Μεγάλες και ιστορικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνει σε καθημερινή βάση ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, και δεν μιλάμε μόνο για τις αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν τη διάσωση της ευρωζώνης από την ελληνική κρίση χρέους. Μια άλλη ιστορική απόφαση που έλαβε ο Πρωθυπουργός ήταν να εμπιστευθεί στα έμπειρα χέρια της κυρίας Μαριλένας Κοππά την ηγεσία της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ. Μετά την αναβάθμιση του κ. Στ. Λαμπρινίδη σε υπουργό Εξωτερικών η ευρωομάδα του κυβερνώντος κόμματος παρέμεινε χωρίς αρχηγό και όπως μαθαίνω ο κ. Δ. Δρούτσας (ο οποίος, ως πρώτος επιλαχών, αντικατέστησε τον κ. Λαμπρινίδη στο ευρωκοινοβούλιο) δεν θέλησε να αναλάβει τον ηγετικό αυτό ρόλο. Οι κακεντρεχείς λένε ότι ο κ. Δρούτσας αρνήθηκε επειδή δεν θέλει πολλές ευθύνες, αλλά η αλήθεια είναι ότι προτίμησε να παραχωρήσει τη θέση του σε έναν περισσότερο έμπειρο ευρωβουλευτή, όπως είναι η κυρία Κοππά. Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αν γίνουν εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες (ή έστω ορκιστεί κυβέρνηση συνεργασίας) το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Λαμπρινίδης θα μείνει χωρίς δουλειά, αν και όπως μου λένε πηγές μου, ο υπουργός Εξωτερικών έχει εξασφαλίσει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

**

Βαρυσήμαντη παρέμβαση του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη στα ευρωπαϊκά θέματα σημειώθηκε χθες. Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της (ψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο) και τώρα η Ευρώπη πρέπει να κάνει το δικό της. Φίλοι του Γραμματέα του ΠαΣοΚ ενημέρωσαν συνεργάτη μου ότι μετά από αυτή την αποφασιστική πρωτοβουλία επικρατεί η βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις στη σημερινή σύνοδο κορυφής είναι βέβαιο ότι θα δικαιώσουν τις διαχρονικές θέσεις του κινήματος για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση.

**

Εισήγηση … τήρησης πολιτικής σιγής έχει δεχθεί ο κ. Αντ. Σαμαράς από συνεργάτες του επί της στρατηγικής. Μαθαίνω ότι στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η εκλογική επιρροή του ΠαΣοΚ συρρικνώνεται στις δημοσκοπήσεις με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που και οι ίδιοι θα εύχονταν και ως εκ τούτου σκέφτονται να βοηθήσουν το κυβερνών κόμμα αναστέλλοντας σχεδόν κάθε αντιπολιτευτική δραστηριότητα. Πρόκειται για την γνωστή τακτική του «ώριμου φρούτου», χαρακτηρισμός που όμως δεν αρέσει στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος εκτιμά ότι π.χ. έχει διακινδυνεύσει να υποστηρίξει θέσεις κατά του Μνημονίου και έχει αντισταθεί στις αφόρητες πιέσεις των ευρωπαίων περί συναίνεσης. Κατά συνέπεια, υποστηρίζουν οι φίλοι του προέδρου της ΝΔ ότι το (δημοσκοπικό) αποτέλεσμα δεν οφείλεται τόσο σε μια στρατηγική ώριμου φρούτου, αλλά σε τεκμηριωμένες επιλογές υψηλού ρίσκου που «τους βγήκαν».

**

Τι γίνεται με την απεργία των ταξί; Ο κ. Ι. Ραγκούσης εφαρμόζει «τακτική Κερατέας» και, όπως και στο θέμα του περιβόητου ΧΥΤΑ, δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις των επαγγελματιών οδηγών ταξί. Το ερώτημα πολλών υπουργών είναι αν ο Πρωθυπουργός εφαρμόσει επίσης «τακτική Κερατέας» και… αφαιρέσει από τον υπουργό Υποδομών την αρμοδιότητα χειρισμού του θέματος. Η αλήθεια είναι ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο ουδόλως ενθουσιάστηκαν με την απόφαση του κ. Ραγκούση να ανοίξει το επάγγελμα και θεωρούν ότι η «πατέντα Ρέππα» (ότι δηλαδή το επάγγελμα του οδηγού ταξί ανοίγει παντού εκτός από… Αθήνα και Θεσσαλονίκη) ήταν ό,τι έπρεπε για τη συγκυρία. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο για τον Πρωθυπουργό να «αδειάσει» τον υπουργό του χωρίς να δώσει «σήμα» σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες ότι οι μεταρρυθμίσεις που δεν τους αρέσουν είναι πανεύκολο να μην γίνουν. Συμπέρασμα; Έμπλεξαν και απλώς εύχονται οι οδηγοί ταξί να επιστρέψουν στους δρόμους από κάποιο θαύμα.