Οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του υπουργείου Οικονομικών απεργούν από σήμερα και για 4 ημέρες εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία τους στη διαφαινόμενη μείωση των μισθολογικών τους απολαβών λόγω του Ενιαίου Μισθολογίου. Διαφωνούν επίσης με την ευρεία χρήση των υπηρεσιών μεγάλων εταιρειών συμβούλων από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι τα σενάρια μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων πολλών υπουργείων, αναπόσπαστα τμήματα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, εκπονήθηκαν από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες για λογαριασμό του οικονομικού επιτελείου έπειτα από απόφαση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Τα σενάρια αυτά εμφάνισαν σημαντική διαφοροποίηση σε σύγκριση με τα σενάρια που είχε την υποχρέωση να εκπονήσει το Γενικό Λογιστήριο με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξηθούν τα «ντεσιμπέλ» μεταξύ των ανθρώπων του Λογιστηρίου και κάποιων συμβούλων του υπουργού Οικονομικών.

Τα πράγματα έχουν ηρεμήσει έκτοτε, αν και μέχρι την οριστικοποίηση του Πλαισίου τον Μάϊο από την τρόικα δεν αποκλείονται νέες «εχθροπραξίες». Το θέμα δεν είναι μόνο ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν δύο σενάρια για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Είναι ακόμα ότι η απεργία στο Λογιστήριο έχει ενοχλήσει πολλούς στην κυβέρνηση, οι οποίοι τη θεωρούν «σημάδι των καιρών». Προφανώς στο Λογιστήριο νομίζουν ότι η δημοσιονομική κρίση βρίσκεται στο παρελθόν και η ύφεση είναι μια μακρινή ανάμνηση για τη χώρα, έλεγε ειρωνικά υπουργός εκτός του οικονομικού επιτελείου.

**

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠαΣοΚ την περασμένη Πέμπτη όπου το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα παίγνια αποσύρθηκε εκτάκτως, η κυρία Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Γ. Φλωρίδης, οι ισχυρότεροι επικριτές του νομοσχεδίου, συνέφαγαν στην «Μπρασερί» της οδού Βαλαωρίτου. Δεν επρόκειτο για ένα μυστικό «γεύμα των δύο» που προμηνύει κάποιο νέο «γεύμα των τεσσάρων». Βάσω και Γιώργος έπιασαν τραπέζι al fresco, δηλαδή στον πεζόδρομο και σε κοινή θέα των πολλών περίεργων δημοσιογράφων και άλλων περαστικών. Προφανέστατα λοιπόν δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η κοινή θέα είναι το καλύτερο κάλυμμα όσων συντρόφων διατηρούν μια «δημιουργική συνενοχή» και τέλος πάντων μια πιο ισχυρή συναντίληψη για τα πράγματα από αυτή που είναι ευρύτερα γνωστή.

Σε αρκετά πολιτικά θέματα μπορεί αυτό να μην ισχύει, αλλά η συναντίληψη της κυρίας Παπανδρέου και του κ. Φλωρίδη για τα παίγνια είναι πλήρης και δεν έμεινε μυστική. Η Βάσω είχε προειδοποιήσει από καιρό ότι το νομοσχέδιο «δεν περνάει» και δεν θα το ψηφίσει ενώ ο κ. Φλωρίδης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών «περισσότερη διαβούλευση» με τους βουλευτές. Πολλοί μάλιστα απέδιδαν στον κ. Φλωρίδη την εκτίμηση ότι αν δεν υπήρχε απεργία των media η κυβέρνηση θα είχε πέσει. Δεν γνωρίζω αν το είπε. Αλλά το σίγουρο είναι ότι το αποσυρθέν νομοσχέδιο θα επανέλθει «αγνώριστο» μετά το Πάσχα.

**

Ευρύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Ρωμαίου με τίτλο «Η Περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (1844-2009). Συνεργάτης μου εντόπισε στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ν. Γκαργκάνα, τον πρώην υπουργό κ. Αλ. Παπαδόπουλο, τον επικεφαλής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρα και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μετά από ένα δεκάλεπτο βίντεο για την ιστορία του κοινοβουλευτισμού, μίλησαν ο υπουργός Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο διευθυντής του «Βήματος», κ. Π. Καψής, ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ποινικού Δικαίου κ. Ι. Παπαδογιαννάκης με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Π. Τσίμα. Το βιβλίο, αποτέλεσμα ουσιαστικής έρευνας και βαθιάς γνώσης καθώς και η ατμόσφαιρα φαίνεται ενέπνευσε ορισμένους από τους ομιλητές να προχωρήσουν σε ευρηματικές υπερβάσεις. Για παράδειγμα ο κ. Βενιζέλος μίλησε για το «άλλο κόμμα», το οποίο προσδιόρισε ως «μεταπλειοψηφικό» και «κόμμα ανοιχτής κοινωνίας», ενώ ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε εμμέσως στον υπουργό Άμυνας λέγοντας ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα που ανέδειξε αρχηγό με ανοιχτή διαδικασία. Δεν ξέρω αν ο κ. Βενιζέλος εννοεί ότι τα σημερινά κόμματα είναι «κόμματα κλειστής κοινωνίας». Εκείνο που ξέρω είναι ότι το πρώτο κόμμα που ανέδειξε αρχηγό με «ανοιχτή διαδικασία» ήταν το ΠαΣοΚ το 2004.

**

Κατανοώ τον κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξέδωσε δελτίο τύπου για να διαψεύσει την ερμηνεία όσων είπε στο «Βήμα της Κυριακής»! Οφείλω να υπογραμμίσω όμως ότι ο κ. Αλογοσκούφης δεν διέψευσε ούτε το γράμμα, ούτε την ουσία των δηλώσεών του ότι ο τέως Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής του ζητούσε να μεταθέσει στο μέλλον δύσκολες οικονομικές αποφάσεις. Απλώς διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη μειωμένης υπευθυνότητας από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού. Ο κ. Αλογοσκούφης έχει δικαίωμα να ερμηνεύει τις δηλώσεις του με τον δικ΄κο του τρόπο. Ωστόσο είναι ευρέως γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής αντιστεκόταν για πολύ καιρό ακόμα και στη λήψη (των ελαχίστων και ανεπαρκών) μέτρων που εισηγούνταν ο τότε υπουργός Οικονομικών.