κουλτούρας αργεί, ενώ η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί «επειγόντως» σε συνθήκες που δεν είναι ενσωματωμένες στην κουλτούρα της. Από εδώ αρχίζει το πρόβλημα…

Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της κρίσης από την πολιτική ηγεσία της χώρας δημιούργησε περιβάλλον ρευστού φόβου και απομάκρυνε την έξοδό της από την κρίση. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων, πολιτικών και πολιτών, για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα απειλή για την ύπαρξή μας ως ανεξάρτητης χώρας!

Πρόταση

Να συνεργαστούν η πολιτική και πνευματική ηγεσία της χώρας, υπό την σκέπη του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να διατυπώσουν τον κώδικα συμπεριφοράς όλων μας  για την αντιμετώπιση της κρίσης. Με μια τέτοια ενέργεια θα δοθεί η δυνατότητα να καθοριστούν οι αναπτυξιακές μας δυνατότητες και ο τρόπος προσέγγισης του στόχου να γίνει η χώρα μας χώρος παιδείας. Στις τρέχουσες συνθήκες είναι ανάγκη να υιοθετηθεί η αρχή σύμφωνα με την οποία η κάθε μέρα πρέπει να είναι, εργασιακά, δρόμος ταχύτητας 100-μέτρων σε συνεχή επανάληψη, για να ανταποκριθούμε στις, δυσάρεστες, υποχρεώσεις μας…

Τα ημίμετρα της κυβέρνησης και οι δηλώσεις των  πολιτικών μας δεν οδηγούν πουθενά εκτός από την ανυποληψία και την υποτέλεια.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  pou einai??? | 15/09/2011 02:05
  o proedros tis Dimokratias pou einai??...H ekklisia pou einai??mougamara oi rasoforoi ethonosotires oute ena euro gia tin patrida po aaxx toso agapanai...kai esy proedre tis dimokratias kounisou ligo,xtypa sto trapezi,kane kati......alla ti psaxno na vro tora!!!
  makedonas
  απάντηση00
   
   
  Η δύναμη του λόγου | 13/09/2011 20:42
  Το άρθρο σας με συγκίνησε γιατί απηχεί τη δύναμη του λόγου που είναι ζυμωμένος με την εμπειρία, απηχεί την αγωνία, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και την οδό για τη μάχη. Η μάχη δίνεται με τα όπλα που διαθέτει η κάθε κοινωνία και πιστεύω, όπως και σεις, ότι αν η κοινωνία μας βρει τους κοινούς τόπους που την ενώνουν και πιστέψει σ' αυτούς, έχει τα όπλα για να πολεμήσει. Αυτούς τους κοινούς τόπους υπάρχουν άνθρωποι της πολιτικής και του πνεύματος που μπορούν να τους εκφράσουν, όσο και αν έγιναν ο εύκολος στόχος για να καλύψουν τις ευθύνες της κοινωνίας μας.
  Χ. ΓΚ.
  απάντηση11
   
   
   
  Είστε υπέρ ή κατά του νέου νόμου για ΑΕΙ; | 13/09/2011 16:25
  Κύριε Μασσαλά αυτά είναι υπεκφυγές. Και ποιοι πνευματικοί άνδρες και γυναίκες θα πάνε σον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Οι καθηγητές συνάδελφοί σας που αντιδρούν ωσάν ταξιτζήδες; Αλήθεια πόσες σχολές στο Παν/μιο Ιωαννίνων τελούν από μειοψηφίες υπό κατάληψη και όλοι πληρώνονται κανονικά; Πες στε είστε ή δεν είστε υπέρ του νέου νόμου;
  Ανώνυμη
  απάντηση30
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Οι κυβερνωντες εχουν γνωσεις.!!!! Θεληση?? | 13/09/2011 08:39
  κ. καθηγητα Εαν τα ολοκληρωτικα μετρα ειναι τα 100ρια ταχυτητος τοτε παραφραστικα εχουμε. Οταν το Εθνος ειναι σ εμπολεμη κατασταση κι ο στρατιωτης ανυπακουσει εχει στρατοδικειο. Εαν λιποτακτει σ επιχειρηση εχει πυροβολισμο επι τοπου. ειναι ανωφελεις δικαιολογιες στην ωρα της μαχης. Και μαχη πρεπει να δοθει. Αφου απο προπολου εως τωρα δεν καταφεραμε την αρμοζουσα εξελιξη που απαιτει το Ευρωπαικο συναφι που ανηκουμε, τοτε με το motto ( ο φοβος φυλα τα ερμα) ταχεως ωριμαζουμε η αποχωρουμε της εννοτητας στην αγγαλια του " maniana",- Ο ποιητης Σουρης πριν εκατο και χρονια περιγραφει τα σημερινα με Σουριακη νοστιμια στο ποιημα του. ( Ποιός είδε κράτος λιγοστό σ' όλη τη γη μοναδικό, εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει;) (Νά 'χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά, κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε;)
  Αντωνυμος
  απάντηση11